Nyheter
Publicerad: 2017-02-12
Både Lisa Carlsson (vänster) och Angelica Ahl Eriksson (höger) fick mysa med H&M All In.
De vann Grevlunda-besöket: ”All In var som en stor nallebjörn”
I höstas ordnade vi, i samarbete med Peder Fredricsons foderleverantör Saracen Horse Feeds Sverige, en tävling där två vinnare fick ett unikt studiebesök hos OS-silverteamet på Grevlundagården. Nu har de varit där – och berättar om sina upplevelser.
Foto: Privat
Angelica Ahl Eriksson från Kungälv berättar hur de anlände till Grevlundagården en gråmulen januaridag.
– Grevlunda har ett fantastiskt läge med äpplelundar, fint och stort hus, paddock och isolerat ridhus, säger hon.
Väl inne i stallet togs Angelica och den andra vinnaren, Lisa Carlsson från Karlshamn, emot av stallchefen Jenny Talinsson som visade runt.
– Stallet har öppna boxar där hästarna har möjlighet att hälsa på varandra och boxarna är stora och rymliga. Vi fick träffa ”Sparven” och ett antal andra hästar som stod i stallet. Ett par nyanlända hingstar stod en bit in, de var otroligt snygga och förhoppningsvis lovande, berättar Angelica.
”Allan” var nyfiken och ponnylik
Nästa grej blev att få träffa hästen med stort H, nämligen H&M All In som till vardags kallas ”Allan”.
– En fantastisk häst, gosig och nyfiken. Han var orakad och nästan lite ponnylik med glimten i ögat. En härlig bekantskap! säger Angelica.
I stallet rådde febril aktivitet, hästar avlöste varandra i spolspiltorna. De skulle in och ut ur hagar, ner till skrittmaskinen och några gjordes i ordning för ridning. Två nya hästar hade kommit för att provridas av Stephanie ”Steffi” Holmén, och Lisen och Peder Fredricson befann sig i ridhuset för att titta.
– Något som slog oss under besöket var att trots att det var fullt ös så var det helt lugnt och avslappnat i ridhuset och runt hästarna, menar Angelica.
Fick träffa uppfödare
Dagen till ära fick hon och Lisa möjlighet att träffa Butterfly Flips uppfödare, som ju också har fött upp ”Flippans” dotter Sparven.
– Hon var där för att lämna två yngre förmågor som Peder ska rida. Kristina Larsson berättade om Flippan och hennes avkommor och gav ett fantastiskt intryck, precis som Peder och Lisen. Hon visade ödmjukhet och kärlek till sina djur och till ridsporten. Det är något man bär med sig när man lämnar Grevlundagården, säger Angelica.
Till vänster mötet med Kristina Larsson och till höger hennes framgångsrika uppfödning ”Sparven” (Flip’s Little Sparrow, u. Butterfly Flip).
Hårt slit lönar sig
Hon uppskattade verkligen möjligheten att få ta del av en hektisk vardag med stallmöte, foderprat, att titta på ridning i ridhuset, stallrundtur och alla fina hästar. Utöver de ovannämnda hästarna fick hon bland annat träffa hingsten Niveau som stod lugnt och nöjt i en box.
– Det var roligt att se Peder sitta upp och jogga runt på Allan. OS-hästen är på väg tillbaka efter sin operation och dagen till ära fick han galoppera ett par varv. Han visade att livet var glatt och härligt. Så lite bus blev det allt! säger Angelica och fortsätter:
– Tanken som slår dig efter en dag på Grevlunda är att det är underbart att hårt slit lönar sig. Att Peder och hela teamet som finns runt om är värda alla priser som går att få. Att bakom alla tävlingar och shower ligger hårt, målinriktat arbete och vi fick möjlighet att landa i vardagen bakom. En fantastisk och inspirerande dag, med många trevliga möten med både människor och djur.
Uppskattad rundvandring
Även Lisa Carlsson från Karlshamn vann alltså ett studiebesök på Grevlundagården. Här ställer vi ett par snabba frågor till henne om upplevelsen.
Hej Lisa, var Grevlundagården som du hade förväntat dig?
