Nyheter
Publicerad: 2019-07-23
Debatt om framtidens fälttävlan: ”Måste göra det schysstare för hästarna”
En debatt om framtidens format för fälttävlan har tagit fart. Detta efter att tidningen Ridsport lyft frågan i en granskning. Här berättar Staffan Lidbeck, tidigare förbundskapten och även veterinär, mer om vad som måste göras – för hästarnas och sportens bästa.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher och Adobe Stock
Det var tidningen Ridsport som först lyfte fram problemen som i dag finns inom fälttävlan. Detta i och med det långa tävlingsformatet där dressyren rids först, terrängen sedan och banhoppningen sist. I en granskning hördes flera kritiska röster.
Staffan Lidbeck – som själv har ridit fälttävlan på högsta nivå och varit förbundskapten för landslaget, samt är veterinär – står nu bakom ett upprop för att få till en ändring av sporten. Tillsammans med Lars Christensson, även han tidigare aktiv ryttare och nu en av Sveriges största fälttävlansprofiler, har han valt att gå ut med sina farhågor kring sporten som den ser ut i dag. Plus vad som måste till för att få en förändring.
De föreslår att ordningen på de olika momenten ändras så att dressyren går först, hoppningen sedan och sist terrängen. På det sättet rids exempelvis tävlingarna i prestigefyllda Aachen.
Sporten är svår att följa
– Det är två aspekter på det här och de går väldigt mycket hand i hand med varandra. Om vi börjar med att titta på fälttävlan som ren sport och hur den ska kunna överleva och behålla, eller kanske till och med öka, sin popularitet – då är en förändring av tävlingsformatet ett måste, säger Staffan.
Han och Lars menar att sporten i dag är väldigt svår att följa för både media och publik.
– Kärnan i fälttävlan är ju terrängprovet. Men i det långa formatet kan det pågå i flera timmar, ekipagen startar huller om buller och när sista ryttaren går i mål vet man egentligen ingenting om vad som har hänt i resultatlistan. Det tar ibland mer än en timme innan man har en aning, säger Staffan.
Han drar en parallell till hoppningens världscup.
– Där är det en timmes sändning, kanske två, och efter det vet man vem som har vunnit och inte. För mig är det solklart att terrängprovet, som är kärnan i vår sport, borde vara det som avslutar och ger ett resultat i tävlingen.
Många trötta hästar
Den andra aspekten han och Lars pekar på är hästvälfärden. Som det ser ut i dag, och även om man tittar bakåt i tiden, är det väldigt mycket som inte känns okej när det gäller hur hästarna hanteras efter terrängen. Detta för att klara veterinärbesiktningen inför den avslutande hoppningen.
– Det är många trötta hästar som tvingas gå banhoppningen sista dagen. Jag vill kunna ta med mig dig eller annan media till stallet under pågående tävling och visa hur det går till. Men som det ser ut nu hade det inte varit en bild vi hade velat ge. Vi vill att sporten ska kunna vara öppen och bra ur hästens perspektiv, säger Staffan.
Det han vänder sig emot är hästar som behandlas, med visserligen tillåtna metoder, för att klara veterinärbesiktningen.
– I ett stall efter terrängen kan åtta av tio hästar stå med dropp direkt in i blodet. Det känns inte okej. Och så har vi det här med att aggressivt och riktat kyla för att bromsa att en eventuell hälta blommar ut. Jag gillar inte att det har blivit normaliserat och nästan ett måste.
Emot hela proceduren
Med hjälp av kylning av ett ben kan man, enligt Staffan, motverka att en hälta syns på veterinärbesiktningen.
– Och så där håller man på, det är väldigt svårt att som veterinär stå emot. Jag vet andra som har, och jag har även själv, jobbat stenhårt med en häst för att den ska gå igenom besiktningen. I de allra flesta fallen hade det varit bättre för hästarna att inte hoppa, men det är en press att ryttaren ska fullfölja tävlingen, säger Staffan och fortsätter:
