Nyheter
Publicerad: 2019-02-22
Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
EHV-1, A2, kvarka – alla är de smittsamma sjukdomar som drabbar hästar. Utbrotten av dessa rapporteras det flitigt om i media just nu och rykten blandas med fakta. Ilska, oro och förtvivlan grumlar många gånger förmågan att se sakligt på det hela.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Tre stall i Stockholmsområdet har drabbats av EHV-1, delvis har det handlat om den neurologiska formen av virusabort. Fyra hästar har dött och Svenska ridsportförbundet har infört ett frivilligt tävlingsstopp i Stockholms län under ett par veckor.
Skånsta ryttare har fått köra hästar i skytteltrafik till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och många väljer att isolera sina stall. Samtidigt har ovaccinerade hästar som har importerats från Irland tagit med sig A2-influensa till Sverige, två stall är drabbade. Och som alla andra vintrar förekommer det utbrott av kvarka i stall runt om i landet.
Menar att det blir en häxjakt
Hippson har varit i kontakt med flera hästägare som menar att det har blivit en form av häxjakt i Stockholmsområdet. Personer som har varit på tävling blir uthängda i sociala medier, de blir av med sina stallplatser och utskällda när de går till affären.
– Det har fått orimliga proportioner. En del läser, men de läser inte på. Det är självklart att man ska vara försiktig men det behöver inte bli så hysteriskt, säger en tränare Hippson har pratat med.
Kan vara ett trendbrott
Karin Bergström är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hippson har vänt sig till henne för att få grepp om läget vad gäller smittspridningen i Sverige.
Är det ovanligt många fall av neurologisk form av virusabort i år?
– Om man ser till de årliga rapporter som finns hos Jordbruksverket, med anmälda fall, fanns det inga sådana mellan 2009 och 2016 av den neurologiska varianten. Men fall har rapporterats varje år sedan 2017. Då det endast är det första fallet på en anläggning eller i en besättning som anmäls vid ett utbrott så är det svårt att veta hur många individer som drabbas.
Kan det vara ett trendbrott?
– Det skulle kunna vara ett trendbrott, men det får framtiden utvisa. Abortformen förekommer varje år medan förkylningsvarianten inte är rapporteringsskyldig. Så där vet vi inte hur många som har drabbats. Men den förekommer också varje år.
Hur smittar virusabort?
– Det är en luftburen smitta som smittar en kort bit om hästen nyser eller frustar. Den kan också smitta via händer, kläder och utrustning om man går mellan en utsöndrande häst och en frisk eller lånar utrustning. Virus lever dock inte länge i miljön så handhygien, klädbyte och rengöring av utrustning avhjälper den risken. Det smittar även från aborterade foster. När vi har angett säkerhetsmarginal har vi sagt 50 meter, men då har vi tagit i.
Går det att vaccinera?
– Nej, inte mot den neurologiska formen.
Kan man säga att det är en epidemi?
– Nej, det är ingen epidemi utan ett utbrott. Samtidigt hoppas vi att vi lyckats stänga in smittan till de tre enheter som är drabbade och att den inte sprids vidare.
När det gäller hästinfluensa, så kallat A2-virus, vad gäller där?
– Det är en smitta som enligt uppgift har kommit med transporter från Irland och där hästarna inte har varit vaccinerade. Det finns inga regler för att hästar ska vara vaccinerade när de åker över gränsen. Har de alla papper i ordning så släpps de in. Däremot rekommenderar SVA att de som köper häst från ett annat EU-land själva begär att säljaren vaccinerar hästen innan den transporteras.
Hur ofta ska man egentligen vaccinera mot hästinfluensa?
– Men man har sett att skyddet i allmänhet sjunker sista tiden när man gör det en gång om året. Därför har vi, i rådande läge, rekommenderat att man ska vaccinera på nytt om det har gått mer än sex månader.
Har du några generella råd att ge om smittskydd?
