Nyheter
Publicerad: 2018-06-02
Till vänster Riddich och Ruth, till höger Carsten och Tubbarps Iris. Fölen är efter Catch.
Dramatisk tvillingfödsel slutade bra – ena fölet har fått en ny mamma
För fölen Carsten och Ruth blev det en dramatisk start i livet, när det visade sig vara en tvillingfödsel. Nu, en månad senare, mår båda fölen bra – och den ena fölungen har längs vägen fått en ny mamma.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
När det var dags för Vellinge ridcenters sto Riddich att föla, insåg Charlotte Andersson ganska snart att veterinär behövde tillkallas.
– Ut kom fyra ben och ett huvud, så vi fick ringa efter veterinär. Vi fattade inte att de var två föl i det läget, utan vi trodde bara att fölungen låg fel eftersom stoet var kollad flera gånger utan tecken på tvillingar, säger hon och fortsätter:
– Veterinärerna kom ganska snart hit. Det kom en jätteduktig veterinär från Distriktsveterinärerna i Flyinge, Louise hette hon, och så kom veterinär Anna Pilåker också.
Hade flätat ihop sig
Charlotte beskriver fölningen som dramatisk. Hon berättar att hon ett tag övervägde att ta bort Riddich, men då fick veterinärerna till slut loss den första fölungen.
– Trots att hon hade fått massor av smärtlindring var situationen jobbig för stoet, hon var väldigt trött mot slutet. Men då fick de loss den stora fölungen, ett hingstföl. Han hade fått lite syrebrist men andades, säger hon och fortsätter:
– Sedan tog de ut den lilla fölungen, ett stoföl, och hon var pigg direkt. Om inte fölen hade flätat ihop sig med varandra i magen hade nog båda två mått bra när de kom ut.
Kördes till Köpenhamn
Båda fölen kvicknade till relativt snabbt och fick i sig råmjölken, hingstfölet fick även en del mediciner. Därefter lastades Riddich och fölen på hästlastbilen för att köras ner till djursjukhuset i Köpenhamn.
– När vi kom fram bar vi in fölungarna, jag tror att hingsten vägde runt 41 kilo och stoet ungefär 26.
Riddich och fölen fick stanna kvar på djursjukhuset för vidare vård. Stofölet bedömdes må bra, förutom att skelettet inte helt hade förkalkat sig som det skulle. Mest problem var det med hingstfölet, berättar Charlotte.
– Han var en ”dummy” som man kallar det. Hingsten mådde bra, åt och gjorde allt som han skulle, förutom att han inte kunde resa sig själv. Det kan bli så när det inträffar ett trauma i samband med fölningen, säger hon och fortsätter:
– Veterinären sa att vi skulle ge honom fem dagar. Och på den fjärde dagen reste han sig själv.
Stoet avvisade hingstfölet
Problemet var då att hingstfölet hade legat avskilt i boxen under de fyra dagarna, med ett staket mellan sig och stoet. Det gjorde att Riddich inte ville ta emot honom när han väl reste sig.
– När han skulle dia sa hon nej, hon hade ju redan ett föl tyckte hon. Man fick därför ta beslutet att det inte fungerade och fick ha honom fortsatt avskilt i boxen, säger Charlotte och fortsätter:
– Jag beslutade mig snabbt för att jag skulle lösa det för honom när han väl kom hem. Kunde jag inte hitta en amma tänkte jag att jag kunde föda upp honom på flaska. Kanske att ett av stona från ridskolan, som haft föl innan, kunde ta honom till sig.
Hittade en amma
Efter tio dagar åkte Charlotte ner till Köpenhamn för att hämta hem Riddich och fölen. Då visade det sig dock att hingstfölet behövde opereras för ett navelbrock. Han blev därför kvar på djursjukhuset, medan Riddich och stofölet fick följa med hem.
– Han blev opererad dagen efter och samma dag som operationen hittade jag ett nordsvenskt sto, som hade mist sitt föl, via Facebook. När jag på eftermiddagen hade fått beskedet att hingstfölet klarat operationen, då ringde jag och chansade på att ammastoet fortfarande var tillgängligt, säger Charlotte och fortsätter:
– Jag fick svaret från ägaren att jag självklart fick låna henne. Han är en gudomlig människa som lät mig hämta hans sto och dessutom köra ner henne till djursjukhuset i Danmark.
Charlotte åkte till Filipsro nordsvenskar för att hämta stoet Tubbarps Iris. Därefter kördes Iris ner till Köpenhamn, där hon fick en hormonspruta och släpptes in till hingstfölet.
– Sedan dess har Iris tagit hand om honom och en bättre mamma kunde han inte ha fått.
Friska och glada
Fem dagar efter operationen kunde Charlotte även hämta hem Iris och hingstfölet. Fölen har nu hunnit bli en månad gamla och de har fått namnen Carsten och Ruth.
– De är inte helt som vanliga föl ännu, men nästan. Fölen är mer som nyfödda fast de egentligen är fyra veckor gamla, så man kan säga att de är lite som för tidigt födda föl även om de inte är det. Vi har röntgat dem och allt ser bra ut, Ruths skelett har utvecklats korrekt.
Nu väntar en sommar där Carsten och Ruth ska få gå på bete tillsammans med sina mammor.
– Man märker att tvillingfölen har saknat varandra. När de båda hade kommit ut ur magen sökte sig stofölet till hingsten direkt. Så länge de delade box la hon sig alltid bredvid honom, säger Charlotte och fortsätter:
– Nu ligger de och gnäggar till varandra på varsin sida om boxväggen, så det är lite sorgligt och jag önskar att de kunde gå emellan. I hagen är de väldigt nyfikna på varandra, men stona håller ändå sina föl lite på sin kant av naturen. De sköter sina ungar var för sig, trots att fölen har delat mage.
Fotnot: Riddich betäcktes i veckan med Crack. Tubbarps Iris ska också betäckas i sommar.
taggar
Liknande webbartiklar
- Oväntad, dramatisk och lyckad tvillingfödsel: ”Ett litet mirakel”
- Jeanettes tvillingföl är friska och jämnstora: ”Jag kände fyra framhovar”
- Haflingern Fanny blev holsteinerhingstens amma: "Skönt att någon ställde upp"
- Stoet Mozzarella blev amma efter förlusten av sitt eget föl: "En sten som lättar från hjärtat"
- En av mirakel-tvillingarna är till salu
- Stor uppslutning när Angelika sökte amma: "Det bara small till!"
- Fölet Juliette överlevde mot alla odds – fick en ny amma: ”Hon måste överleva”
- Efter många turer – Spikey har fått en amma: "Förhoppningsvis ska allt gå bra nu"
- Lyckligt slut trots dramatisk start – fölet fick en amma: "Det blev hundraprocentigt lyckat"
- Sociala medier hjälpte till när sto förlorade sitt föl: ”Överväldigande och fantastiskt”

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!