Shirestoet Edith hade en sårskada och skulle få penicillin i förebyggande syfte. Men efter injektionen segnade Edith ner och dog. Ägaren Lillemor Edvinsson berättar om mardrömmen – medan Lena Olsén från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) redogör för den forskning som finns kring penicillinchock.
Text: Ida Röök
Foto: Niklas Landstedt
Lillemor Edvinsson har haft hästar och ponnyer sedan hon var liten. Hon har mestadels haft eget stall och har bedrivit avel med SWB-hästar, men bestämde sig på grund av olika omständigheter för att skaffa sig en ”tanthäst”. Lillemor fann shire-stoet Edith på annons sommaren 2015.
– Hon var då fem år gammal och liten för att vara shire. Hösten 2015 blev hon min, berättar Lillemor.
Hon hade egentligen inga stora mål med sitt fina sto, mer än att de skulle ha trevligt ihop.
– Jag tycker om att rida i skog och mark, och att trimma dressyr på banan. Edith ställde upp på det mesta. Hon var en häst med glimten i ögat och testade mig mycket i början, men sedan blev hon en härlig vän.
Bodde på lösdrift
Sommaren 2017 fick Lillemor hjälp att köra in Edith och efter det växte intresset för sportkörning.
– Edith älskade att dra och där kom hon verkligen till sin rätt. Jag tror att både Edith och jag gärna hade fortsatt att träna och tävla framöver. Edith har varit super att ta med till nya ställen, pigg, alert och villig till arbete. Hon har haft en medryttare, Maria, sedan hösten 2017 och vi har blivit ett Edith-team. I augusti körde vi tillsammans ett brudpar där sedan bruden, Madeleine, också blev medryttare till Edith, berättar Lillemor.
Stoet bodde på lösdrift på en stor anläggning utanför Norrköping. Lördagen den 14 december fick Lillemor ett samtal från en av de andra hästägarna som sa att Edith såg ut att halta. När Lillemor kom dit såg hon att det fanns ett sticksår intill framknät.
– Jag anade att leden var berörd så jag ringde ut en veterinär direkt.
Stelnade till omgående
Edith fick en mindre dos lugnande och veterinären gjorde bedömningen att stoet skulle undersökas på klinik för att eventuellt spola leden. De tog kontakt med kliniken som hade tid att ta emot dem. Rekommendationen var dock att Edith skulle få en förebyggande behandling med penicillin.
– Därefter ledde jag in Edith till en box inne i stallet där vi kunde ge penicillinsprutan. Jag höll Edith, som stod helt stilla under tiden som veterinären gav injektionen i halsmuskeln. Direkt efter avslutad injektion kopplade jag loss grimskaftet och vi gick ut ur boxen. Vi hann knappt ut förrän jag såg Edith stelna till och få fullkomlig panik i blicken, bara några sekunder senare rasade hon ihop i sin box, säger Lillemor och fortsätter:
– Redan efter några sekunder såg jag att blicken bara försvann ur Ediths ögon. Jag kastade mig in, efter att först ha blivit stoppad av veterinären som ville att vi skulle vänta, och såg att bröstkorgen inte höjdes längre. När veterinären sedan lyssnade på Ediths hjärta insåg även hon att hästen var borta. Det var fullkomligt vidrigt att se Edith få panik, rasa ihop och försvinna. Hon blev bara nio år och jag hade väntat mig att få ha henne kvar många år till.
Sökte information på nätet
Dagen efter gick åt till bortforsling av Ediths kropp, Lillemor var i chock efter det som hänt.
– När jag tog farväl av Edith kom jag på att jag inte hade något fysiskt minne av henne, då lovade transportören att han kunde ta av en sko åt mig som minne.
Efter att allt praktiskt runt omkring var avklarat började Lillemors tankar att snurra. Vad var det egentligen som hade hänt? Hade något gått fel? Var det något som hade kunnat göras annorlunda? Hon sökte information på internet.
– Jag förstår att man inte kan förutse allt som händer, men jag var fullständigt oförberedd på att en häst faller ner och dör efter en penicillinspruta. Jag har ändå haft mycket hästar och har råkat ut för några mildare penicillinchocker i samband med att jag behandlat.
Kan ha varit överkänslig
Lillemor vände sig också till den behandlande veterinärkliniken, där fick hon delvis svar på sina frågor.
