Nyheter
Publicerad: 2020-02-24
Edith dog efter att ha fått penicillin injicerat: ”Det var vidrigt att se henne segna ner”
Shirestoet Edith hade en sårskada och skulle få penicillin i förebyggande syfte. Men efter injektionen segnade Edith ner och dog. Ägaren Lillemor Edvinsson berättar om mardrömmen – medan Lena Olsén från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) redogör för den forskning som finns kring penicillinchock.
Text: Ida Röök
Foto: Niklas Landstedt
Lillemor Edvinsson har haft hästar och ponnyer sedan hon var liten. Hon har mestadels haft eget stall och har bedrivit avel med SWB-hästar, men bestämde sig på grund av olika omständigheter för att skaffa sig en ”tanthäst”. Lillemor fann shire-stoet Edith på annons sommaren 2015.
– Hon var då fem år gammal och liten för att vara shire. Hösten 2015 blev hon min, berättar Lillemor.
Hon hade egentligen inga stora mål med sitt fina sto, mer än att de skulle ha trevligt ihop.
– Jag tycker om att rida i skog och mark, och att trimma dressyr på banan. Edith ställde upp på det mesta. Hon var en häst med glimten i ögat och testade mig mycket i början, men sedan blev hon en härlig vän.
Bodde på lösdrift
Sommaren 2017 fick Lillemor hjälp att köra in Edith och efter det växte intresset för sportkörning.
– Edith älskade att dra och där kom hon verkligen till sin rätt. Jag tror att både Edith och jag gärna hade fortsatt att träna och tävla framöver. Edith har varit super att ta med till nya ställen, pigg, alert och villig till arbete. Hon har haft en medryttare, Maria, sedan hösten 2017 och vi har blivit ett Edith-team. I augusti körde vi tillsammans ett brudpar där sedan bruden, Madeleine, också blev medryttare till Edith, berättar Lillemor.
Stoet bodde på lösdrift på en stor anläggning utanför Norrköping. Lördagen den 14 december fick Lillemor ett samtal från en av de andra hästägarna som sa att Edith såg ut att halta. När Lillemor kom dit såg hon att det fanns ett sticksår intill framknät.
– Jag anade att leden var berörd så jag ringde ut en veterinär direkt.
Stelnade till omgående
Edith fick en mindre dos lugnande och veterinären gjorde bedömningen att stoet skulle undersökas på klinik för att eventuellt spola leden. De tog kontakt med kliniken som hade tid att ta emot dem. Rekommendationen var dock att Edith skulle få en förebyggande behandling med penicillin.
– Därefter ledde jag in Edith till en box inne i stallet där vi kunde ge penicillinsprutan. Jag höll Edith, som stod helt stilla under tiden som veterinären gav injektionen i halsmuskeln. Direkt efter avslutad injektion kopplade jag loss grimskaftet och vi gick ut ur boxen. Vi hann knappt ut förrän jag såg Edith stelna till och få fullkomlig panik i blicken, bara några sekunder senare rasade hon ihop i sin box, säger Lillemor och fortsätter:
– Redan efter några sekunder såg jag att blicken bara försvann ur Ediths ögon. Jag kastade mig in, efter att först ha blivit stoppad av veterinären som ville att vi skulle vänta, och såg att bröstkorgen inte höjdes längre. När veterinären sedan lyssnade på Ediths hjärta insåg även hon att hästen var borta. Det var fullkomligt vidrigt att se Edith få panik, rasa ihop och försvinna. Hon blev bara nio år och jag hade väntat mig att få ha henne kvar många år till.
Sökte information på nätet
Dagen efter gick åt till bortforsling av Ediths kropp, Lillemor var i chock efter det som hänt.
– När jag tog farväl av Edith kom jag på att jag inte hade något fysiskt minne av henne, då lovade transportören att han kunde ta av en sko åt mig som minne.
Efter att allt praktiskt runt omkring var avklarat började Lillemors tankar att snurra. Vad var det egentligen som hade hänt? Hade något gått fel? Var det något som hade kunnat göras annorlunda? Hon sökte information på internet.
– Jag förstår att man inte kan förutse allt som händer, men jag var fullständigt oförberedd på att en häst faller ner och dör efter en penicillinspruta. Jag har ändå haft mycket hästar och har råkat ut för några mildare penicillinchocker i samband med att jag behandlat.
Kan ha varit överkänslig
Lillemor vände sig också till den behandlande veterinärkliniken, där fick hon delvis svar på sina frågor.
– Jag har fått det förklarat för mig att Edith kan ha varit överkänslig för själva penicillinet, inte medlet som är tillsatt som hästar brukar chocka mot. Detta tolkade veterinären eftersom förloppet gick så fort, från avslutad injektion till att Edith avled.
Trots att det har gått en tid sedan den hemska händelsen sörjer Lillemor fortfarande sin älskade häst.
– Jag kan inte få tillbaka min fina stjärna hur jag än gör. Saknaden är otroligt stor och jag har tvekat över hur jag ska göra framöver. Ska jag skaffa en ny shire? Byta ras? Eller sluta med hästar? Jag har landat i att söka en ny bumling, jag vill fortsätta alternera mellan ridning och körning. Men jag kommer aldrig mer vilja att en veterinär ger penicillin i förebyggande syfte, det är inte värt risken.
