Nyheter
Publicerad: 2019-02-22
Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
EHV-1, A2, kvarka – alla är de smittsamma sjukdomar som drabbar hästar. Utbrotten av dessa rapporteras det flitigt om i media just nu och rykten blandas med fakta. Ilska, oro och förtvivlan grumlar många gånger förmågan att se sakligt på det hela.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Tre stall i Stockholmsområdet har drabbats av EHV-1, delvis har det handlat om den neurologiska formen av virusabort. Fyra hästar har dött och Svenska ridsportförbundet har infört ett frivilligt tävlingsstopp i Stockholms län under ett par veckor.
Skånsta ryttare har fått köra hästar i skytteltrafik till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och många väljer att isolera sina stall. Samtidigt har ovaccinerade hästar som har importerats från Irland tagit med sig A2-influensa till Sverige, två stall är drabbade. Och som alla andra vintrar förekommer det utbrott av kvarka i stall runt om i landet.
Menar att det blir en häxjakt
Hippson har varit i kontakt med flera hästägare som menar att det har blivit en form av häxjakt i Stockholmsområdet. Personer som har varit på tävling blir uthängda i sociala medier, de blir av med sina stallplatser och utskällda när de går till affären.
– Det har fått orimliga proportioner. En del läser, men de läser inte på. Det är självklart att man ska vara försiktig men det behöver inte bli så hysteriskt, säger en tränare Hippson har pratat med.
Kan vara ett trendbrott
Karin Bergström är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hippson har vänt sig till henne för att få grepp om läget vad gäller smittspridningen i Sverige.
Är det ovanligt många fall av neurologisk form av virusabort i år?
– Om man ser till de årliga rapporter som finns hos Jordbruksverket, med anmälda fall, fanns det inga sådana mellan 2009 och 2016 av den neurologiska varianten. Men fall har rapporterats varje år sedan 2017. Då det endast är det första fallet på en anläggning eller i en besättning som anmäls vid ett utbrott så är det svårt att veta hur många individer som drabbas.
Kan det vara ett trendbrott?
– Det skulle kunna vara ett trendbrott, men det får framtiden utvisa. Abortformen förekommer varje år medan förkylningsvarianten inte är rapporteringsskyldig. Så där vet vi inte hur många som har drabbats. Men den förekommer också varje år.
Hur smittar virusabort?
– Det är en luftburen smitta som smittar en kort bit om hästen nyser eller frustar. Den kan också smitta via händer, kläder och utrustning om man går mellan en utsöndrande häst och en frisk eller lånar utrustning. Virus lever dock inte länge i miljön så handhygien, klädbyte och rengöring av utrustning avhjälper den risken. Det smittar även från aborterade foster. När vi har angett säkerhetsmarginal har vi sagt 50 meter, men då har vi tagit i.
Går det att vaccinera?
– Nej, inte mot den neurologiska formen.
Kan man säga att det är en epidemi?
– Nej, det är ingen epidemi utan ett utbrott. Samtidigt hoppas vi att vi lyckats stänga in smittan till de tre enheter som är drabbade och att den inte sprids vidare.
När det gäller hästinfluensa, så kallat A2-virus, vad gäller där?
– Det är en smitta som enligt uppgift har kommit med transporter från Irland och där hästarna inte har varit vaccinerade. Det finns inga regler för att hästar ska vara vaccinerade när de åker över gränsen. Har de alla papper i ordning så släpps de in. Däremot rekommenderar SVA att de som köper häst från ett annat EU-land själva begär att säljaren vaccinerar hästen innan den transporteras.
Hur ofta ska man egentligen vaccinera mot hästinfluensa?
– Men man har sett att skyddet i allmänhet sjunker sista tiden när man gör det en gång om året. Därför har vi, i rådande läge, rekommenderat att man ska vaccinera på nytt om det har gått mer än sex månader.
Har du några generella råd att ge om smittskydd?
– Man ska vara försiktig när man åker ut med sin häst. Information om smittskydd finns på SVA:s hemsida och på Hästsverige.se. Det gäller att hålla sig på sin kant och att inte låta hästar hälsa på varandra. Är man på tävling ska man hålla sig vid sin transport och lämna tävlingsplatsen så fort man är färdig. Lämna täcken och jackor i transporten, häng dem inte i ridhuset över sargen eller över andra täcken. Mocka efter dig och gå inte in i andra stall. Att följa Svenska ridsportförbundets regler om att inte åka iväg till tävling om det finns smitta i stallet är en annan viktig åtgärd för att minska riskerna. Alla som tävlar ska känna till regelverket.
En del tror att om man stänger alla stall i tre veckor så är faran över?
– Det är att lura sig själv. Då skyddar man sig från smittan som cirkulerar just nu, men det kommer nya smittor. Du måste ha smittskyddstänket i ryggmärgen och vara medveten om att du tar en kalkylerad risk när du åker i väg. Men det är vad vi får räkna med när vi vill träna och tävla med våra hästar.
Ska man ställa in alla tävlingar eller inte?
En del tävlingsarrangörer och större anläggningar har valt att ställa in tävlingar och stänga för besökande hästar. Andra väljer att genomföra sina tävlingar som planerat.
– För den som väljer att stanna hemma går det att få tillbaka anmälningsavgiften om hästen eller ryttaren har veterinär- alternativt läkarintyg, eller om hemmastallet är isolerat på grund av smitta eller misstanke om smitta. I annat fall bestämmer arrangören hur den vill göra med återbetalning. Vi får många frågor kring detta och det är upp till var och en att besluta hur man ska göra, säger Robert Solin på Svenska ridsportförbundets kansli.
Han berättar att man på förbundet följer smittläget noggrant, för att kunna ändra rekommendationerna om läget förändras.
– Det ändras ju dag för dag, så det som gäller i dag är inte samma som i går eller i morgon.
Önskar att alla agerade lika
En ryttare Hippson pratat med har valt att inte åka på tävling. Hon har fått tillbaka anmälningsavgiften från ett par arrangörer men inte från alla.
– Det är ju smitta varje år, men det har blivit en sådan hysteri i år och anläggningar stänger, säger hon.
Runt omkring där hon har sina hästar, i Södermanland, har ridskolorna stängt för besökande och hon har valt att göra likadant. Det är inga hästar in eller ut som gäller.
– Jag förstår att arrangörerna har kostnader. Men det här drabbar ju alla ekonomiskt och jag tycker att man måste se till vad som är viktigast. Alla avråder från att man ska åka, men samtidigt får vi inte tillbaka pengarna från alla arrangörer.
Hon menar att även om hon har koll på smittskyddet, och vet att hennes hästar är friska, så går det inte att ha koll på flera hundra andra hästar på tävlingsplatsen.
– Jag förstår inte varför vissa stänger och inte andra.
taggar
Liknande webbartiklar
- Vill få fler att stanna hemma: "Så kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan"
- Detta gäller vid misstanke om kvarka
- 145 000 kronor samlades in till Skånsta: ”Blir väldigt rörd”
- Ännu en häst död till följd av virusabort: "Vi är trötta, ledsna och oroliga”
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Efter EHV-1-utbrottet: Stall Sandös hagar har släppts ur karantän
- Svensk häst som tävlades i Norge har testats positivt för EHV-1
- Bjerke Dyrehospital isolerat efter misstanke om EHV-1 på kliniken
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”
- Hästinfluensan svår att kontrollera – nya subtyper i omlopp

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!