Nyheter
Publicerad: 2021-03-05
Arkivfoto: Linnea Lindahl
Cecilia Bergåkra flyttar hem till Hälsingland: "Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland för två månaders träning. Väskorna var i princip packade, men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om. Nu blir det istället en flytt hem till familjen i Hälsingland.
Text: Frida Bank
Den unga Grand Prix-ryttaren Cecilia Bergåkra flyttade till Skåne förra hösten för att studera beridarutbildningen på Flyinge och driva egen verksamhet vid sidan av sin elitsatsning. Hennes nya bas blev Hunneberga gård, hos Henrik och Ingrid Ankarcrona. Hennes verksamhet tog fart ordentligt med flera samarbeten med olika hästägare vilket ledde till att hon valde att hoppa av utbildningen. Sedan dess har hon istället satsat helhjärtat på företaget och sin egen sportsatsning, i den mån det har gått under pandemin.
Denna veckan skulle Cecilia ha åkt till Helen Langehanenberg i Tyskland med fyra hästar, för att träna under två månader. Träningsresan skulle bekostas av Ajaxstipendiet som Cecilia tilldelades sommaren 2019. Men hon ändrade sig när det kom rapporter om EHV-1.
– Jag skulle även ha visat Christina Olssons hingst Atlantic i Oldenburg. Det såg vi jättemycket fram emot, men vi fick i princip vända i stalldörren på grund av det hemska EHV-1-viruset som vi alla fruktar. Jag vågar inte chansa, säger hon.
Samarbetar med systrarna
Vårens planer grusades. Men det ledde till att Cecilia tog ett annat beslut.
– Nu är tanken att jag är kvar på Hunneberga gård fram till slutet av maj, sen flyttar jag hem till Hälsingland igen. Förutsättningarna vi har där uppe är så fantastiska och det har ju varit ett framgångsrikt koncept att bo i Hälsingland med min familj i alla år. Det har varit en bra tid här i Skåne också. Men nu ser jag fram emot att ha det ännu bättre där uppe och förhoppningsvis håller sig både hästar och teamet friska. Det är ju en stor fördel att kunna hålla hästarna på stora, öppna ytor.
Cecilia berättar att hon ser fram emot att vara nära sin familj, inte minst sina yngre systrar.
– Emilia har ju tagit över Primavera och redan startat juniorklasser. Olivia, minstingen, har tagit över Maggie och tanken är att hon ska komma ut och tävla lite hoppning och fälttävlan i framtiden, så det känns verkligen som att vi kan driva "Familjen AB" på riktigt igen. Just under pandemin så märker man hur viktigt teamet är. Att faktiskt kunna vara nära varandra.
Har flera hästar – och föl
I stallet har Cecilia just nu tio hästar. Under gårdagen hade hon ett möte med hästägarna och de var positiva till flytten så hästarna kommer att följa med.
– Några ska säljas, men de andra ska följa med. Det känns verkligen jättebra att ha hästägarnas support i ryggen. Alla är med på tåget. Sedan har jag sex dräktiga ston där uppe, som kommer kläckas i maj-juni. Då kommer jag hem i perfekt tid. Vi kommer att ha en strikt policy här på anläggningen i Skåne nu, inga hästar kommer in eller ut, så att alla är friska och fräscha när vi åker.
Trots ändrade planer och hemska virus ser Cecilia ljust på framtiden.
– Det blev drastiska förändringar nu, men förhoppningsvis kan vi lösa träningen digitalt med Helen. Man får modernisera sig lite på det viset, säger hon och fortsätter:
– Förut har det låtit lite negativt kanske, att komma hem till glesbygden. Men nu kommer det vara i en positiv anda. Där är stora ytor och smittfritt. Jag hoppas också att jag kan inspirera andra att stanna kvar i sina hembygder och satsa där. Jag tror att det kommer vara ett vinnande koncept för vår del nu, pandemi eller inte. Hembygden och ett riktigt starkt team, det är jätteviktigt att ha bakom sig.
taggar
Liknande webbartiklar
- Sigrid Bergåkra till SM: "Måste våga utmana mig själv"
- Kittel delade kunskap till svenska publiken: "Med hjälp av beröm får vi ett förtroende"
- Lina Dolk fortsatt olsagbar i Knock out – teamade med Evelina Tovek
- Nöjda svenskar efter EM-finalen – Bergåkra: "Tycker verkligen att han har blommat"
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Cecilia Bergåkra om auktionsköpet Maggie: ”Har otrolig fighting spirit”
- Cecilia Bergåkra flyttar till Hunneberga gård: "Spännande tid framför mig"
- Cecilia Bergåkra om flytten till Skåne – utbildning, elitsatsning och eget företag
- Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
- Cecilia Bergåkra åter på sjukhus efter svåra sjukdomen

Tre travbanor satsar på breddtour
I Arena Triple Tour kan ryttare på 120-nivå tävla om rejäla prispengar på tre av landets travbanor med samarbete med ridsporten.

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!