Det årliga ponnysläppet har varit en tradition hos Ågesta ridskola sedan starten i slutet av 70-talet. På söndag, den 20 maj klockan 16.00, är det dags för årets betessläpp.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat och Annika Grundberg (Kristian)
På söndag bjuder Ågesta ridskola in till årets ponnysläpp. De senaste åren har flera hundra besökare kommit för att beskåda när de glada ponnyerna släpps på bete.
– Under senare år har det blivit allt fler som kommer, vi har räknat till att det har varit omkring 400 till 500 personer som har stått där och tittat, säger dressyrryttaren Kristian von Krusenstierna som bland annat är hästansvarig på anläggningen.
Tidigare kunder bjuds in
I helgen släpps ungefär 25 av ridskolans ponnyer ut på betet, men senare i sommar kommer totalt 30 ponnyer att beta fritt. Kristian berättar att det framför allt är före detta kunder som besöker betessläppet.
– Vi går framför allt ut med en inbjudan för att de gamla kunderna inte ska missa det. Det finns två tillfällen om året när gamla igenkända Ågestaansikten kommer tillbaka, det är ponnysläppet och luciashowen, säger han och fortsätter:
– Det är många som kanske har ridit här som barn och sedan har slutat, men som nu har fått egna barn och åker ut på en utflykt hit.
Fem veckors sommarlov
Alla ponnyer går i en stor flock även under vinterhalvåret. Under sommaren finns flera sommarhagar de kan använda sig av, beroende på hur betet ser ut. Den första tiden ska ponnyerna gå både på bete och i verksamheten.
– Fördelen med att vi har betet på hemmaplan är att vi kan ta in dem varje dag till ridskolan. I juni kommer vi även att ha dagridläger, men ponnyerna får gå ute på natten. Sedan får de fem veckors semester under hela juli samt första veckan i augusti.
Inför betessläppet finns en säkerhetsrutin. Alla som leder en ponny ska ha hjälm och handskar, samt vara med på instruktionsgenomgången.
– Vi placerar ut ledare efter ponny, vi känner ju ponnyerna och vet vilka som kan vara lite busiga. Sedan går vi noga igenom alla rutiner såsom hur vi leder, ställer upp, släpper och vad man ska göra om något händer.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!