Nyheter
Publicerad: 2022-01-21
Briar i Scandinavium. Foto: Haide Westring
Briar har somnat in: "Var fortfarande samma häst ända in i slutet"
Den legendariske dressyrhingsten Briar 899 har galopperat vidare. I år skulle han ha blivit 31 år.
– Även om man är medveten om att livet går mot sitt slut, är det ändå väldigt sorgesamt när det är dags, skriver uppfödaren och ägaren Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson.
Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson på Dalhem Farms berättar om Briars liv i ett öppet brev, där de riktar stort tack till alla som varit delaktiga i hingstens karriär.
"Briar har i dag lämnat oss. Han skulle i år ha fyllt 31. Även om man är medveten om att livet går mot sitt slut, är det ändå väldigt sorgesamt när det är dags. Briars levnadsbana var fantastisk på alla sätt. Han inledde sin karriär som fyraåring med ett strålande bruksprov och betäckte sin första årgång 1995. I bruksprovet reds han av Jan Brink i gångartsdelen och Rolf-Göran Bengtsson i hoppdelen. Båda var lyriska, båda ville fortsätta med honom. Rolf-Göran hade vid den här tiden Briars pappa Magini som internationell hopphäst. Briar inledde tävlingskarriären tillsammans med Jan Brink med topp-placeringar i årgångsklasserna för fem-, sex- och sju-åringar.
Tre EM-medaljer och vinst i Aachen
Briar gjorde sin debut i Aachen 1998 som sjuåring. Han skulle sedan varje år återkomma till Aachens Grosse Preis under hela sin karriär. Han vann också Grosse Preis i Aachen 2005. Resultatmässigt slog Briar många rekord. För att nämna några - OS i Sydney, OS i Aten och OS i Hong-Kong. Han deltog i samtliga världscupfinaler mellan 2001 och 2009. Individuellt EM-silver i Hickstead 2003. Individuellt EM-brons samt lag-brons 2005 i Hagen. Lagbrons EM 2007 i Turin. Karriärens sista världscup-kval 2009 i Göteborg vann han. Sista världscup-finalen gjorde en sprudlande glad Briar 2009 i Las Vegas, några veckor efter Göteborg. Briar verkade samtidigt under hela sin karriär också i avel via färsk och frusen semin. Det innebar att han normalt lämnade sperma tre gånger i veckan, från mitten mars till mitten av augusti.
Kallades för professorn
Briar var rankad som världens mest framgångsrika dressyrhingst nära tio år i rad. När Briar avslutade sin tävlingskarriär 2009 var han fortfarande på absoluta världstoppen. Han var en utomordentligt intelligent och klok individ. Kyra Kyrklund kallade honom också omgående för professorn, eftersom han var löjligt lättlärd och talenterad. Minnena från selfies med fans är också betecknande för Briars vänlighet, tolerans och lugn. I samband med visningar var kön ibland en timme lång med en väldigt uppmärksam Briar som hälsade och gav sin form av autograf.
Foto: Privat
En skada under hela karriären
Briar drabbades av skada en gång under sin karriär. Skadan skedde 2006 i Tyskland någon månad före VM i Aachen. Sin vana trogen, när Briar anlände till en tävlingsplats och kom in i sin tävlingsbox lade han sig alltid och rullade sig. Den här gången var där dock en liten träbit i spånen och han fick en spricka i ett revben. Briars långa hållbarhet och skadefrihet är naturligtvis en kombination av god matchning i arbete såväl som på tävling, tillsammans med en stark genetik och uppväxt.
Stort avtryck i aveln
Briars stamtavla är helt och hållet ett resultat av individer som i varje enskild generation inte bara har presterat i samtliga tre discipliner, utan också visat god förärvning av sina egenskaper. Det finns inga politiska hänsynstagande i Briars stamtavla. Valen är medvetet gjorda för att optimera gång, hopp, ridbarhet och hållbarhet. Avelsmässigt anses han ligga topp tre i världen baserat på procent-andelen avkommor i svår klass dressyr. Sedan tillkommer naturligtvis hans hopphästar. Flera journalister har också menat att han har världsrekord i antalet genomförda Grand Prix-ritter. Briars genetik och prestanda lever naturligtvis vidare i aveln och sporten såväl i världen som hos oss själva. Han finns fortsatt tillgänglig via frusen semin.
Vilar nära hagarna där han växte upp
Till alla de som varit delaktiga i Briars karriär, använt, uppskattat och hejat på Briar vill vi rikta ett hjärtligt och innerligt tack. Briar var fortfarande samma häst ända in i slutet, energisk, nyfiken och väldigt glad. Briar vilar nu i anslutning till de hagar på Dalhems Gård, Söderslätt, där han växte upp."
Hans-Yngve Göransson, Briar och Kristina Gustafsson. Foto: Marielle Andersson Gueye
Tidigare på Hippson.se:
Bildspel: Briar fyller 30 år – firas med morötter och tårta
Bildspel: Briar i Scandinavium: "Känslorna var all over the place!"
Hippson-TV: Briars återkomst i Scandinavium
Nostalgi: Se femåriga Briar med Jan Brink på ryggen
Liknande webbartiklar
- Briar fyller 30 år – firas med tårta och morötter
- 27 år ung njuter dressyrlegendaren Briar av pensionärslivet
- Nostalgi: Jan Brink och Briar i världscupfinal
- Briars återkomst i Scandinavium fångad på film
- Bildspel: Känslorna var "all over the place" i Scandinavium
- Taket lyfte när Briar kom in i Scandinavium
- "Flippan" och Briar in i GHS Hall of Fame

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!