Nyheter
Publicerad: 2018-09-05
Foto: Privat, Lovisa Widén och Daniel Boquist
Dressyrryttaren Helena Reje skriver om moderns bortgång
Det har gått sex år sedan dressyrprofilen Louise "Ludde" Crafoord-Hofmann tog sitt liv. Moderns bortgång väckte många frågor och Helena Reje började skriva för att förstå. I veckan ges hennes självbiografiska roman ”Det hon aldrig sa” ut.
– Boken visar att även en färgstark person kan ha en mörk gråskala i sig.
Text: Frida Bank
Helena och Louise hade en väldigt nära relation och delade intresset för hästar och ridsport. Redan som barn hade Helena blivit hästtokig. Det var tack vare att hon började rida som även Louise tog upp sitt hästintresse igen, med råge. När Helena var tolv år gammal flyttade familjen till gården Sjövillan.
– Från början undervisade hon i allt, både dressyr och hoppning. Med tiden blev det mer nischat och Sjövillan blev en dressyranläggning för ungdomar, kan man säga.
Louise Craaford-Hofmann. Foto: Privat
Tränare och stöttepelare
Som barn red Helena hoppning och fälttävlan upp till SM-nivå, ständigt med sin mamma vid sin sida som både tränare och stöttepelare.
– Vi stod varandra väldigt nära, mycket på grund av tiden vi tillbringade tillsammans genom hästarna. Alla mina syskon hade en nära relation till mamma. Hon var väldigt närvarande, men kanske att vi på något sätt var mest lika varandra.
Dressyrintresset tog över när Helena skulle köpa stor häst.
– Jag kom ganska fort med i uttagningsgruppen för juniorer och det blev träningar för Tinne Vilhelmson Silfvén. Hon fångade upp mig och jag jobbade extra för henne.
Daglig kontakt med varandra
Helena arbetade även i Tyskland och senare utbildade hon sig till civilekonom. Trots att hon flyttade runt en del hade hon daglig kontakt med sin mamma.
– Jag kunde ju inte bara fortsätta på gården och vara hennes dotter, som det var då ville jag mer. Att jag flyttade, började studera och reste i världen blev ett sätt för mig att frigöra mig. Sedan förändrades vår relation, vi blev två vuxna som delade hästintresset och andra intressen med varandra. Vi kunde bolla allt från ridning till företagande.
Väckte många frågor
Helena var 30 år gammal, hade två små barn och en framgångsrik karriär som civilekonom när hennes mamma tog sitt liv – 52 år gammal. I ett slag vändes hela livet upp och ner. Kvar var Helena, hennes pappa, syskonen, och alla frågor.
Helena minns Louise som en otroligt positiv människa som alltid såg möjligheter i stället för begränsningar. ”Ludde” var väldigt omtyckt, hade mycket energi och var rak. Hon sa alltid som det var och både barn och vuxna hade lätt för att prata med henne.
– Man visste alltid var man hade henne, det var inga fasader, säger Helena.
Valde att skriva för att förstå
Helena visste inte så mycket om psykisk ohälsa när det hände.
– Jag hade varit förskonad från det, lite sorglös och ganska naiv måste jag säga, förklarar hon.
För att få svar på alla sina frågor letade hon i sitt inre, i minnet, läste på och sökte efter de eventuella signalerna. Samtidigt valde hon att skriva om allt som inträffat.
– Har man varit med om att någon i ens närhet begår självmord vill man söka någon slags förklaring till varför. Vissa kanske pratar med någon, spelar musik eller målar, medan mitt sätt var att skriva. Det kändes som att jag hade något i kroppen som måste ut. Jag försökte sätta ord på mitt inre kaos och samtidigt förstå vad som hade hänt.
Både skrattat och gråtit
Helena skrev och en berättelse växte fram. En berättelse som hon nu ger ut för att hjälpa andra och för att öka kunskapen om psykisk ohälsa i samhället.
– Boken ger en inblick i hur psykisk ohälsa kan te sig. Den visar bland annat att även en färgstark person kan ha en mörk gråskala i sig. Det mörka behöver inte synas på utsidan. Det är nog en fördom som många har och som jag själv hade. Men boken handlar också mycket om relationer och om att förlora någon nära, och tankar kring det, oavsett hur.
– Många som har växt upp under samma tid, 1980-talet, kommer nog att känna igen sig. Där finns mycket som är både vackert och roligt. Flera av dem som har läst den har sagt att de både har skrattat och gråtit, vilket känns väldigt fint tycker jag. Det är mycket kärlek.
"Det värsta hade redan hänt"
Efter Louises bortgång valde syskonen att sälja barndomsgården. Händelsen väckte också en stark längtan efter förändring hos Helena. Hon valde att säga upp sig och att satsa på hästarna och på skrivprojekt. I dag driver hon en mindre verksamhet med dressyrhästar på gården utanför Knivsta, som familjen köpte för några år sedan.
– Det var en snurrig tid och jag är i dag glad att det blev så rätt. Jag kände att jag inte hade så mycket att förlora, att det värsta redan hade hänt. Jag är duktig på att följa min magkänsla och jag tror att man blir ganska orädd när man har varit med om något så traumatiskt.
– Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att planera långt fram i tiden. Kanske inte för att jag tänker att vi inte lever då, utan mer för att jag har blivit så medveten om att det bara är nuet vi kan påverka. Det blev väldigt tydligt för mig i och med min mammas bortgång.
Känner du att du har fått svar på frågan varför?
– Det kommer tyvärr alltid att var en del i självmordets svåra natur att man aldrig kommer att få precis alla svar. Men jag känner att jag har kommit så långt att jag är lugn. I boken säger jag inte att så här och så här var det, men man följer mig när jag letar efter mina svar. Det här är de pusselbitar jag har hittat och de gör att jag kan gå vidare. Det kommer alltid att finnas några pusselbitar som man inte riktigt förstår, men jag har hittat tillräckligt många för att få en bild som jag kan tyda.
Foto: Daniel Boquist
taggar
Liknande webbartiklar
- Författaren Jenny Fagerlund kopplar av i stallet: "Där måste jag vara här och nu"
- Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare: "Använt den dubbla känslan jag själv hade"
- Sofie Sarenbrant skriver hästbok för unga – hjälp till att döpa huvudkaraktären
- Hon är författaren som tar hästarna in i skönlitteraturen: "Tror på ett uppsving"
- Författaren Sofie Sarenbrant återvände till stallet: "Det är det bästa jag gjort"
- Emelie Novotny om romandebuten: ”En dröm att få kombinera mina intressen för hästar och böcker”
- Annika blev förlamad efter ridolyckan: ”Fick omdefiniera allt i mitt liv”

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!