Nyheter
Publicerad: 2015-04-13
Björn Svensson på en av sina många unghästar. FOTO: Haide Westring/Champion of the Youngsters
Björn Svensson till attack mot vad han kallar "hästforumstalibaner"
Förra veckan retade unghästutbildaren Björn Svensson, känd i bloggvärlden som "Captain Tourettes", upp en hel drös hästmänniskor – detta med ett inlägg på ett hästforum. Här förklarar han varför han tycker att det är viktigt att sätta ner foten, även om många provoceras.
Text: Annelie Lundkvist
Han rider utan hjälm, åker på tävling med röd matta i uppstallningen och har haft discokula utanför sina tävlingsboxar. Björn Svensson (och hans kompisar) är inte rädd för att synas, ha åsikter eller provocera – i den bransch han satsar helhjärtat på.
I fredags gjorde Björn ett inlägg på "Hästforum", en sida på Facebook med nästan 16 000 medlemmar, som fick många att gå i taket. Detta följdes upp av ett blogginlägg hos Captain Tourettes (se nedan) om "hästforumstalibaner". Vi ringde upp Björn för att höra vad det är han är ute efter.
Hej, provocerar du medvetet på olika hästforum?
– Jag skulle säga att hela min vardag provocerar, men visst eldar jag på lite ibland med flit, någon måste få säga stopp.
Vad är det du vill stoppa?
– Jag tycker uppriktigt att det är tråkigt att läsa kommentarerna på "Hästforum". Där sitter folk som tror att de har all kunskap i världen och ger råd till osäkra hästägare. Man kan inte hitta svaret på nätforum och tyvärr är det personerna med minst kunskap som hörs mest.
Var det därför du skrev inlägget?
– Precis, jag vill visa att trots att jag säljer sadlar så räcker det med två sadlar till alla mina hästar. Och att de inte ska betsla upp hästarna, utan ta hjälp av tränare för att förbättra ridningen. När ägare får problem med sina hästar ska de alltid krångla till det, i stället för att tänka att lösningen kan vara enkel.
Nedan är inlägget som Björn publicerat på sin blogg:
"Över 800 gilla och 500 kommentarer senare...
Jag tror att om man viger sitt liv till ridsport så grundas det någonstans på en passion för sporten och en kärlek till djuret.
Var går gränsen mellan att bruka och att missbruka en häst? Blir djuret missbrukat i samma stund som det blir ett redskap i sporten? En glad atlet borde väl vara en bra atlet? Kan det vara så att viljan att nå framgång tvingar ryttaren att känna empati...?
"16 hästar i träning. Alla 16 går på tredelat bett. Två sadlar används, båda med samma storlek på bom. En sadel har dock 0,5 cm högre latexpanel för att komma upp över dom med högre manke. Alla gick med fårskinnspadd. Vanliga fleecelindor med padd fram och vanliga låga skydd bak. De 16 hästarna spenderar ca 4 timmar i hage/dag. De äter ca 9 kg hö/dag. Kraftfoder är individuellt, men baseras i huvudsak på havre. De står på vanlig hederlig halm i normalstora boxar.
Ingen har svår mun, ont i ryggen eller olater såsom vävning, krubbitning, el dyl.
Hur svårt kan det vara?? Hur svårt måste man göra det?"
Detta är ett inlägg jag gjorde på Hästforum. Jag gjorde det efter att ha scrollat lite och återigen fått se osäkra hästägare få råd av bergsäkra hästforumstalibaner... Det tycks och tänks kring utrustning, hästhållning, osv, osv. Det är bra att folk ventilerar åsikter. Det finns åsikter som får mig att tänka till. Ibland blir jag dock lite skrämd av folk som är så fasta i sitt tänk som dessa talibaner. Allt som frångår deras övertygelse kan tydligen liknas vid djurplågeri... Jag säger inte att det de gör är fel, jag säger bara att jag gör rätt...
Jag skrev ner en förenklad version av min och framförallt mina hästars vardag. Jag ville bara visa att det finns olika sätt att hålla välmående hästar på. Det behöver inte vara en massa "hokuspokus". Jag är ingen taliban, så jag är inte ute efter att pracka på någon min "religion".
Det måste finnas ett system. Ett system och en vardag som stabil grund. Men eftersom våra tävlingsredskap är individer måste vi finjustera så att individen får sitt.
Alla rids på tredelade bett, lite olika tjocklekar, kanske med parerstänger, kanske med fasta ringar, kanske med rörliga ringar. Någon har micklem, många har achengrimma. Ibland används en graman. Fårskinnspadd finns i tunnare och tjockare varianter, någon har Brunopadden vid hoppning.
Vid fodring serveras alla havre, betfor, salt och mineraler. Någon får lusern, någon Krafft-muskel... Lite individuella pulver som jag och/eller ägaren anser att de behöver tillkommer till den annars ganska enkla menyn.
Kerstin tycker inte om när det blåser och regnar, såna dagar får hon bara gå ut och se vad det är för väder. Är det fint väder får hon vara ute tills det blir kväll.
BinkenStjerna har haft stressmage tidigare, därför går han i stor gräshage med tre kompisar, de är ofta ute lite längre än de andra, han har fri tillgång på hö när han är inne.
Skatten tycker inte om när andra hästar ser henne äta. Därför står hon i uteboxarna. Där behöver hon bara ta ett steg tillbaka för att slippa se eller bli sedd.
Alice blir orolig vid fodring och utsläpp. Hon har boxen närmast foderutrymmet så hon får mat först, hon får gå ut i hagen så fort frukost är uppäten.
Olle är en ganska stor och valpig femåring med mycket karaktär, han har tidigare haft lite sviktande arbetsmoral, han tränar varannan dag och gosetränar ute i naturen varannan.
Ture tycker att världen är stor utanför ridhuset, han har lättast att slappna av om trygga Olle följer med honom på uteritterna.
RäzerHanz blir lätt frusen, han därför oftast ett lite tjockare täcke än vad övriga hästar har.
Jag gjorde en enkel förklaring av mitt enkla system. Ett system som funkar i min och mina hästars vardag. Jag tror inte att en hästs välmående hänger på antal timmar i en hage. Jag tror att en välmående häst har en förstående skötare och en lyhörd tränare.
Captain alla lika är olika Tourettes"
Vad säger ni läsare – har Björn en poäng? Eller är han ute och cyklar?
Skärmdump på det utsprungliga Facebook-inlägget:
Liknande webbartiklar
- Hästkrafter möter Björn Svensson – även känd som Captain Tourettes
- Så dansade Gurkan hela vägen till unghäst-VM: "En saga för bra för att vara sann!"
- Lär känna ryttaren Björn Svensson – mannen bakom Captain Tourettes
- Forskningskollen: Viss dubbelmoral i hästdiskussioner på nätet
- Förbundet bjuder in till dialog om hästens väl
- Musikhjälpen 2017: Hästsverige samlar in pengar till temat "Barn är inte till salu"
- ”Gurkan” kom tvåa i sexårsfinalen
- Conte di London F på väg till Dubbeldam
- Jeroen Dubbeldam om vinnaren Conte di London F: ”Gav mig den bästa känslan i hoppningen”
- På besök i unghästverkstaden: ”Allt ska vara praktiskt, rationellt – och hästvänligt”

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!