Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig på plats i det virusdrabbade Valencia. Han har fem hästar med sig, som alla har insjuknat i EHV-1.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Privat
– Mina fem hästar har alla visat ett positivt PCR-test och har symtom för EHV-1. Det är två ston som mått allvarligt sämre och som nu vårdas på klinik. De tre andra hästarna, en hingst och två valacker, står kvar och vårdas på tävlingsplatsen. De är stabila, men vi har sett fall här med hästar som kan insjukna snabbt. Det är en oro som vi har fått leva med, vi kan bara göra vårt bästa för att förebygga, säger Carl Walter Fox till Hippson på söndagen.
Första veckan var värst
Det är nu två veckor sedan utbrottet av EHV-1 konstaterades på tävlingsplatsen och kaoset som uppstod under den första veckan har nu blivit mer och mer organiserat. Carl har blivit utsedd som ryttarnas representant och för deras talan vid möten med bland annat FEI och andra myndigheter.
– Den första veckan var den värsta jag någonsin varit med om tror jag. Ingen var förberedd för vad som skulle komma när så många hästar dog och insjuknade. Kommunikationen brast kraftigt då det inte fanns någon plan för krishantering. Sedan har vi tack vare support från bland annat FEI och andra myndigheter i Spanien skapat en konstruktion där vi har dagliga möten, säger Carl.
Hans dagar inleds numera med informationsmöten med ryttare och myndigheter. Han konstaterar att det känns som att situationen går i rätt riktning.
– Just nu är det viktigt att ryttarna känner sig delaktiga, blir informerade och att vi försöker göra det bästa av den här extrema situationen. Hästarnas hälsa står hela tiden i fokus.
Hyllar sin personal
När Carl begav sig till Spanien från början var tanken att vara på plats och tävla på två platser i åtta veckor för att förbereda sig för tävlingssäsongen. Nu blev det istället en veckas tävlingar och en lång karantän. Planen gällande hans hästar på plats och verksamheten på hemmaplan var snabbt tvungen att styras om.
Efter möten på morgonen åker han och hälsar på sina sjuka hästar på kliniken.
– Jag har två fantastiska hästskötare med mig här som jag har fullt förtroende för. De jobbar hårt och vi har kontakt under dagen. Vi försöker alltid se till att vi äter middag ihop alla tre varje kväll. Vi får inte glömma bort moralen i det hela, att vi behöver hålla ihop vårt team, säger Carl.
Hemma i Sverige har han flera hästar som behöver tas om hand.
– Även där har jag ett fantastiskt team med hästägare och personal som sköter verksamheten där. Det blev svårt med organisationen där ett tag, när allt behövde ordnas på väldigt kort tid.
Gällande chansen för återhämtning av de sjuka hästarna är det fortfarande för tidigt för att veta säkert.
– Det beror på vilket skick de varit i som sjuka. Men med rätt rehab, och framförallt tid, hoppas vi att så många som möjligt kan bli återställda. Jag är ingen expert själv så jag försöker hela tiden vara med och lära mig av veterinärerna och de som haft kontakt med denna smitta tidigare. Jag har förstått att denna variant är extremt smittsam och aggressiv, säger han.
Både företag och privatpersoner från Sverige, och flera andra länder, har försökt hjälpa de utsatta i Valencia genom att skicka saker som de kan tänkas behöva och genom att samla in pengar.
– Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi har fått och kommer att få. Det är många som skickar saker, både veterinärmaterial, foder och hö. Det är fantastiskt, säger han.
Stannar på tävlingsplatsen i en till två månader
På tävlingsplatsen finns cirka 30 hästar som aldrig insjuknat och som hela tiden varit symtomfria. De är isolerade i ett eget stall och kan eventuellt lämna tävlingsplatsen på onsdag, under förutsättning att testerna för viruset fortsätter att visa negativt.
– Efterhand som de andra hästarna blir symtomfria kan vi dela upp dem i mindre grupper i boxar för att på så vis bryta smittkedjan. Jag kan inte säga hur lång tid det dröjer, men jag blir förvånad om någon av de hästar som haft symtom kan åka härifrån inom en till två månader.
Carl menar också att det inte är säkert att hästarna är redo för den långa resan hem bara för att deras karenstid är slut.
– Dessa hästar är egentligen toppatleter som är vana vid att ha toppkondition och röra mycket på sig. Nu får de plötsligt bara stå på box och gå promenader. Då kan man inte helt plötsligt ställa dem på en lastbil och köra hundratals mil. Vi måste se till att hästarna blir starka och friska för att klara av resan hem också, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt viktigt att folk i hästvärlden förstår att detta virus inte riktigt agerar som det ska. Det finns hästar här som inte visat ett positivt test, men som ändå vårdas på klinik för att de mår så dåligt. Det är därför väldigt viktigt att ta hjälp av de som har erfarenhet och att samla kunskap om hur detta virus fungerar.
De senaste uppgifterna från FEI gällande EHV-1 hittar du här.
Tidigare på Hippson.se:
SvRF bedömer Europa som ett riskområde
Tävlingsstopp i Sverige
Sunshine Tour avbryts i förtid
Forskningskollen om EHV-1
Tävlingarna i Doha genomförs som planerat
Häst med konstaterad EHV-1 i Doha
Erica Swartz: "Handlar om överlevnad"
"Vakar dygnet runt över hästarna"
Trots virusutbrott – svenska tävlingar fortgår
Fortsatt plan att genomföra GHS
Häst med EHV-1 kämpar för sitt liv
FEI ställer in tävlingar i Europa
"Vi följer händelserna minut för minut"
Hästar dör och folk är nedbrutna
SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1
50 hästar med feber på tävling i Valencia
Utbrott av EHV-1 på tävlingsplats i Spanien
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!