Nyheter
Publicerad: 2019-03-12
Foto: Privat
Coachen Emelie Espegren: ”Även hästen lider när ryttaren inte är i balans psykiskt”
Hästtjejen Emelie Espegren är psykologisk coach och vill slå ett slag för mental träning för ryttaren. Hon menar att om en ryttare inte är i balans psykiskt, då kan relationen till hästen kantas av konflikter. Läs mer om hennes motiverande tankar.
Text: Ida Röök
Hej Emelie! Du lade upp ett inlägg på Facebook om det här med mental träning för ryttaren. Vad fick dig att skriva inlägget?
– Jag ville inspirera och öka förståelsen för vikten av att jobba med sig själv, för att förebygga och lösa problem i hästhantering och ridning. Vi är nog många som har erfarit vad som kan hända när relationen mellan häst och ryttare blir kantad av konflikter och missförstånd. Alla hästmänniskor håller troligtvis med om att vi vill att hanteringen och ridningen av våra hästar ska vara lustfylld och givande. Men när så inte är fallet är det inte bara ryttaren eller hästägaren som blir lidande, även hästen blir det. Bakom varje häst som beter sig på ett icke önskvärt sätt finns det oftast en alldeles logisk förklaring.
Kan du utveckla det resonemanget?
– När reaktionen från ryttaren eller hästägaren blir att agera utifrån rädsla eller ilska, då är risken stor att vi inte förstår varför hästen beter sig som den gör. Både rädsla och ilska skapas nämligen genom ett stresspåslag som bland annat bidrar till att vi får tunnelseende, förändrat kroppsspråk och ökad puls.
– Då vi reagerar med rädsla eller ilska får vi alltså det där tunnelseendet, vilket gör det mindre troligt att vi hittar lösningar på problemet. Samtidigt sänder vi ut massor av signaler via bland annat kroppsspråk och andning, som påverkar hästen negativt. Det är lätt hänt att det blir en ond cirkel och till slut blir både häst och ryttare lidande.
Vad är det du vill nå ut med?
– Det hjälper ofta inte enbart att skicka hästen på tillridning eller utbildning. Många gånger kommer problemet tillbaka efter en tid tillbaka hemma, eftersom grunden i problemet kanske ligger mer hos ryttaren än hos hästen. Om fler ryttare blev medvetna om vilka stora fördelar det skulle ge om de jobbade mentalt, då tror jag att mental träning skulle bli en given del i mångas träningsupplägg. På köpet skulle vi få fler glada och harmoniska ekipage, med en mycket snabbare utvecklingskurva.
På vilket sätt har du själv varit med om detta?
– Jag har sett många gånger, bland annat på hästar som jag har tagit över, hur problem som funnits går att jobba bort ganska fort. Detta genom att etablera trygghet, rutiner och en bra relation till hästen. Sedan tycker jag att jag både som ryttare och i rollen som tränare stöter på ekipage, titt som tätt, där tilliten och glädjen är helt borta. Och det är verkligen ledsamt.
– Det jag skrev i mitt inlägg är något jag tror på till 100 procent. Även om det är sanning så betyder det dock inte att det är lätt att alltid reagera med lugn i situationer som är potentiellt farliga. Jag jobbar ständigt med mig själv för att vara i balans och sända ut bra energi till mina hästar. Mental träning är inget man gör en gång och sedan är det klart. Hjärnan fungerar precis som en muskel i det avseendet att man måste träna regelbundet för att få effekt.
Hur ska man tänka som ryttare när de negativa tankarna kommer, när man blir arg eller rädd?
– Det finns en rad olika övningar man kan ägna sig åt för att jobba mentalt och bli starkare. Att visualisera sin ridning, och se hur man lyckas, är en bra metod för att stärka självförtroendet. Men först och främst tycker jag att du ska sätta dig ner och fundera lite över "med viken inställning möter jag min häst varje dag?".