– Man ska vara försiktig när man åker ut med sin häst. Information om smittskydd finns på SVA:s hemsida och på Hästsverige.se. Det gäller att hålla sig på sin kant och att inte låta hästar hälsa på varandra. Är man på tävling ska man hålla sig vid sin transport och lämna tävlingsplatsen så fort man är färdig. Lämna täcken och jackor i transporten, häng dem inte i ridhuset över sargen eller över andra täcken. Mocka efter dig och gå inte in i andra stall. Att följa Svenska ridsportförbundets regler om att inte åka iväg till tävling om det finns smitta i stallet är en annan viktig åtgärd för att minska riskerna. Alla som tävlar ska känna till regelverket.
En del tror att om man stänger alla stall i tre veckor så är faran över?
– Det är att lura sig själv. Då skyddar man sig från smittan som cirkulerar just nu, men det kommer nya smittor. Du måste ha smittskyddstänket i ryggmärgen och vara medveten om att du tar en kalkylerad risk när du åker i väg. Men det är vad vi får räkna med när vi vill träna och tävla med våra hästar.
Ska man ställa in alla tävlingar eller inte?
En del tävlingsarrangörer och större anläggningar har valt att ställa in tävlingar och stänga för besökande hästar. Andra väljer att genomföra sina tävlingar som planerat.
– För den som väljer att stanna hemma går det att få tillbaka anmälningsavgiften om hästen eller ryttaren har veterinär- alternativt läkarintyg, eller om hemmastallet är isolerat på grund av smitta eller misstanke om smitta. I annat fall bestämmer arrangören hur den vill göra med återbetalning. Vi får många frågor kring detta och det är upp till var och en att besluta hur man ska göra, säger Robert Solin på Svenska ridsportförbundets kansli.
Han berättar att man på förbundet följer smittläget noggrant, för att kunna ändra rekommendationerna om läget förändras.
– Det ändras ju dag för dag, så det som gäller i dag är inte samma som i går eller i morgon.
Önskar att alla agerade lika
En ryttare Hippson pratat med har valt att inte åka på tävling. Hon har fått tillbaka anmälningsavgiften från ett par arrangörer men inte från alla.
– Det är ju smitta varje år, men det har blivit en sådan hysteri i år och anläggningar stänger, säger hon.
Runt omkring där hon har sina hästar, i Södermanland, har ridskolorna stängt för besökande och hon har valt att göra likadant. Det är inga hästar in eller ut som gäller.
– Jag förstår att arrangörerna har kostnader. Men det här drabbar ju alla ekonomiskt och jag tycker att man måste se till vad som är viktigast. Alla avråder från att man ska åka, men samtidigt får vi inte tillbaka pengarna från alla arrangörer.
Hon menar att även om hon har koll på smittskyddet, och vet att hennes hästar är friska, så går det inte att ha koll på flera hundra andra hästar på tävlingsplatsen.
– Jag förstår inte varför vissa stänger och inte andra.
taggar
Liknande webbartiklar
- Vill få fler att stanna hemma: "Så kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan"
- Detta gäller vid misstanke om kvarka
- 145 000 kronor samlades in till Skånsta: ”Blir väldigt rörd”
- Ännu en häst död till följd av virusabort: "Vi är trötta, ledsna och oroliga”
- Efter EHV-1-utbrottet: Stall Sandös hagar har släppts ur karantän
- Svensk häst som tävlades i Norge har testats positivt för EHV-1
- Bjerke Dyrehospital isolerat efter misstanke om EHV-1 på kliniken
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Hästar döda efter utbrott av herpesvirus i Danmark: ”Värsta vi varit med om”
- Förbundsveterinär Peter Kallings vill se ökad beredskap

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.

Många timmar ridsport på tv i sommar
Det är en tävlings- och mästerskapstät sommar som väntar alla ridsportsintresserade. SVT kommer att sända från flera höjdpunkter.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!