– Samtidigt har jag inget exempel på en häst som blivit akut sämre av att faktiskt genomföra hoppningen. Men jag vänder mig emot hela proceduren som vi håller på med. Både det rent sportsliga upplägget som är ganska ointressant, men också när det gäller hästarnas välmående.
Svensk skrivelse till FEI
Lars och Staffan har nu, genom Svenska ridsportförbundet, fått gehör för sitt engagemang. SvRF kommer att författa en skrivelse som ska lämnas över till det internationella ridsportförbundet FEI. Sverige ställer sig bakom Lars och Staffans förslag om ett ändra formatet upp till högsta nivå.
– Sedan är det här inget som kommer att hända över en dag. Det kommer att ta tid, det finns länder som är väldigt konservativa när det gäller de här frågorna. Men det allra viktigaste just nu är att skapa en opinion, säger Staffan och fortsätter:
– Jag tror faktiskt att det allra bästa hade varit om de stora tv-bolagen eller medierna satte ner foten och sa att det inte går att bevaka det långa formatet på ett vettigt sätt. Förlorar vi media, då förlorar vi publik. Vill vi att sporten ska överleva måste en förändring ske, med hästarnas bästa i första rummet.
Ridsportförbundet står bakom
De negativa reaktioner som finns mot Lars och Staffans förslag är att ryttarna skulle kunna rida ännu snabbare i terrängen och därmed överutnyttja sina hästar för att klättra i resultatlistan, om terrängprovet reds sist alltså.
– Det kommer alltid att finnas undantag, men jag tror högre om våra ryttare och hästägare. Dessutom har vi funktionärer på tävlingarna som skulle kunna se till att det inte blir så. Jag tycker inte att det argumentet är tillräckligt starkt för att inte genomföra den här förändringen. Argumenten för att ändra upplägget väger betydligt tyngre.
Efter tidningen Ridsports artikel gick Svenska ridsportförbundet ut med ett meddelande på sin hemsida. Där skriver de bland annat att de står bakom förslaget om ett ändrat format.
– Det är bättre både för hästarna och från sportslig synvinkel att fälttävlan avslutas med det som är tävlingens huvudmoment. Hästarna är klara efter terrängen och det blir lättare för publiken att förstå hur det går till, säger Margaretha Rödén som är ordförande i fälttävlanskommittén, i meddelandet.
Läs mer hos Svenska ridsportförbundet
Till tidningen Ridsports granskning (plus-material)
taggar
Debatt FEI Format Fälttävlan Hoppning häst Staffan Lidbeck Svenska Ridsportförbundet Terräng välfärd
Liknande webbartiklar
- Hästens välfärd i fokus på konferens: ”Viktigt att vi når ut med forskningen”
- Kölista till Strömsholms fälttävlan dröjde
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Ponnyryttaren om tävlingsreglerna: "Ska inte barn- och ungdomsidrotten vara jämställd?"
- SvRF om vilka som får rida lagtävling
- Debatt: Är det dags att sluta vara domare?
- Mycket man inte vet när det kommer till EHV-1
- Skickar inga svenska distansekipage: ”Viktigt att arbete görs för stärkt djurskydd”
- SvRF om utmätta ponnyerna: ”Ett oerhört högt pris för barnen och rent sportsligt”
- Förbundet påminner: Hjälm på vid all ridning

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

Då blir din häst aggressiv
Bakåtstrukna öron och hugg i luften. En arg häst kan vara skrämmande, men tar du de första signalerna på allvar kan du förhindra att beteendet förvärras.
"Aggression är ett beteende, inte en egenskap eller ett temperament"

Gräset är alltid grönare på andra sidan
När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen.

Ingen omhoppning för von Eckermann
Henrik von Eckermann med King Edward visade än en gång att de är snabba när Rolex Grand Prix avgjordes vid Royal Windsor Horse Show.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!