Både Lisa Carlsson (vänster) och Angelica Ahl Eriksson (höger) fick mysa med H&M All In.
I höstas ordnade vi, i samarbete med Peder Fredricsons foderleverantör Saracen Horse Feeds Sverige, en tävling där två vinnare fick ett unikt studiebesök hos OS-silverteamet på Grevlundagården. Nu har de varit där – och berättar om sina upplevelser.
Foto: Privat
Angelica Ahl Eriksson från Kungälv berättar hur de anlände till Grevlundagården en gråmulen januaridag.
– Grevlunda har ett fantastiskt läge med äpplelundar, fint och stort hus, paddock och isolerat ridhus, säger hon.
Väl inne i stallet togs Angelica och den andra vinnaren, Lisa Carlsson från Karlshamn, emot av stallchefen Jenny Talinsson som visade runt.
– Stallet har öppna boxar där hästarna har möjlighet att hälsa på varandra och boxarna är stora och rymliga. Vi fick träffa ”Sparven” och ett antal andra hästar som stod i stallet. Ett par nyanlända hingstar stod en bit in, de var otroligt snygga och förhoppningsvis lovande, berättar Angelica.
”Allan” var nyfiken och ponnylik
Nästa grej blev att få träffa hästen med stort H, nämligen H&M All In som till vardags kallas ”Allan”.
– En fantastisk häst, gosig och nyfiken. Han var orakad och nästan lite ponnylik med glimten i ögat. En härlig bekantskap! säger Angelica.
I stallet rådde febril aktivitet, hästar avlöste varandra i spolspiltorna. De skulle in och ut ur hagar, ner till skrittmaskinen och några gjordes i ordning för ridning. Två nya hästar hade kommit för att provridas av Stephanie ”Steffi” Holmén, och Lisen och Peder Fredricson befann sig i ridhuset för att titta.
– Något som slog oss under besöket var att trots att det var fullt ös så var det helt lugnt och avslappnat i ridhuset och runt hästarna, menar Angelica.
Fick träffa uppfödare
Dagen till ära fick hon och Lisa möjlighet att träffa Butterfly Flips uppfödare, som ju också har fött upp ”Flippans” dotter Sparven.
– Hon var där för att lämna två yngre förmågor som Peder ska rida. Kristina Larsson berättade om Flippan och hennes avkommor och gav ett fantastiskt intryck, precis som Peder och Lisen. Hon visade ödmjukhet och kärlek till sina djur och till ridsporten. Det är något man bär med sig när man lämnar Grevlundagården, säger Angelica.
Till vänster mötet med Kristina Larsson och till höger hennes framgångsrika uppfödning ”Sparven” (Flip’s Little Sparrow, u. Butterfly Flip).
Hårt slit lönar sig
Hon uppskattade verkligen möjligheten att få ta del av en hektisk vardag med stallmöte, foderprat, att titta på ridning i ridhuset, stallrundtur och alla fina hästar. Utöver de ovannämnda hästarna fick hon bland annat träffa hingsten Niveau som stod lugnt och nöjt i en box.
– Det var roligt att se Peder sitta upp och jogga runt på Allan. OS-hästen är på väg tillbaka efter sin operation och dagen till ära fick han galoppera ett par varv. Han visade att livet var glatt och härligt. Så lite bus blev det allt! säger Angelica och fortsätter:
– Tanken som slår dig efter en dag på Grevlunda är att det är underbart att hårt slit lönar sig. Att Peder och hela teamet som finns runt om är värda alla priser som går att få. Att bakom alla tävlingar och shower ligger hårt, målinriktat arbete och vi fick möjlighet att landa i vardagen bakom. En fantastisk och inspirerande dag, med många trevliga möten med både människor och djur.
Uppskattad rundvandring
Även Lisa Carlsson från Karlshamn vann alltså ett studiebesök på Grevlundagården. Här ställer vi ett par snabba frågor till henne om upplevelsen.
Hej Lisa, var Grevlundagården som du hade förväntat dig?
– Minst sagt! Mina förväntningar var att det skulle vara en otroligt välskött anläggning med trevlig personal, vilket stämde väldigt väl in på verkligheten. Om inte bättre!
Vad fick du se och göra på Grevlunda?
– Vi fick en rundvandring av stallchef Jenny Talinsson på gården, där vi först fick se stallet med alla utrymmen. Vi fick även säga hej till de hästar som var inne, bland annat All In och ”Sparven”. Jenny berättade under hela rundvandringen om hästarna och om systemet och upplägget på Grevlunda, vilket var väldigt intressant. Dessutom fick vi en pratstund med Stephanie Holmén och hennes hästskötare Mikaela Bergström.
– Mikaela berättade om sitt jobb som hästskötare, hur hon packade för tävling och så vidare. Väldigt lärorikt! Sedan träffade vi av en händelse Butterfly Flips ägare Kristina Larsson som vad på besök, och fick prata med henne.
– Därefter styrde vi stegen mot ridhuset där Peder, Lisen och Steffi var. Steffi provred hästar och vi fick även en pratstund med Peder och Lisen och fick chans att ställa frågor. Det var en väldigt rolig möjlighet, riktigt givande att få sitta och lyssna på deras system och tankar.
– Peder red även All In och vi tittade på. Det var en väldigt häftig upplevelse att få se dem arbeta på så nära håll! Dagen avslutades med fika med Saracens Pia Prahl som hade varit med under dagen, samt med Jenny och Lisen. Även då fick vi ställa frågor och prata lite. Kort och gott fick vi se och göra väldigt mycket!
Steffis hästskötare Mikaela Bergström visar sadelkammaren.
Vad gjorde störst intryck på dig under besöket?
– Det var hur proffsigt, prydligt, välskött och ordningsamt Grevlundagården var, samt hur välkommen man kände sig av alla som arbetade där. Det var en väldigt härlig atmosfär! Den fantastiska hästhållningen gjorde självklart också stort intryck.
Hur var det att få träffa H&M All In och hur var han?
– All In var som en stor nallebjörn när vi var och hälsade på! Man kände sig nästan som att man var tio år på julafton igen, när man stod där och klappade på honom. Det var en väldigt häftig upplevelse. Han är ju trots allt Sveriges absolut bästa häst.
Hur tyckte du att hästarnas vardag fungerade på Grevlunda?
– Hästarnas vardag verkade vara väldigt "normal". De rörde på sig mycket, var otroligt välskötta och alla hade en egen individuell plan. Det kändes som att de var hästar, vilket man ibland kan få uppfattningen att alla topphästar inte alltid får vara.
Vad var det absolut bästa med besöket?
– Oj, svårt att välja något enstaka! Men självklart var det väldigt roligt att träffa och prata med Peder och Lisen (och All In!), så det slår nog högst. Det var även väldigt kul att se när Peder red All In, och förstås att få se hur vardagen fungerar där – med allt som hör till. Hela dagen var en fantastisk upplevelse och ett minne för livet!
Peder Fredricson är ambassadör för Saracen, som var med och arrangerade tävlingen. Givetvis fick vinnarna en rejäl genomgång av stallchef Jenny Talinsson om vad Grevlunda-hästarna, inte minst All In, äter.
På rundvandring, här utsikten över ridbanan.
Full aktivitet i ridhuset.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!