För lite drygt ett år sedan gick Carolina Janssons bästa vän, stoet Cool Twin, bort på ett fasansfullt sätt. Matte berättar om det som hände, om tomheten efteråt – och om viljan att komma tillbaka till ridsporten trots allt.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Carolina Jansson och Cool Twin fick fyra år tillsammans. De tävlade i hoppning och ”Twinnie”, som hon kallades, väckte alltid stor uppmärksamhet på tävling.
– Hon var väldigt glad, positiv och hon älskade att synas. Twinnie kunde hoppa hus och gjorde alltid lite tokiga konster mellan hindren. Jag saknar henne något enormt, säger Carolina om sitt fina sto.
Dessvärre finns hästen inte kvar längre, och Carolina vill gärna berätta om det som hände dem. Dels för att hylla sin häst men också för att visa andra att man kan komma över sorgen, tomheten och ett trauma – med hjälp av förståelse för att det tar tid.
– Det som har hänt har förändrat mig som människa. Det har gjort mig starkare, men för ett år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle kunna berätta om det här. Då var jag nere på botten.
Fruktansvärda scener
Twinnie drabbades av en mycket ovanlig sjukdom, en svampinfektion på luftsäcken även kallad guttural pouch mycosis. I Sverige finns ett fåtal dokumenterade fall, liksom i resten av världen. Svampinfektionen etablerar sig över de stora blodkärlen i luftsäcken och kan göra att dess väggar förstörs.
– En dag blödde Twinnie extrema mängder blod genom näsan och munnen och vi gjorde allt för att finna orsaken till detta. Jag kommer aldrig att bli av med de scener som spelar upp sig i mitt inre hela tiden. Hur min fina häst blödde och hade panik på ett så fruktansvärt sätt, berättar Carolina.
Först misstänkte veterinär på plats att Twinnie hade fått falsk kvarka, men detta visade sig vara fel. Svampinfektion på lungsäcken är som nämnt oerhört ovanligt, och något som det saknas kunskap och erfarenhet kring. Twinnie kördes i ilfart med Djurambulansen ner till Specialisthästsjukhuset i Helsingborg. Där sattes behandling in med full kraft, men stoet klarade sig inte.
– Det var ett trauma som har satt djupa sår i min själ. Hon var min bästa vän och att se henne lida på det sättet går inte att förklara i ord. Det var så oerhört smärtsamt och ännu i dag kan jag känna hjälplösheten inom mig.
Känner sig stark
Det har nu alltså gått lite mer än ett år sedan Carolina förlorade sin bästa vän. Tiden efter händelsen har varit oerhört tuff.
– Jag har varit nere på botten, redo att ge upp. Men med hjälp av en psykolog, min familj, min pojkvän och mina vänner har jag orkat klamra mig fast vid någon typ av hopp. Jag har fått bearbeta det som hänt och i dag känner jag mig stark.
Hon berättar att det tog tid innan hon ville vara i stallet igen.
– Jag har en tvååring här hemma och han gav mig en anledning att trots allt gå dit. Tomheten när man förlorar sin häst är så oerhört träffande. Man blir vilsen och vet inte var man ska bli av. Hela mitt liv har alltid kretsat kring hästar, men efter det som hände hade jag bara en stor känsla av avsmak inför mitt största intresse och passion.
Vill hjälpa andra
Så småningom fick Carolina trots allt tillbaka gnistan, hon fick rida kompisars hästar och kärleken till sporten tog åter över.
– Jag vill bara att andra som har förlorat sin häst ska veta att vi är många, många fler som kämpar med samma känslor. Vi kämpar med olika typer av trauma som mynnar ut i samma sak – saknaden efter ens bästa vän. Tomheten när man förlorar det man älskar allra mest, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa andra i samma situation att förstå att man själv har två val. Det ena är att ge upp och det andra är att trots allt försöka gå vidare.
Carolina har lidit av panikångest och sömnsvårigheter efter traumat med Twinnie.
– Jag har känt mig väldigt vilsen. Tänkt att vad är det för mening med allt. Men nu börjar jag landa. Det är viktigt att se allt som händer som en lärdom och det kan jag nu. Men det har varit extremt tufft.
Den nya duon Peder Fredricson och Zacramento fortsätter att hoppa felfritt. På torsdagskvällen blev de tvåor i en 1,45-klass med flera svenska ekipage.
Ägarna till förra årets högst bedömda, dräktiga treårsston belönas med varsitt stipendium. Detta i samband med Bruksprovet i Flyinge.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
En man i 20-årsåldern misstänks för att ha fört in sin hand i en hästs könsorgan, vid flera tillfällen. En granne blev vittne till händelsen.
En veterinär har fått tillståndet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel indraget. Detta efter att han gett läkemedel avsedda för människor till häst.
Lagen i årets Global Champions League-serie är klara. Både Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson är med och rider i ligan, om än i olika lag.
Tävlingen kommer till Stockholm i juni – final i Prag i november
Inbrottstjuvar tömde, natten till torsdag, sadelkammaren i ett stall utanför Smålandsstenar. Bara Cindy Sävströms ridhjälm lämnade de kvar.
Till Värnamo nyheter: "Jag är så förbannad, nästan allt är borta"
I maj är det premiär för ett nytt hästevent i Karlskoga. En mässa med mängder av utställare, genomförd tack vare ett stort ideellt engagemang.
I torkans spår har många hästägare problem med grovfoder- och strötillgång. Men det finns ett svenskt alternativ av högsta kvalitet, utan att priset skenar i väg.
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott?
Söndag bjöd SWB Mälardalen in till en löshoppningsclinic hos Stockholm seminstation. Detta med Avelsvärderingsnämndens Mikael Nolin.
”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.