När eleverna hos Vara ridskola kom till stallet på lördagsmorgonen hittade de en överraskning i en av boxarna – ponnyn Betty hade nämligen fått ett föl. Ridskolechef Ann Lindell berättar mer om den oväntade händelsen.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Carolin Vikman
Det var på morgonen, lördagen den 20 mars, som det låg ett litet hingstföl och väntade i en av boxarna när eleverna hos Vara ridskola kom till stallet. Det var inte vad de förväntade sig och de ringde genast till ridskolechefen Ann Lindell.
– De ringde mig från stallet strax innan klockan åtta på morgonen. Då tänker man ju först att vad har nu hänt, det kan ju vara någon häst som mår dåligt eller så. Men när jag fick veta vad de ville blev jag så chockad och glad. Det var ju fantastisk och vi har bara känt glädje, säger Ann.
Dolde det väl
D-ponnyn Betty importerades från Irland i höstas, men att hon var dräktig var det ingen som visste om.
– Vi hade inga misstankar. Hon var lite tjock när vi köpte henne, men hon har sett likadan ut hela tiden. På ridskolan har hon gått från klarhet till klarhet och hon har inte visat några tecken på dräktighet i sitt humör heller. Det kan ju verka konstigt att man inte sett det, men vissa döljer det så väl. Jag har hållit på med hästar i 50 år och jag hade inte en aning och inte säljaren heller, säger Ann.
Hoppas att han får stanna på ridskolan
Den lilla hingsten har inte fått något officiellt namn ännu men kallas för antingen ”Prinsen” eller ”Miraklet”.
– För mig är han en liten prins, så det är vad jag kallar honom. Tanken är att barnen på ridskolan ska få vara delaktiga och komma med namnförslag, säger Ann.
Hon hoppas att ridskolan kan behålla fölet under en lång tid framöver.
– Ja jag hoppas att han får stanna kvar, så det tänker jag föreslå. Det hade varit så kul, säger hon.
Men först och främst väntar vila och betessäsong för både Betty och mirakelfölet.
– Både mamman och fölet mår jättebra. Betty är en väldigt fin mamma som hela tiden har koll och är väldigt mån om sin bebis. Det har varit så många som hört av sig och det har bara varit glada tillrop och lyckönskningar. Vi behöver verkligen glada överraskningar i tider som dessa.
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!