Nyheter
Publicerad: 2017-06-21
Till höger Equilabs medgrundare Therese von Hackwitz.
Data från träningsapp avslöjar hur vi rider
Minns ni Equilab, som röstades fram till ”Årets pryl 2016” av Hippsons läsare? I dag har appen över 15.000 användare, därmed går det att läsa ut en hel del om hur svenska ryttare rider. Vi bad medgrundaren Therese von Hackwitz berätta om företagets (självklart helt anonyma) snittdata.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Hej Therese, för den oinsatta, vad är Equilab?
– Det är en träningsapp skräddarsydd för ryttare. Precis som Runkeeper eller Strava använder vi GPS för att samla in information om träningspasset. Men vi lägger på ytterligare några dimensioner, nämligen mätning av fördelning av gångarter och svängar. Dessutom är appen anpassad för ridsporten i sin helhet – vi tränar varandras hästar, tränar flera hästar och tränar inom olika discipliner. All denna träningsdata samlas på ett ställe.
– Sedan sker nästan all datainsamling helt automatiskt. Ryttaren har telefonen i fickan under ridturen och så får han eller hon en sammanfattning av all information i slutet av passet.
Ni kan alltså få fram snittstatistik om hur svenska ryttare lägger upp sina ridpass. Hur många ryttare och pass är det vi talar om som underlag?
– Nu när vi börjar få upp användarantalen har det blivit mer och mer viktigt för oss att kategorisera användarna utifrån vad och hur de rider. Detta är främst för att vi ska kunna anpassa appen till respektive disciplin, så att informationen presenteras på ett sätt som känns relevant för våra användare. Men en konsekvens av detta arbete har blivit att vi själva har lärt oss en hel del om ryttares vanor och hur de generella ridturerna ser ut. Det är ett superhäftigt arbete som vi gör i bakgrunden, så det är roligt att kunna presentera datan!
– Sedan vi släppte version 1.0 av appen i mitten av maj (innan dess var den en prototyp, reds anm.) har vi växt med cirka 50 till 100 personer om dagen. Så nu ligger vi nog på strax över 15.000 användare. Siffrorna jag lämnar i den här artikeln baseras på över 50.000 timmar och 450.000 kilometer träningsdata. Vad vi vet har ingen annan så stor "studie" genomförts av svenskars ridvanor.
Hur långa är ridpassen som loggas? Går det att utläsa hur länge genomsnittsanvändaren rider?
– Jo, genomsnittstider och distanser är enkelt att få fram, här har vi många bra historier från ryttare själva som skriver till oss om sina egna “uppvaknanden”. Det är många som upplever att de i snitt rider längre och mer konditionskrävande utomhus än vad de gör vid träning på ridbana. Men när de jämför passen är det faktiskt tvärtom.
– Detsamma gäller tidsuppskattning, många tror att de spenderar längre tid på slingan i skogen än på ridbanan. Inte heller det verkar stämma när man kollar på klockan. Våra användares genomsnittspass ligger i dag på 54,6 minuter med en total distans på 5,9 kilometer.
Vet ni vad som görs under passen?
– Vi implementerade ganska nyligen ett system för användarna där de kan “tagga” sina träningar utifrån vad de sysslade med under passet. Exempelvis kondition, dressyr, hoppning, markarbete etcetera. Detta har gjort succé och användare kan nu se vad de har gjort mer eller mindre av.
– Här ger vi ganska mycket frihet, det är användarna själva som får bedöma vilka ”taggar” de anser är relevanta. I grafen (nedan, reds anm.) kan man se de populäraste alternativen.
– Viktigt att notera är att bara för att dressyr är en vanlig tagg innebär det inte att vi tränar mest dressyr. Det visar snarare att vi ofta har inslag av dressyr i våra träningspass.
Viktigt att notera med denna graf är att ryttarna kan tagga flera olika typer av träning. Ett pass kan alltså vara taggat som ”dressyr” och ”skrittpass” samtidigt. Grafen illustrerar de vanligaste taggarna och inte den vanligaste typen av träning. Cirka 20 procent av de ryttare som taggar sitt träningspass taggar alltså ”dressyr”.
I snitt, hur mycket rider användarna i respektive gångart?
– Vi kan se att ryttarna skrittar sina hästar överlägset mest. Eftersom appen med fördel används under hela ridpasset inkluderas såväl fram- som avskrittning i den statistiken. Att jämföra den generella mängden trav med galopp är intressant, då användarna i genomsnitt travar sina hästar 14 procent av ridpassen medan de ”bara” galopperar 7 procent.
– På Equilab tror vi att det kan vara av stort värde för ryttare att mäta fördelningen mellan gångarterna under ridpassen, detta för att kunna diskutera med såväl tränare som veterinär eller andra nyckelpersoner runt ekipaget. Det finns mycket intressant forskning om hur olika gångarter aktiverar olika muskelgrupper, med större insikt om fördelningen kan informationen nyttjas för att stärka hästen med en större medvetenhet.
Kategorin “Annat” inkluderar stillastående, tölt och avancerade dressyrrörelser som appen inte kan mäta ännu. ”Men en rolig nyhet är att vi under våren presenterade töltdetektion och räknandet av hoppsprång för en handplockad grupp användare. Så snart kommer våra islandshästryttare att kunna föra statistik även över ’sin’ gångart. Och hoppryttare få koll på hur mycket de hoppar”, berättar Therese.
Man kan även ange typen av underlag?
– Ja, vi strävar efter att skapa en app som uppmärksammar ryttaren på hur hans eller hennes vanor påverkar både den egna och hästens utveckling. Vad gäller underlag är det något de flesta av oss vet att vi måste variera, och kanske tror vi att vi gör det. Men ändå är många skador på hästen fortfarande underlagsrelaterade.
– Via appen kan ryttaren enkelt få en snabb överblick över hur timmarna växer för en viss typ av underlag, om man inte aktar sig. Underlaget är dock inget vi kan mäta objektivt i dag, utan användaren loggar själv på vilken typ av underlag han eller hon har ridit.
Vad händer med appen framåt?
– Vi har en väldigt spännande tid framför oss och har börjat expandera teamet, vi prövar nya funktioner bland våra betatestare och initierar flera spännande samarbeten. Så vi är ett team med höga ambitioner, Equilab växer så att det knakar!
taggar
Liknande webbartiklar
relaterade artiklar

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!