Nyheter
Publicerad: 2019-04-17
Ebony Horse Club besöker Sverige i projektet Saddle Up: ”Har redan fått nya vänner”
Kan hästar och stallet hjälpa ungdomar att växa som människor och få nya vänner? Det är initiativtagarna bakom projektet "Saddle Up" övertygade om. I veckan är därför unga ryttare från brittiska Ebony Horse Club på besök i Sverige för att träffa ungdomar från Solna.
Text: Frida Bank
Foto: Rickard Oxfält
Under ett år samarbetar Solna stad med Hufvudsta ridskola och Ebony Horse Club från England, vars inkluderande ungdomsverksamhet är uppmärksammad världen över. Syftet är att skapa förutsättningar för att fler ungdomar i Europa ska kunna ta del av stallets alla fördelar. Forskning visar att stallmiljön främjar entreprenöriellt tänkande och ledaregenskaper, och att ridning har stor positiv påverkan på psykisk och fysisk hälsa.
Ridskola i Brixton
Ebony Horse Club (som i veckan är med i SVT:s serie "Flocken", reds anm.) har under flera år riktat sig till unga från familjer med låg inkomst i Brixton, södra London. Projektet började med att de fick besöka ridcenter och åka på helgutflykter, så att de fick något att göra på fritiden.
Ebony ville ge barnen en möjlighet att få uppleva stallet, hästarna och ridsporten utan att det skulle kosta dem något. För åtta år sedan invigdes Ebony Horse Clubs egen ridskola. Nu besöker runt 150 ungdomar klubben varje vecka.
– Det är allt från nybörjare som aldrig har sett en häst tidigare till några som har ridit i sex–sju år, har börjat hoppa och tävlar. När barnen är över tolv år uppmuntrar vi dem att hjälpa till i stallet som volontärer. Då sköter de om hästarna och hjälper yngre med deras lektioner, de blir som mentorer. Vi vill lära dem att det inte bara handlar om ridning utan även om ansvarstagande, säger Naomi Howgate, ledare på klubben.
Naomi Howgate, en av eldsjälarna på Ebony Horse Club.
Högre ambitioner och självförtroende
Ungdomarna betalar endast några pund för en ridlektion och klubben förlitar sig på välgörenhet. Det är ett ständigt pågående arbete att samla in pengar, men fördelarna med verksamheten är så tydliga, menar Naomi.
– Varje person är självklart unik. Men vi ser att ungdomarna får nya vänner, att de blir mer självsäkra, lär sig nya saker och att de också får större tillit till andra människor. De får högre ambitioner och tar sig an nya möjligheter. När unga personer övervinner utmaningen att rida för första gången förstår de att de kan ta sig an även andra utmaningar, säger hon.
Turridning och lektioner
Ebony Horse Club fick frågan om de ville delta i projektet "Saddle Up". De sa ja, och tio ungdomar från klubben flög därför till Sverige i slutet av förra veckan.
– Det här är första gången vi reser utomlands. Tre av ungdomarna flög för första gången. Bara det är en fantastisk upplevelse, säger Naomi.
Under veckan väntar ett fullspäckat schema. Totalt är det alltså 20 unga som deltar, de är mellan 15 och 19 år. Ungdomarna från Solna har handplockats i ett samarbete med skolor och fritidsgårdar. Alla får prova på att rida och de är i stallet varje dag.
– I fredags hade vi en välkomstfest där de fick lära känna varandra. Sedan har vi varit på turridning runt Djurgården, har varit på clinic med John Ricketts och i dag har vi haft workshop i kreativt tänkande samt lektioner för Nina Rademaekers, berättade projektledaren Li Åsebring i måndags.
Under veckan väntar även besök av Mälarens hästklinik, en guidad tur på Hovstallet, turridning i Stockholms skärgård och en rundtur på SVT-huset med en förhandsvisning av "Flocken"-avsnittet som i veckan handlar om just Ebony Horse Club.
Hela gänget som just nu träffas i Sverige.
Har fått nya vänner
Lisa Wadenbrant är en av deltagarna från Solna. Hon är 15 år och har bara ridit några gånger tidigare, för flera år sedan.
– Det är väldigt roligt att se hästar igen. Jag har inte tänkt så mycket på det, nu inser jag att jag har saknat det lite grann, säger hon.
Under clinicen med John Ricketts fick Lisa prova att rygga en häst med endast små kommandon.
– Han visade hur man hanterar en häst och hur man får den avslappnad om den är nervös. Det handlade om relationen mellan människa och häst. Jag fick vara inne i cirkeln, det var lite läskigt först för hästen var helt fri. Det kändes ovant. Jag stod bara och tittade på den, men till slut kunde jag få den att backa. Det var häftigt. Jag red lite grann i går också, men vi som är oerfarna får i första hand lära oss att ta hand om hästarna, berättar hon och fortsätter:
– Det har varit väldigt roligt att träffa de brittiska ungdomarna, vilket blev lite av en chock. De beter sig annorlunda, de är mer öppna och pratsamma. Det känns redan som att jag har fått nya vänner.
I oktober kommer de svenska ungdomarna att åka till London för ett liknande utbyte.
– Vi kommer att ha träffar med den svenska gruppen ett par gånger innan vi åker dit. Sedan får vi se om projektet förlängs ytterligare, det är drömmen så klart, säger Li Åsebring.
Nina Rademaekers höll lektioner.
Lisa Wadenbrant, Saga Malm och Jihan Derki.
Tidigare på Hippson.se
Europeiskt ungdomsprojekt ska göra stallet tillgängligt för fler
Liknande webbartiklar
- "Jag tror att ridning är bra för alla"
- Europeiskt ungdomsprojekt ska göra stallet tillgängligt för fler
- Så påverkas ridskolorna av restriktionerna under pandemin
- Styrbjörn, 87 år: "Alla problem försvinner när man kommer upp på hästen"
- Tjuvkika på SVT:s nya hästserie "Flocken Special"
- Smygtitta på SVT:s hästserie Flocken: ”Hästen kan få dig att förstå dig själv på ett nytt sätt”
- Sanna Lundell gör ny hästserie i SVT

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!