Lokalbedövande medel
Lena Olsén är universitetslektor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för djuromvårdnad, vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har forskat på det här med penicillinchock på häst.
Reaktionen orsakas ofta av prokain som tillsätts i penicillinet för att man ska kunna ge injektionen endast en gång per dag, det vill säga att det då verkar som ett depåpreparat. Dessutom är det ett lokalbedövande medel, som gör att injektionen inte gör så ont. Rent penicillin svider mycket.
Om hästen drabbas av en penicillinchock kan den reagera toxiskt i samband med eller strax efter injektionen. Reaktionerna kan vara lindriga – till exempel nässelutslag som är en typisk allergisk reaktion av penicillin.
Mycket sällsynt med dödsfall
I svårare fall ses kramper samt balansrubbningar och hästarna kan ramla omkull. De återhämtar sig sedan oftast inom loppet av en halvtimme. Men det händer alltså i vissa, sällsynta fall att de dör inom några minuter.
– Alla biverkningar ska rapporteras till Läkemedelsverket, men det finns troligen ett stort mörkertal. Att en häst dör av penicillinchock är mycket ovanligt och man kan möjligen säkert fastställa dödsorsaken om man obducerar hästen. Det rapporteras också ytterligare ett par fall om året med hästar som chockat med lindrigare reaktioner, säger Lena och fortsätter:
– Det är troligt att det inträffar fler fall än så, som aldrig rapporteras in som biverkning. Hästägare är så klart väldigt oroliga för att det här ska hända och många vågar inte ge penicillin på det här sättet. Det händer även att ägare ber veterinären att skriva ut andra typer av antibiotika på grund av det här. Det är dock inte okej att göra det, då dessa bredspektrumantibiotika bidrar till resistensutvecklingen.
Lena menar också att den som sätter injektionen inte nödvändigtvis måste ha gjort något fel om hästen chockar, i samband med att penicillinet injicerats.
– Även om man sätter sprutan rätt djupt i halsmuskulaturen, och ser till att aspirera för att säkerställa att man inte har hamnat i ett blodkärl, kan det ändå vara så att lite muskulatur skadas. När man riktar om är det viktigt att aspirera igen då det händer att ett blodkärl brister. Det blir också ett stort tryck när man sprutar in uppåt 40 milliliter penicillin i muskeln, säger hon.
Annan beredningsform
I en forskningsstudie har Lena testat att blanda penicillinet med lidokain, resultatet var tydligt. Hästarna i studien chockade inte av detta.
I den studien undersöktes möjligheten att lösa penicillinet i lidokain i stället för prokain. Lidokain används ofta som smärtlindring till häst och har väldokumenterad säkerhet. Åtta varmblodiga hästar behandlades intramuskulärt med penicillin med prokain eller lidokain i olika behandlingsomgångar. Olika parametrar undersöktes, såsom fysiologiska och beteendemässiga.
Bland annat observerades hästarnas beteende direkt efter injektionstillfället, för att bedöma eventuella smärtreaktioner. Penicillin med lidokain visade sig fungera minst lika bra och ingen av hästarna i studien reagerade negativt. Ingen fick alltså heller någon chock under behandlingen.
– Jag har försökt trycka på läkemedelsbolagen för att de ska börja använda denna beredningsform i stället. Det skulle verkligen minska oron för många hästägare. Men än så länge har det inte hänt något. Därför är det också så viktigt att man rapporterar in biverkningar, så att läkemedelsbolaget faktiskt får svart på vitt hur vanligt det är. Jag tror att om alternativet fanns skulle det användas av alla som någon gång måste ge sin häst penicillin.
Det finns två olika sätt att ge hästar penicillin. Antingen ger veterinären det direkt in i blodet eller så sprutas det in i halsmuskeln. Vid administrering i halsmuskeln används en penicillinblandning som innehåller lokalbedövningsmedlet prokain, vilket förlänger verkningstiden. Även om denna injicering har vissa fördelar, den kan ges av hästägaren själv och behöver bara utföras en gång om dagen, innebär den också en risk för den fruktade biverkningen penicillinchock.
Läs mer om biverkningar hos Hästsverige
Läs mer om Lenas forskning hos Hästsverige
I samband med vårt specialnummer om klimat och miljö slår vi ett extra slag för återbruk av utrustning.
Hitta utrustning på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Utrustning".
All utrustning hittar du HÄR
Liknande webbartiklar
- Häst påkörd av bil – avled på platsen
- Man körde på häst och ryttare – åtalas
- Häst avliden efter att ha blivit påkörd av tåg – ryttaren klarade sig oskadd
- Hästskötaren Roberto om lastbilsbranden: ”Allt jag tänkte på var att få ut hästarna”
- Två hästar gick genom isen vid Gräsö – en avled på plats: ”Något hade skrämt hästarna”
- Förundersökningen om svåra olyckan på E45 avslutad
- Hästarna traumatiserade efter svåra olyckan: ”Det är fruktansvärt att se dem”
- Efter dödsolyckan på E45: ”Hade 50 meter till de skulle svänga av på en grusväg”
- Gästbloggen: Vad händer med din häst när du dör?
- Tre hästar döda efter att ha blivit förgiftade av tysklönn

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!