Nyheter
Publicerad: 2017-09-02
Efter dramat i kärret: ”Samarbetet i räddningsteamet gör att hästen lever"
För Caroline Brunstedt på Brunmåla hästklinik utanför Stockholm blev det en annorlunda dag på jobbet när räddningstjänsten ringde. Tillsammans med områdets distriktsveterinär och brandkåren kunde klinikens personal rädda livet på en häst som satt fast 300 meter från fastlandet.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Brunmåla hästklinik
Det utvecklades till slut till en riktig solskenshistoria, trots att det såg mörkt ut när samtalet kom.
– Jag satt på klinikens kontor när de ringde och jag kände direkt att vi skulle försöka hjälpa till, berättar Caroline som är vd och klinikansvarig.
Hon gick ut till sina kollegor och bad Terese Lundqvist, djursjukskötare med inriktning anestesi, att följa med till olycksplatsen.
– När vi anlände låg hästen fast i träsket cirka 300 meter från fastlandet och var kraftigt allmänpåverkad. Vi ändrade dess position så att den fick lättare att andas, sedan diskuterade vi räddningsinsatsens genomförande.
Hyllar och månar om samarbete
Distriktsveterinär Tove Sällberg anslöt även hon till olycksplatsen för att hjälpa till. Direkt fann teamet sina roller, i ett samarbete som Caroline beskriver som perfekt.
– Vi arbetade jättebra tillsammans där Tove, som är veterinär, ansvarade för att hålla övergripande koll på hästen. Terese höll koll på andningen och värdena i och med att vi gav hästen lugnande, och jag assisterade Terese och hjälpte räddningspersonalen.
Arbetsplatsen var kanske inte den bästa med lera och vatten överallt, men med brandkår från två stationer kunde de till slut få upp hästen.
– Från Ekerö kom räddningstjänst med en specialbyggd anordning som gjorde att de med en bandvagn kunde dra upp hästen på fast mark igen.
Vad tyckte brandmännen om hästen, var de rädda?
– De hade ingen erfarenhet av hästar, men gjorde sitt yttersta och lyssnade på oss som hade kunskapen. Framför allt kunde de hjälpa till att lyfta ben och hålla hästens huvud ovanför vattenytan.
Med hjälp av denna "matta" kunde man smidigt få med sig hästen till fast mark.
Kommer att återhämta sig helt
Hur länge de stod i kärret och kämpade för hästens liv vet hon inte exakt.
– Timmarna gick och myggbetten blev fler, men det hade man inte fokus på just då, berättar Caroline.
När de hade fått upp hästen på fast mark igen övergick arbetet till att minska sederingen och att förbereda transportering. Tillsammans assisterade alla i uppvaket och brandmännen hjälpte till att hålla i hästen som först var lite svag i benen.
– Sedan skickade vi hästen vidare till Universitetsdjursjukhuset vid SLU i Uppsala, där de har dygnet-runt-bevakning.
Hur mår hästen i dag?
– Vad jag har hört av ägaren så kommer den att återhämta sig till fullo och mår redan mycket bättre. Det känns väldigt skönt.
Hur känns det så här i efterhand?
– Vi är väldigt glada över att vi kunde hjälpa till! Och det är ju det här jag tycker om, att samarbete gör att hästarna mår bättre oavsett arbetsgivare.
Liknande webbartiklar
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- "Pinnen" fick sågas loss ur lastbilen
- Hästar fastnade i kärr – en dog
- Häst skadad efter att ha gått genom isen
- Häst fastnade mellan stenar – fick hjälp av räddningstjänsten
- Häst fastnade i räls – tåget stannade 50 meter bort
- Häst död efter att ha fastnat i staket
- Hästen Elsa fastnade i spiltan – räddades av brandkåren
- Lilleman gick igenom isen och fastnade: ”Det var en mardröm”
- Lugn ridtur förbyttes i chock

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!