EHV-1, A2, kvarka – alla är de smittsamma sjukdomar som drabbar hästar. Utbrotten av dessa rapporteras det flitigt om i media just nu och rykten blandas med fakta. Ilska, oro och förtvivlan grumlar många gånger förmågan att se sakligt på det hela.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Tre stall i Stockholmsområdet har drabbats av EHV-1, delvis har det handlat om den neurologiska formen av virusabort. Fyra hästar har dött och Svenska ridsportförbundet har infört ett frivilligt tävlingsstopp i Stockholms län under ett par veckor.
Skånsta ryttare har fått köra hästar i skytteltrafik till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och många väljer att isolera sina stall. Samtidigt har ovaccinerade hästar som har importerats från Irland tagit med sig A2-influensa till Sverige, två stall är drabbade. Och som alla andra vintrar förekommer det utbrott av kvarka i stall runt om i landet.
Menar att det blir en häxjakt
Hippson har varit i kontakt med flera hästägare som menar att det har blivit en form av häxjakt i Stockholmsområdet. Personer som har varit på tävling blir uthängda i sociala medier, de blir av med sina stallplatser och utskällda när de går till affären.
– Det har fått orimliga proportioner. En del läser, men de läser inte på. Det är självklart att man ska vara försiktig men det behöver inte bli så hysteriskt, säger en tränare Hippson har pratat med.
Kan vara ett trendbrott
Karin Bergström är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hippson har vänt sig till henne för att få grepp om läget vad gäller smittspridningen i Sverige.
Är det ovanligt många fall av neurologisk form av virusabort i år?
– Om man ser till de årliga rapporter som finns hos Jordbruksverket, med anmälda fall, fanns det inga sådana mellan 2009 och 2016 av den neurologiska varianten. Men fall har rapporterats varje år sedan 2017. Då det endast är det första fallet på en anläggning eller i en besättning som anmäls vid ett utbrott så är det svårt att veta hur många individer som drabbas.
Kan det vara ett trendbrott?
– Det skulle kunna vara ett trendbrott, men det får framtiden utvisa. Abortformen förekommer varje år medan förkylningsvarianten inte är rapporteringsskyldig. Så där vet vi inte hur många som har drabbats. Men den förekommer också varje år.
Hur smittar virusabort?
– Det är en luftburen smitta som smittar en kort bit om hästen nyser eller frustar. Den kan också smitta via händer, kläder och utrustning om man går mellan en utsöndrande häst och en frisk eller lånar utrustning. Virus lever dock inte länge i miljön så handhygien, klädbyte och rengöring av utrustning avhjälper den risken. Det smittar även från aborterade foster. När vi har angett säkerhetsmarginal har vi sagt 50 meter, men då har vi tagit i.
Går det att vaccinera?
– Nej, inte mot den neurologiska formen.
Kan man säga att det är en epidemi?
– Nej, det är ingen epidemi utan ett utbrott. Samtidigt hoppas vi att vi lyckats stänga in smittan till de tre enheter som är drabbade och att den inte sprids vidare.
När det gäller hästinfluensa, så kallat A2-virus, vad gäller där?
– Det är en smitta som enligt uppgift har kommit med transporter från Irland och där hästarna inte har varit vaccinerade. Det finns inga regler för att hästar ska vara vaccinerade när de åker över gränsen. Har de alla papper i ordning så släpps de in. Däremot rekommenderar SVA att de som köper häst från ett annat EU-land själva begär att säljaren vaccinerar hästen innan den transporteras.
Hur ofta ska man egentligen vaccinera mot hästinfluensa?
– Men man har sett att skyddet i allmänhet sjunker sista tiden när man gör det en gång om året. Därför har vi, i rådande läge, rekommenderat att man ska vaccinera på nytt om det har gått mer än sex månader.
Har du några generella råd att ge om smittskydd?
– Man ska vara försiktig när man åker ut med sin häst. Information om smittskydd finns på SVA:s hemsida och på Hästsverige.se. Det gäller att hålla sig på sin kant och att inte låta hästar hälsa på varandra. Är man på tävling ska man hålla sig vid sin transport och lämna tävlingsplatsen så fort man är färdig. Lämna täcken och jackor i transporten, häng dem inte i ridhuset över sargen eller över andra täcken. Mocka efter dig och gå inte in i andra stall. Att följa Svenska ridsportförbundets regler om att inte åka iväg till tävling om det finns smitta i stallet är en annan viktig åtgärd för att minska riskerna. Alla som tävlar ska känna till regelverket.
En del tror att om man stänger alla stall i tre veckor så är faran över?
– Det är att lura sig själv. Då skyddar man sig från smittan som cirkulerar just nu, men det kommer nya smittor. Du måste ha smittskyddstänket i ryggmärgen och vara medveten om att du tar en kalkylerad risk när du åker i väg. Men det är vad vi får räkna med när vi vill träna och tävla med våra hästar.
Ska man ställa in alla tävlingar eller inte?
En del tävlingsarrangörer och större anläggningar har valt att ställa in tävlingar och stänga för besökande hästar. Andra väljer att genomföra sina tävlingar som planerat.
– För den som väljer att stanna hemma går det att få tillbaka anmälningsavgiften om hästen eller ryttaren har veterinär- alternativt läkarintyg, eller om hemmastallet är isolerat på grund av smitta eller misstanke om smitta. I annat fall bestämmer arrangören hur den vill göra med återbetalning. Vi får många frågor kring detta och det är upp till var och en att besluta hur man ska göra, säger Robert Solin på Svenska ridsportförbundets kansli.
Han berättar att man på förbundet följer smittläget noggrant, för att kunna ändra rekommendationerna om läget förändras.
– Det ändras ju dag för dag, så det som gäller i dag är inte samma som i går eller i morgon.
Önskar att alla agerade lika
En ryttare Hippson pratat med har valt att inte åka på tävling. Hon har fått tillbaka anmälningsavgiften från ett par arrangörer men inte från alla.
– Det är ju smitta varje år, men det har blivit en sådan hysteri i år och anläggningar stänger, säger hon.
Runt omkring där hon har sina hästar, i Södermanland, har ridskolorna stängt för besökande och hon har valt att göra likadant. Det är inga hästar in eller ut som gäller.
– Jag förstår att arrangörerna har kostnader. Men det här drabbar ju alla ekonomiskt och jag tycker att man måste se till vad som är viktigast. Alla avråder från att man ska åka, men samtidigt får vi inte tillbaka pengarna från alla arrangörer.
Hon menar att även om hon har koll på smittskyddet, och vet att hennes hästar är friska, så går det inte att ha koll på flera hundra andra hästar på tävlingsplatsen.
– Jag förstår inte varför vissa stänger och inte andra.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!