Till vänster Spikey med sin amma Speedy, till höger med mamma Vally.
Glädje byttes mot sorg när Lotta Strömbecks älskade sto Vally fick somna in på operationsbordet några dagar efter fölning. Lyckligtvis hittades till slut en ny mamma till fölet som i dag mår bra – Lotta berättar om tiden som har kantats av sömnbrist.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
När Lotta Strömbeck insåg att hon inte hade tid att tävla sitt sto Vally (född 2009, e. Valentino DD – Lauriston) på grund av jobbet beslutade hon sig för att betäcka. Förra sommaren föddes stofölet Hazel Grace (e. Eldorado van de Zeshoek).
– Då lämnade jag in henne på stuteri och allt gick bra, i år tänkte jag därför att jag kunde klara av fölningen själv. Hon fick tydliga tecken på att det var dags och alla sa att det var nära, så då satte jag in bevakning på henne dygnet runt.
Det blev fyra långa dagar av väntan innan Vally äntligen fölade, den 23 maj kom ett litet hingstföl (e. Million Dollar) till världen.
– Allt gick bra, men när efterbörden kom ut följde även en bit av ändtarmen med. Vi ringde ut distriktsveterinären, som berättade att detta var väldigt ovanligt. Men hon hjälpte till att få tillbaka tarmen.
Tröttheten tog över
Dagen därpå var veterinären tillbaka. Vally var feberfri och åt som hon skulle, men hade ingen träckavgång. Hon fick därför behandling, men när stoet på natten fortfarande inte visade någon förbättring blev Lotta ombedd att köra ner till specialisthästsjukhuset i Helsingborg.
– Då var jag så trött, jag hade ju knappt sovit på sju dygn eftersom jag först hade fölvakat och sedan hållit koll efteråt. Min man erbjöd sig därför att köra, så kunde jag åka med.
Under natten fick Lottas man dessvärre en allergisk reaktion från den halmade boxen i stallet medan han höll fölet, som hade földiarré. Det slutade med att Lotta fick lasta och köra ner själv trots allt.
– Jag var jättetrött, men när jag åkte kändes det ändå helt okej. Vid Hallandsåsen tog dock tröttheten över, jag lyckades trots allt ta mig hela vägen. Men det var verkligen med de absolut sista krafterna jag tog mig fram.
Väl på plats undersöktes Vally på nytt och konstaterades vara fortsatt pigg, men utan träckavgång. Fölet behandlades samtidigt med medicin mot sin földiarré.
– Under tiden gick jag och la mig i lastbilen för att sova, innan jag åkte hemåt igen.
OBS, slå på ljudet och lyssna på det söta gnägget!
Kunde inte rädda stoet
Efter ett par dagar fick Lotta ett samtal från Helsingborg. De hade fortfarande inte hittat något fel på Vally, men samtidigt var hon heller inte bättre. Det föreslogs därför att man skulle gå in i och göra en operation i buken.
– Jag sa att de skulle göra allt de kunde om det fanns en god chans för henne att överleva och det menade veterinärerna att det fanns. Tyvärr upptäckte de under operationen att grovtarmen var helt trasig, så det fanns inget mer att göra än att låta henne somna in, säger Lotta och fortsätter:
– Det kändes väldigt tråkigt och jag blev mycket ledsen, men veterinärerna gjorde verkligen vad de kunde för Vally.
Lotta åkte ner till Helsingborg, hämtade hem sin moderlösa fölunge och började leta efter en amma. Hon fick många tips om ett sto i Lilla Edet, men väl på plats fungerade det inte mellan sto och föl.
– Då tänkte jag, ska vi åka land och rike runt med det här lilla fölet? Nej, det kände jag inte för. Jag tänkte att vi åker hem, mellanlandar med flaskmatning och avvaktar lite tills vi hittar något som fungerar.
Flaskmatning – ett heltidsjobb
Fölet drabbades dock av kolik två dagar därpå. Distriktsveterinären kom ut och han kördes sedan tillbaka till Helsingborg för vidare behandling.
– Det var så skönt! Vi fick två dagar av lugn och kunde ladda batterierna lite, att flaskmata ett föl tar något otroligt på krafterna. I Helsingborg var de även snälla och löste en amma till oss, något jag är väldigt tacksam för. Jag var alldeles för trött för att orka lösa det själv.
Travarstoet Speedy, som hade ett föl förra året, hormonbehandlades och tog därefter sig an uppgiften att bli fölets amma.
– Tyvärr har hon inte så mycket mjölk så vi behöver fortfarande flaskmata honom varannan timme, dag som natt. Det är ett heltidsjobb och tröttheten finns alltid där, men han är jättesöt, pigg och glad så förhoppningsvis ska allt gå bra nu.
Stoet var en speciell individ
Fölet kallas i dagsläget för ”Spikey”, tack vare att han har ett vitt streck i pannan. Även om glädjen är stor över att han i dag mår bra, känner Lotta fortfarande en stor sorg och saknad efter sin älskade Vally.
– Hon hade en väldigt stor personlighet och för mig var hon verkligen speciell, jag hade bestämt att hon skulle få bli gammal hos mig. Alla säger att jag har ju i alla fall fölet, men hade jag fått bestämma hade jag mycket hellre haft kvar Vally, säger Lotta och berättar att tanken är att ”Spikey” blir kvar hos henne.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!