Nyheter
Publicerad: 2021-03-07
Carl Walter Fox från Valencia: "Vi kan bara göra vårt bästa"
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig på plats i det virusdrabbade Valencia. Han har fem hästar med sig, som alla har insjuknat i EHV-1.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Privat
– Mina fem hästar har alla visat ett positivt PCR-test och har symtom för EHV-1. Det är två ston som mått allvarligt sämre och som nu vårdas på klinik. De tre andra hästarna, en hingst och två valacker, står kvar och vårdas på tävlingsplatsen. De är stabila, men vi har sett fall här med hästar som kan insjukna snabbt. Det är en oro som vi har fått leva med, vi kan bara göra vårt bästa för att förebygga, säger Carl Walter Fox till Hippson på söndagen.
Första veckan var värst
Det är nu två veckor sedan utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen och kaoset som uppstod under den första veckan har nu blivit mer och mer organiserat. Carl har blivit utsedd som ryttarnas representant och för deras talan vid möten med bland annat FEI och andra myndigheter.
– Den första veckan var den värsta jag någonsin varit med om tror jag. Ingen var förberedd för vad som skulle komma när så många hästar dog och insjuknade. Kommunikationen brast kraftigt då det inte fanns någon plan för krishantering. Sedan har vi tack vare support från bland annat FEI och andra myndigheter i Spanien skapat en konstruktion där vi har dagliga möten, säger Carl.
Hans dagar inleds numera med informationsmöten med ryttare och myndigheter. Han konstaterar att det känns som att situationen går i rätt riktning.
– Just nu är det viktigt att ryttarna känner sig delaktiga, blir informerade och att vi försöker göra det bästa av den här extrema situationen. Hästarnas hälsa står hela tiden i fokus.
Hyllar sin personal
När Carl begav sig till Spanien från början var tanken att vara på plats och tävla på två platser i åtta veckor för att förbereda sig för tävlingssäsongen. Nu blev det istället en veckas tävlingar och en lång karantän. Planen gällande hans hästar på plats och verksamheten på hemmaplan var snabbt tvungen att styras om.
Efter möten på morgonen åker han och hälsar på sina sjuka hästar på kliniken.
– Jag har två fantastiska hästskötare med mig här som jag har fullt förtroende för. De jobbar hårt och vi har kontakt under dagen. Vi försöker alltid se till att vi äter middag ihop alla tre varje kväll. Vi får inte glömma bort moralen i det hela, att vi behöver hålla ihop vårt team, säger Carl.
Hemma i Sverige har han flera hästar som behöver tas om hand.
– Även där har jag ett fantastiskt team med hästägare och personal som sköter verksamheten där. Det blev svårt med organisationen där ett tag, när allt behövde ordnas på väldigt kort tid.
Gällande chansen för återhämtning av de sjuka hästarna är det fortfarande för tidigt för att veta säkert.
– Det beror på vilket skick de varit i som sjuka. Men med rätt rehab, och framförallt tid, hoppas vi att så många som möjligt kan bli återställda. Jag är ingen expert själv så jag försöker hela tiden vara med och lära mig av veterinärerna och de som haft kontakt med denna smitta tidigare. Jag har förstått att denna variant är extremt smittsam och aggressiv, säger han.
Både företag och privatpersoner från Sverige, och flera andra länder, har försökt hjälpa de utsatta i Valencia genom att skicka saker som de kan tänkas behöva och genom att samla in pengar.
– Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi har fått och kommer att få. Det är många som skickar saker, både veterinärmaterial, foder och hö. Det är fantastiskt, säger han.
Stannar på tävlingsplatsen i en till två månader
På tävlingsplatsen finns cirka 30 hästar som aldrig insjuknat och som hela tiden varit symtomfria. De är isolerade i ett eget stall och kan eventuellt lämna tävlingsplatsen på onsdag, under förutsättning att testerna för viruset fortsätter att visa negativt.
– Efterhand som de andra hästarna blir symtomfria kan vi dela upp dem i mindre grupper i boxar för att på så vis bryta smittkedjan. Jag kan inte säga hur lång tid det dröjer, men jag blir förvånad om någon av de hästar som haft symtom kan åka härifrån inom en till två månader.
Carl menar också att det inte är säkert att hästarna är redo för den långa resan hem bara för att deras karenstid är slut.
– Dessa hästar är egentligen toppatleter som är vana vid att ha toppkondition och röra mycket på sig. Nu får de plötsligt bara stå på box och gå promenader. Då kan man inte helt plötsligt ställa dem på en lastbil och köra hundratals mil. Vi måste se till att hästarna blir starka och friska för att klara av resan hem också, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt viktigt att folk i hästvärlden förstår att detta virus inte riktigt agerar som det ska. Det finns hästar här som inte visat ett positivt test, men som ändå vårdas på klinik för att de mår så dåligt. Det är därför väldigt viktigt att ta hjälp av de som har erfarenhet och att samla kunskap om hur detta virus fungerar.
De senaste uppgifterna från FEI gällande EHV-1 hittar du här.
Tidigare på Hippson.se:
SvRF bedömer Europa som ett riskområde
Tävlingsstopp i Sverige
Sunshine Tour avbryts i förtid
Forskningskollen om EHV-1
Tävlingarna i Doha genomförs som planerat
Häst med konstaterad EHV-1 i Doha
Erica Swartz: "Handlar om överlevnad"
"Vakar dygnet runt över hästarna"
Trots virusutbrott – svenska tävlingar fortgår
Fortsatt plan att genomföra GHS
Häst med EHV-1 kämpar för sitt liv
FEI ställer in tävlingar i Europa
"Vi följer händelserna minut för minut"
Hästar dör och folk är nedbrutna
SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
50 hästar med feber på tävling i Valencia
Utbrott av EHV-1 på tävlingsplats i Spanien
taggar
Liknande webbartiklar
- Äntligen hemma: ”Upplevelsen har varit helt överväldigande”
- Snart får alla svenska hästar lämna Valencia
- Svenska hästar får börja lämna Valencia
- Carl Walter Fox: ”Jag var övertygad om att hon skulle dö”
- Kartläggning av EHV-1-utbrottet i Valencia
- Svensk häst död till följd av EHV-1 i Valencia
- Erica Swartz topphäst lämnar Valencia
- Fem nya dödsfall – totalt 17 hästar döda efter virusutbrottet i Valencia
- Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet
- Valencia: Svensk häst död i EHV-1

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!