– Minst sagt! Mina förväntningar var att det skulle vara en otroligt välskött anläggning med trevlig personal, vilket stämde väldigt väl in på verkligheten. Om inte bättre!
Vad fick du se och göra på Grevlunda?
– Vi fick en rundvandring av stallchef Jenny Talinsson på gården, där vi först fick se stallet med alla utrymmen. Vi fick även säga hej till de hästar som var inne, bland annat All In och ”Sparven”. Jenny berättade under hela rundvandringen om hästarna och om systemet och upplägget på Grevlunda, vilket var väldigt intressant. Dessutom fick vi en pratstund med Stephanie Holmén och hennes hästskötare Mikaela Bergström.
– Mikaela berättade om sitt jobb som hästskötare, hur hon packade för tävling och så vidare. Väldigt lärorikt! Sedan träffade vi av en händelse Butterfly Flips ägare Kristina Larsson som vad på besök, och fick prata med henne.
– Därefter styrde vi stegen mot ridhuset där Peder, Lisen och Steffi var. Steffi provred hästar och vi fick även en pratstund med Peder och Lisen och fick chans att ställa frågor. Det var en väldigt rolig möjlighet, riktigt givande att få sitta och lyssna på deras system och tankar.
– Peder red även All In och vi tittade på. Det var en väldigt häftig upplevelse att få se dem arbeta på så nära håll! Dagen avslutades med fika med Saracens Pia Prahl som hade varit med under dagen, samt med Jenny och Lisen. Även då fick vi ställa frågor och prata lite. Kort och gott fick vi se och göra väldigt mycket!
Steffis hästskötare Mikaela Bergström visar sadelkammaren.
Vad gjorde störst intryck på dig under besöket?
– Det var hur proffsigt, prydligt, välskött och ordningsamt Grevlundagården var, samt hur välkommen man kände sig av alla som arbetade där. Det var en väldigt härlig atmosfär! Den fantastiska hästhållningen gjorde självklart också stort intryck.
Hur var det att få träffa H&M All In och hur var han?
– All In var som en stor nallebjörn när vi var och hälsade på! Man kände sig nästan som att man var tio år på julafton igen, när man stod där och klappade på honom. Det var en väldigt häftig upplevelse. Han är ju trots allt Sveriges absolut bästa häst.
Hur tyckte du att hästarnas vardag fungerade på Grevlunda?
– Hästarnas vardag verkade vara väldigt "normal". De rörde på sig mycket, var otroligt välskötta och alla hade en egen individuell plan. Det kändes som att de var hästar, vilket man ibland kan få uppfattningen att alla topphästar inte alltid får vara.
Vad var det absolut bästa med besöket?
– Oj, svårt att välja något enstaka! Men självklart var det väldigt roligt att träffa och prata med Peder och Lisen (och All In!), så det slår nog högst. Det var även väldigt kul att se när Peder red All In, och förstås att få se hur vardagen fungerar där – med allt som hör till. Hela dagen var en fantastisk upplevelse och ett minne för livet!
Peder Fredricson är ambassadör för Saracen, som var med och arrangerade tävlingen. Givetvis fick vinnarna en rejäl genomgång av stallchef Jenny Talinsson om vad Grevlunda-hästarna, inte minst All In, äter.
På rundvandring, här utsikten över ridbanan.
Full aktivitet i ridhuset.
Liknande webbartiklar
- Guldläge – om Peders väg till OS-medalj
- Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”
- Grevlundagården prisas: ”Att få verka här betyder så mycket för oss”
- Ledigt jobb hos Lisen och Peder Fredricson
- Lisen om hur hon och Peder har byggt upp sin verksamhet
- Grattis, Lisen Bratt Fredricson som fyller 40 år i dag
- Peder Fredricson om sitt Grevlunda: Framgången sitter i detaljerna
- Lisen Bratt Fredricson om makens OS-silver: "Det var helt fantastiskt att följa förstås"
- Statsministerns hälsning till Guld-Peder: ”Vilken spänning ni bjöd oss på!”
- Ingvar Fredricson: "Peder har en otrolig förmåga att kommunicera med djur"
relaterade artiklar

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!