Till vänster Riddich och Ruth, till höger Carsten och Tubbarps Iris. Fölen är efter Catch.
För fölen Carsten och Ruth blev det en dramatisk start i livet, när det visade sig vara en tvillingfödsel. Nu, en månad senare, mår båda fölen bra – och den ena fölungen har längs vägen fått en ny mamma.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
När det var dags för Vellinge ridcenters sto Riddich att föla, insåg Charlotte Andersson ganska snart att veterinär behövde tillkallas.
– Ut kom fyra ben och ett huvud, så vi fick ringa efter veterinär. Vi fattade inte att de var två föl i det läget, utan vi trodde bara att fölungen låg fel eftersom stoet var kollad flera gånger utan tecken på tvillingar, säger hon och fortsätter:
– Veterinärerna kom ganska snart hit. Det kom en jätteduktig veterinär från Distriktsveterinärerna i Flyinge, Louise hette hon, och så kom veterinär Anna Pilåker också.
Hade flätat ihop sig
Charlotte beskriver fölningen som dramatisk. Hon berättar att hon ett tag övervägde att ta bort Riddich, men då fick veterinärerna till slut loss den första fölungen.
– Trots att hon hade fått massor av smärtlindring var situationen jobbig för stoet, hon var väldigt trött mot slutet. Men då fick de loss den stora fölungen, ett hingstföl. Han hade fått lite syrebrist men andades, säger hon och fortsätter:
– Sedan tog de ut den lilla fölungen, ett stoföl, och hon var pigg direkt. Om inte fölen hade flätat ihop sig med varandra i magen hade nog båda två mått bra när de kom ut.
Kördes till Köpenhamn
Båda fölen kvicknade till relativt snabbt och fick i sig råmjölken, hingstfölet fick även en del mediciner. Därefter lastades Riddich och fölen på hästlastbilen för att köras ner till djursjukhuset i Köpenhamn.
– När vi kom fram bar vi in fölungarna, jag tror att hingsten vägde runt 41 kilo och stoet ungefär 26.
Riddich och fölen fick stanna kvar på djursjukhuset för vidare vård. Stofölet bedömdes må bra, förutom att skelettet inte helt hade förkalkat sig som det skulle. Mest problem var det med hingstfölet, berättar Charlotte.
– Han var en ”dummy” som man kallar det. Hingsten mådde bra, åt och gjorde allt som han skulle, förutom att han inte kunde resa sig själv. Det kan bli så när det inträffar ett trauma i samband med fölningen, säger hon och fortsätter:
– Veterinären sa att vi skulle ge honom fem dagar. Och på den fjärde dagen reste han sig själv.
Stoet avvisade hingstfölet
Problemet var då att hingstfölet hade legat avskilt i boxen under de fyra dagarna, med ett staket mellan sig och stoet. Det gjorde att Riddich inte ville ta emot honom när han väl reste sig.
– När han skulle dia sa hon nej, hon hade ju redan ett föl tyckte hon. Man fick därför ta beslutet att det inte fungerade och fick ha honom fortsatt avskilt i boxen, säger Charlotte och fortsätter:
– Jag beslutade mig snabbt för att jag skulle lösa det för honom när han väl kom hem. Kunde jag inte hitta en amma tänkte jag att jag kunde föda upp honom på flaska. Kanske att ett av stona från ridskolan, som haft föl innan, kunde ta honom till sig.
Hittade en amma
Efter tio dagar åkte Charlotte ner till Köpenhamn för att hämta hem Riddich och fölen. Då visade det sig dock att hingstfölet behövde opereras för ett navelbrock. Han blev därför kvar på djursjukhuset, medan Riddich och stofölet fick följa med hem.
– Han blev opererad dagen efter och samma dag som operationen hittade jag ett nordsvenskt sto, som hade mist sitt föl, via Facebook. När jag på eftermiddagen hade fått beskedet att hingstfölet klarat operationen, då ringde jag och chansade på att ammastoet fortfarande var tillgängligt, säger Charlotte och fortsätter:
– Jag fick svaret från ägaren att jag självklart fick låna henne. Han är en gudomlig människa som lät mig hämta hans sto och dessutom köra ner henne till djursjukhuset i Danmark.
Charlotte åkte till Filipsro nordsvenskar för att hämta stoet Tubbarps Iris. Därefter kördes Iris ner till Köpenhamn, där hon fick en hormonspruta och släpptes in till hingstfölet.
– Sedan dess har Iris tagit hand om honom och en bättre mamma kunde han inte ha fått.
Friska och glada
Fem dagar efter operationen kunde Charlotte även hämta hem Iris och hingstfölet. Fölen har nu hunnit bli en månad gamla och de har fått namnen Carsten och Ruth.
– De är inte helt som vanliga föl ännu, men nästan. Fölen är mer som nyfödda fast de egentligen är fyra veckor gamla, så man kan säga att de är lite som för tidigt födda föl även om de inte är det. Vi har röntgat dem och allt ser bra ut, Ruths skelett har utvecklats korrekt.
Nu väntar en sommar där Carsten och Ruth ska få gå på bete tillsammans med sina mammor.
– Man märker att tvillingfölen har saknat varandra. När de båda hade kommit ut ur magen sökte sig stofölet till hingsten direkt. Så länge de delade box la hon sig alltid bredvid honom, säger Charlotte och fortsätter:
– Nu ligger de och gnäggar till varandra på varsin sida om boxväggen, så det är lite sorgligt och jag önskar att de kunde gå emellan. I hagen är de väldigt nyfikna på varandra, men stona håller ändå sina föl lite på sin kant av naturen. De sköter sina ungar var för sig, trots att fölen har delat mage.
Fotnot: Riddich betäcktes i veckan med Crack. Tubbarps Iris ska också betäckas i sommar.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!