Cellgifterna gjorde att Christel levde i treveckorscykler. Två bra veckor med hästarna och en då hon var för dålig.
Tidigare i år skrev vi om hoppryttaren Christel Norling som drabbats av cancer. Mellan cellgiftsbehandlingarna tävlade hon med bland annat start i 1,50 som mål. Två månader har gått och Christel är nu tumörfri – men är under rehabilitering efter en spark i huvudet.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
”Hur mår du” känns som en märklig fråga att ställa, men blir ändå det första som sägs. Christel vårdas för en hjärnblödning och en spricka i pannbenet efter en spark, men är tumörfri.
– Jag mår jättebra, säger hon från rehabkliniken som hon blir utskriven från i dagarna, även om ridförbud råder till framåt hösten.
– Jag blev sparkad i huvudet inne i boxen, men minns inget från den dagen. Min kompis fann mig och jag blev hämtad med ambulans. Jag låg nedsövd i åtta dagar och när de väckte mig frågade de om jag visste varför jag var där. ”Det är väl för cancern”, svarade jag.
Så fick hon reda på att cancertumören var borta ur kroppen.
– De svarade ”nej, nej den är borta”.
Slipper sista cellgiftsbehandlingen
När vi pratades vid sist skulle Christel ha ett uppehåll i cellgiftsbehandlingen för att i höst starta med den igen. Men nu slipper hon det. Hon är tumörfri, vilket inte innebär att hon är friskförklarad. Det tar flera år av kontroller innan man blir det.
Trodde du att du skulle bli bra?
– Jag önskade att jag skulle bli det, men var samtidigt förberedd på att börja om med cellgifterna till hösten igen. Nu är jag dock redo för mitt liv, säger hon och fortsätter:
– Man måste vara glad för livet, för det kan dras bort så fort.
Sjukdomsperioderna har gjort att hon har omvärderat mycket i livet.
– Jag vet vilka som är mina vänner, vilka som har orkat vara med genom det här. Jag är ärlig, öppen och säger vad jag tycker. Mina hästar är mitt liv och jag fokuserar på dem.
Sparken kullkastade planeringen
Trots cancern har Christel kunnat ha en tävlingsplanering och följa den. Men sparken i huvudet har förstört tävlingssäsongen.
– Planen pajade. Jag skulle tävlat på Åby för att kvala till Falsterbo och den här helgen skulle jag ha varit på Sundbyholm.
Men hon följer läkarnas råd. Sätter hon i gång för tidigt kan hon utveckla epilepsi och vem ska då köra hästarna till tävling?
– Här är jag på den bästa platsen i världen. De som är här jobbar bara med hjärnskador, säger Christel och fortsätter:
– Jag har inte varit i stallet sedan olyckan och har inte träffat hästarna, som är de som har hjälpt mig genom cancern. Men i slutet av september får jag sätta i gång att rida igen lite försiktigt.
Just nu står de två hästarna Ibrahimovic och Fredric hos uppfödarna Per och Johan Köling, varifrån hon även har köpt ett föl.
– Jag får ta det som det är. I höst ska jag fokusera på mig själv för att bli frisk. Jag får försöka kvala fyraåringen till Falsterbo nästa år, när han är fem.
Uppmanar oss att ta cellprover
Att inte ens ha fyllt 30 och drabbas av cancertumörer två gånger känns inte rättvist. Men det har även gett Christel erfarenheter för livet.
– Om några år tror jag att jag kommer att tacka för den här tiden i livet, säger hon och förklarar:
– Det är viktigt att sprida kunskap om cancer. Cancer betyder inte död och kämparglöd betyder allt.
Och så skickar hon ett råd till alla er som läser:
– Gå och ta cellprover, för det finns ingen som vill vara med om det jag har varit med om.
Nästa gång jag pratar med Christel hoppas jag att det är om den där felfria debuten med Ibrahimovic i 1,50. Eller om en finalplats bland femåringarna i Falsterbo med Fredric.
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!