Nyheter
Publicerad: 2021-03-06
Foto: Adobe Stock
Bruksprovshingsten testade positivt för coronavirus
Provsvaret gällande den hingst som under fredagskvällen hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa. Svaret gällande Coronavirus är på gränsvärdet till positivt.
En hingst som tävlat vid Bruksprovet fick hög feber på fredagskvällen och skickades till djursjukhus för isolering och provtagning. Bruksprovet fick därmed ett plötsligt avslut och inga hästar fick lämna anläggningen innan provsvar bekräftats.
SVA har nu återkommit till arrangören med provsvaret, som visade att hästen ifråga inte har EHV-1, men däremot var gränsvärdet på gränsen till positivt för coronavirus för häst. Observera att coronavirus på häst inte smittar till människa och inte ska förväxlas med covid-19.
Den aktuella hästen är nu helt feberfri och mår väl och kommer att få lämna djursjukhuset inom någon dag med isoleringsrekommendationer under förutsättning att inget annat tillstöter. Detta meddelar SWB i ett pressmeddelande under lördagens eftermiddag.
Får åka hem
Samtliga hingstar kan därmed få åka hem under dagen, men de hästar som varit uppstallade i Norra Stallet ska vara isolerade i två veckor med daglig temperaturkontroll. I händelse av symtom på sjukdom rekommenderar arrangören provtagning och kontakt med lokal veterinär för upprättande av smittskyddsrutiner. I händelse av positivt svar på corona blir isoleringstiden också förlängd till minst fyra veckor efter sista symtom.
Som extra säkerhetsåtgärd rekommenderar man att samtliga hingstar isoleras de kommande två veckorna på hemmaplan.
Uppdatering klockan 14.57, efter presskonferensen:
– Provsvaret visar svagt positivt för coronavirus. Det smittar inte till människor, vilket är viktigt att komma ihåg. Det är en någorlunda ny diagnos. Det är bara de senaste åren som man har kunnat ställa denna diagnos i Sverige tack vare ny teknik, säger veterinär Malena Behring vid eftermiddagens digitala presskonferens.
Huvudsakliga symtom är feber, att hästen inte vill äta, att den får kolik eller lös avföring. Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till symtom, är förhållandevis kort på två till tre dygn.
– Den aktuella hästen mår bra och är nu feberfri. Man kommer att ta nya prover på hästen i morgon. Beroende på vad det andra provsvaret visar så kommer vi ge olika isoleringsrekommendationer. Om det andra provet visar positivt för coronavirus så råder vi alla de hästar som stått uppstallade i samma stall att hålla sig isolerade i hemmastallet i fyra veckor. Om provet är negativt räcker rekommendationen på två veckor. Vår rekommendation är att även isolera de hingstar som varit uppstallade på bruksprovet, men som inte stått i samma stall, säger Malena.
Läs mer om coronavirus för häst hos SVA
Tidigare på Hippson.se:
Misstänkt smitta vid bruksprovet - provsvar inväntas och hästar isoleras
Bruksprovet avbryts efter misstänkt smitta
Malin Rinné bjuder på tårta - dressyrhingstarnas testryttare
Mest ros när testryttarna rider hopphingstarna
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se.
Vill du ha hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Misstänkt smitta vid Bruksprovet – provsvar inväntas och hästar isoleras
- Bruksprovet ändrar betalsystem – från TDB till faktura
- Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
- Agera för att minska risken för smitta
- Tävlade trots misstänkt smitta på anläggning – frias av disciplinnämnden
- Bruksprovets alla hingstar
- De är årets testryttare vid Bruksprovet
- Carl Hedin debuterar som testryttare
- Testryttarna i hoppning: "Det har varit ett nöje"
- Dags för testryttarna att säga sitt

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!