– Jag har fått det förklarat för mig att Edith kan ha varit överkänslig för själva penicillinet, inte medlet som är tillsatt som hästar brukar chocka mot. Detta tolkade veterinären eftersom förloppet gick så fort, från avslutad injektion till att Edith avled.
Trots att det har gått en tid sedan den hemska händelsen sörjer Lillemor fortfarande sin älskade häst.
– Jag kan inte få tillbaka min fina stjärna hur jag än gör. Saknaden är otroligt stor och jag har tvekat över hur jag ska göra framöver. Ska jag skaffa en ny shire? Byta ras? Eller sluta med hästar? Jag har landat i att söka en ny bumling, jag vill fortsätta alternera mellan ridning och körning. Men jag kommer aldrig mer vilja att en veterinär ger penicillin i förebyggande syfte, det är inte värt risken.
Lokalbedövande medel
Lena Olsén är universitetslektor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för djuromvårdnad, vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har forskat på det här med penicillinchock på häst.
Reaktionen orsakas ofta av prokain som tillsätts i penicillinet för att man ska kunna ge injektionen endast en gång per dag, det vill säga att det då verkar som ett depåpreparat. Dessutom är det ett lokalbedövande medel, som gör att injektionen inte gör så ont. Rent penicillin svider mycket.
Om hästen drabbas av en penicillinchock kan den reagera toxiskt i samband med eller strax efter injektionen. Reaktionerna kan vara lindriga – till exempel nässelutslag som är en typisk allergisk reaktion av penicillin.
Mycket sällsynt med dödsfall
I svårare fall ses kramper samt balansrubbningar och hästarna kan ramla omkull. De återhämtar sig sedan oftast inom loppet av en halvtimme. Men det händer alltså i vissa, sällsynta fall att de dör inom några minuter.
– Alla biverkningar ska rapporteras till Läkemedelsverket, men det finns troligen ett stort mörkertal. Att en häst dör av penicillinchock är mycket ovanligt och man kan möjligen säkert fastställa dödsorsaken om man obducerar hästen. Det rapporteras också ytterligare ett par fall om året med hästar som chockat med lindrigare reaktioner, säger Lena och fortsätter:
– Det är troligt att det inträffar fler fall än så, som aldrig rapporteras in som biverkning. Hästägare är så klart väldigt oroliga för att det här ska hända och många vågar inte ge penicillin på det här sättet. Det händer även att ägare ber veterinären att skriva ut andra typer av antibiotika på grund av det här. Det är dock inte okej att göra det, då dessa bredspektrumantibiotika bidrar till resistensutvecklingen.
Lena menar också att den som sätter injektionen inte nödvändigtvis måste ha gjort något fel om hästen chockar, i samband med att penicillinet injicerats.
– Även om man sätter sprutan rätt djupt i halsmuskulaturen, och ser till att aspirera för att säkerställa att man inte har hamnat i ett blodkärl, kan det ändå vara så att lite muskulatur skadas. När man riktar om är det viktigt att aspirera igen då det händer att ett blodkärl brister. Det blir också ett stort tryck när man sprutar in uppåt 40 milliliter penicillin i muskeln, säger hon.
Annan beredningsform
I en forskningsstudie har Lena testat att blanda penicillinet med lidokain, resultatet var tydligt. Hästarna i studien chockade inte av detta.
I den studien undersöktes möjligheten att lösa penicillinet i lidokain i stället för prokain. Lidokain används ofta som smärtlindring till häst och har väldokumenterad säkerhet. Åtta varmblodiga hästar behandlades intramuskulärt med penicillin med prokain eller lidokain i olika behandlingsomgångar. Olika parametrar undersöktes, såsom fysiologiska och beteendemässiga.
Bland annat observerades hästarnas beteende direkt efter injektionstillfället, för att bedöma eventuella smärtreaktioner. Penicillin med lidokain visade sig fungera minst lika bra och ingen av hästarna i studien reagerade negativt. Ingen fick alltså heller någon chock under behandlingen.
– Jag har försökt trycka på läkemedelsbolagen för att de ska börja använda denna beredningsform i stället. Det skulle verkligen minska oron för många hästägare. Men än så länge har det inte hänt något. Därför är det också så viktigt att man rapporterar in biverkningar, så att läkemedelsbolaget faktiskt får svart på vitt hur vanligt det är. Jag tror att om alternativet fanns skulle det användas av alla som någon gång måste ge sin häst penicillin.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Utrustning".
All utrustning hittar du HÄR
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!