– Ser jag bara problem, är rädd eller bitter och hanterar hästen på ett opersonligt och kallt sätt kanske första steget måste vara att fundera över hur jag ska vända min negativa attityd mot min häst, så att jag ser det positiva i den. Det är nämligen så att om vi är inställda på att leta fel och brister, då kommer vi också att vara mycket snabbare på att reagera negativt när problem uppstår. Det blir som en självuppfyllande profetia.
Och om det negativa biter sig fast...?
– Har du funderat ett tag, och inser att du inte kan hitta tillräckligt mycket positivt i din häst som överväger eventuella brister, kanske enda lösningen är att låta hästen gå vidare till en ryttare som passar den bättre. Jag tycker att vi är skyldiga våra hästar att de ska få ha det bra och känna sig älskade.
– Om man ändå kommer fram till att man i grunden älskar sin häst, men har problem med att hantera ilska och rädsla, skulle jag rekommendera att ta professionell hjälp av en utbildad coach eller mental tränare. Detta parallellt med hjälp från en skicklig beridare eller ridinstruktör.
Varför är det viktigt med mental träning även för ryttare?
– Precis som inom alla andra idrotter kan mental träning hjälpa ryttare att bli bättre rustade för att prestera på en hög och jämn nivå. Det som skiljer ridning från andra idrotter är att vi inte är ensamma i vårt utövande. Vi har en partner som är mycket lättpåverkad och kan känna av minsta lilla förändring i vår ridning.
– Ofta hör jag kommentarer som ”på träning har vi aldrig det här problemet” eller ”jag blir så nervös när jag kommer in på banan så jag vet inte ens om jag rider rätt väg”. Vi människor har ett ständigt flöde av tankar och känslor. Tankarna vi har kan påverka våra känslor och känslorna kan påverka våra tankar. Dessutom sänder våra tankar och känslor ut signaler till vår kropp som också påverkas. När vi fylls av nervositet, oro eller stress påverkas helt enkelt kroppen.
Även hästen påverkas...
– Ja, hästen känner tydligt när vi blir sämre på att kommunicera. Vi blir stelare i ridningen, många ryttare håller till och med andan och blir lite skakiga. Om en häst är ute i en tävlings- eller träningsmiljö och plötsligt känner att ryttarens beteende förändras på detta sätt, då blir hästens tolkning antagligen att något i miljön är farligt och flyktinstinkten triggas. Skulle hästen vara ranghög, och kanske tidigare har ifrågasatt ryttarens ledarroll, kommer den förmodligen att göra just det.
– Så med andra ord, det är inte bara vi som ska prestera på en träning eller en tävling – och hästen är helt beroende av ryttarens mentala balans för att själv vara i balans.
Emelie är högskoleutbildad psykologisk coach, men har specialiserat sig på idrottspsykologi och mental träning. Se hennes inlägg nedan:
Från den sekund som du reagerat på din häst med rädsla eller ilska så har du, helt omedvetet, skapat en fiende i din...
Publicerat av Emelie Espegren Söndag 3 mars 2019
Liknande webbartiklar
- Gästbloggen: Att gå från ridrädsla till ridkänsla
- Johanna Lassnack: "Mental visualisering är nyckeln till framgång"
- Julia krossade ryggkota i en ridolycka: ”Efter det var jag livrädd för att rida”
- Tillbaka i sadeln
- "Har du alla hästar hemma?" – lyssna på radioinslaget
- ”Jag använder smackningar för skritt, trav och galopp – men olika många och i olika takt”
- Hästspråk med Sofie Grenholm: ”Allt man gör med hästen formar relationen”
- Hästarna (och kärleken) tar Joakim till andra sidan klotet: ”Fått uppleva fantastiska saker”
- Krönika: "Den som ifrågasätter hur vi rider riskerar att bli utfryst"
- Hon har forskat om ryttarens kommunikation med hästen

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!