Nyheter
Publicerad: 2017-06-21
Till höger Equilabs medgrundare Therese von Hackwitz.
Data från träningsapp avslöjar hur vi rider
Minns ni Equilab, som röstades fram till ”Årets pryl 2016” av Hippsons läsare? I dag har appen över 15.000 användare, därmed går det att läsa ut en hel del om hur svenska ryttare rider. Vi bad medgrundaren Therese von Hackwitz berätta om företagets (självklart helt anonyma) snittdata.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Hej Therese, för den oinsatta, vad är Equilab?
– Det är en träningsapp skräddarsydd för ryttare. Precis som Runkeeper eller Strava använder vi GPS för att samla in information om träningspasset. Men vi lägger på ytterligare några dimensioner, nämligen mätning av fördelning av gångarter och svängar. Dessutom är appen anpassad för ridsporten i sin helhet – vi tränar varandras hästar, tränar flera hästar och tränar inom olika discipliner. All denna träningsdata samlas på ett ställe.
– Sedan sker nästan all datainsamling helt automatiskt. Ryttaren har telefonen i fickan under ridturen och så får han eller hon en sammanfattning av all information i slutet av passet.
Ni kan alltså få fram snittstatistik om hur svenska ryttare lägger upp sina ridpass. Hur många ryttare och pass är det vi talar om som underlag?
– Nu när vi börjar få upp användarantalen har det blivit mer och mer viktigt för oss att kategorisera användarna utifrån vad och hur de rider. Detta är främst för att vi ska kunna anpassa appen till respektive disciplin, så att informationen presenteras på ett sätt som känns relevant för våra användare. Men en konsekvens av detta arbete har blivit att vi själva har lärt oss en hel del om ryttares vanor och hur de generella ridturerna ser ut. Det är ett superhäftigt arbete som vi gör i bakgrunden, så det är roligt att kunna presentera datan!
– Sedan vi släppte version 1.0 av appen i mitten av maj (innan dess var den en prototyp, reds anm.) har vi växt med cirka 50 till 100 personer om dagen. Så nu ligger vi nog på strax över 15.000 användare. Siffrorna jag lämnar i den här artikeln baseras på över 50.000 timmar och 450.000 kilometer träningsdata. Vad vi vet har ingen annan så stor "studie" genomförts av svenskars ridvanor.
Hur långa är ridpassen som loggas? Går det att utläsa hur länge genomsnittsanvändaren rider?
– Jo, genomsnittstider och distanser är enkelt att få fram, här har vi många bra historier från ryttare själva som skriver till oss om sina egna “uppvaknanden”. Det är många som upplever att de i snitt rider längre och mer konditionskrävande utomhus än vad de gör vid träning på ridbana. Men när de jämför passen är det faktiskt tvärtom.
– Detsamma gäller tidsuppskattning, många tror att de spenderar längre tid på slingan i skogen än på ridbanan. Inte heller det verkar stämma när man kollar på klockan. Våra användares genomsnittspass ligger i dag på 54,6 minuter med en total distans på 5,9 kilometer.
Vet ni vad som görs under passen?
– Vi implementerade ganska nyligen ett system för användarna där de kan “tagga” sina träningar utifrån vad de sysslade med under passet. Exempelvis kondition, dressyr, hoppning, markarbete etcetera. Detta har gjort succé och användare kan nu se vad de har gjort mer eller mindre av.
– Här ger vi ganska mycket frihet, det är användarna själva som får bedöma vilka ”taggar” de anser är relevanta. I grafen (nedan, reds anm.) kan man se de populäraste alternativen.
– Viktigt att notera är att bara för att dressyr är en vanlig tagg innebär det inte att vi tränar mest dressyr. Det visar snarare att vi ofta har inslag av dressyr i våra träningspass.
Viktigt att notera med denna graf är att ryttarna kan tagga flera olika typer av träning. Ett pass kan alltså vara taggat som ”dressyr” och ”skrittpass” samtidigt. Grafen illustrerar de vanligaste taggarna och inte den vanligaste typen av träning. Cirka 20 procent av de ryttare som taggar sitt träningspass taggar alltså ”dressyr”.
I snitt, hur mycket rider användarna i respektive gångart?
– Vi kan se att ryttarna skrittar sina hästar överlägset mest. Eftersom appen med fördel används under hela ridpasset inkluderas såväl fram- som avskrittning i den statistiken. Att jämföra den generella mängden trav med galopp är intressant, då användarna i genomsnitt travar sina hästar 14 procent av ridpassen medan de ”bara” galopperar 7 procent.
– På Equilab tror vi att det kan vara av stort värde för ryttare att mäta fördelningen mellan gångarterna under ridpassen, detta för att kunna diskutera med såväl tränare som veterinär eller andra nyckelpersoner runt ekipaget. Det finns mycket intressant forskning om hur olika gångarter aktiverar olika muskelgrupper, med större insikt om fördelningen kan informationen nyttjas för att stärka hästen med en större medvetenhet.
Kategorin “Annat” inkluderar stillastående, tölt och avancerade dressyrrörelser som appen inte kan mäta ännu. ”Men en rolig nyhet är att vi under våren presenterade töltdetektion och räknandet av hoppsprång för en handplockad grupp användare. Så snart kommer våra islandshästryttare att kunna föra statistik även över ’sin’ gångart. Och hoppryttare få koll på hur mycket de hoppar”, berättar Therese.
Man kan även ange typen av underlag?
– Ja, vi strävar efter att skapa en app som uppmärksammar ryttaren på hur hans eller hennes vanor påverkar både den egna och hästens utveckling. Vad gäller underlag är det något de flesta av oss vet att vi måste variera, och kanske tror vi att vi gör det. Men ändå är många skador på hästen fortfarande underlagsrelaterade.
– Via appen kan ryttaren enkelt få en snabb överblick över hur timmarna växer för en viss typ av underlag, om man inte aktar sig. Underlaget är dock inget vi kan mäta objektivt i dag, utan användaren loggar själv på vilken typ av underlag han eller hon har ridit.
Vad händer med appen framåt?
– Vi har en väldigt spännande tid framför oss och har börjat expandera teamet, vi prövar nya funktioner bland våra betatestare och initierar flera spännande samarbeten. Så vi är ett team med höga ambitioner, Equilab växer så att det knakar!
taggar
Liknande webbartiklar
relaterade artiklar

Idyllisk gård för professionell verksamhet
I Skåne finns en hästgård med rymligt bostadshus, extra lägenhet, nio boxar, ridhus, två utebanor och en skrittmaskin.

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!