Foto: Tomas Holcbecher
Att bedriva ridskole- och tävlingsverksamhet, och att samtidigt stå utanför Svenska Ridsportförbundet, är nästintill omöjligt i dag. Det anser tre hästföretagare i västra Sverige – som i ett öppet brev efterlyser en friskolereform inom ridsporten.
Läs deras brev nedan:
"Hästnäringen är en växande bransch i den tätortsnära landsbygden, här finns cirka 74 % av alla Sveriges omkring 365 000 hästar. Branschen består i huvudsak av kvinnor som företagare på landsbygden. En prioriterad grupp i många sammanhang som i dag ändå inte har samma förutsättningar som ideella föreningar. Det är hög tid att hästnäringens aktörer får samma och rättvisa förutsättningar. Dagens situation är otidsenlig.
I ett flertal kommuner finns nu fler privata ridskolor än föreningsdrivna.
I dag är det inte möjligt för hästföretagare att driva ridskola, ordna tävlingar eller ens ordna kompetensutveckling i samverkan med Ridsportförbundet. Ridsportförbundets system är endast öppet för ideella föreningar. De av Ridsportförbundet utsedda banbyggarna och domarna vågar oftast inte samarbeta med företag, för att de är rädda att det kan bli problem. På vilket sätt gynnar det näringen? På vilket sätt leder det till fler arbetstillfällen inom hästnäringen?
I Sverige 2016 är inte längre driftsformen avgörande för vem som kan vara huvudman för skolor och sjukhus. Det är få människor som reflekterar över vem som är juridisk huvudman när man går in på ett apotek för att hämta ut sin medicin, när man går in i en skola eller på ett sjukhus.
Om hästnäringen ska kunna fortsätta utvecklas som en näring borde Ridsportförbundet genomföra en friskolereform och öppna för fler driftsformer för ridskolor och tävlingar än ideella föreningar. Det är dags att se fler aktörer inom ridsporten som incitament för bättre kvalitet, utveckling och förnyelse. Det är beklagligt att det fortfarande 2016 inte råder samma förutsättningar för företag som föreningar.
Inom ramen för LRF:s satsning på att utveckla näringen, "LRF Häst", har näringsfrågan runt ridskolor och tävlingar fallit bort. För oss företagare inom hästnäringen undrar vi fortfarande vad som hände med näringen när LRF valde Ridsportförbundet som huvudsamarbetspartner? Under 2015 åkte Ridsportförbundet runt i Sverige tillsammans med LRF och talade med politiker om hästnäringens utvecklingsmöjligheter, dock inte när det gäller ridskolor och tävlingar. I Västra Götaland var inte ens branschföreningen inbjuden.
Det är dags att hästnäringen (oavsett huvudmannaskap) för stall, ridskolor och tävlingar utvecklar en gemensam branschstandard med etiska- och djurhållningsregler, lagkrav, kvalitetskrav, utbildningar, fortbildningar med mera som rör branschens alla grenar.
I likhet med friskolereformen som genomfördes i Sverige 1992, borde exempelvis öppna jämförelser kunna vara ett utmärkt verktyg för konsumenter inom ridsporten. Det ligger i allas intresse att till exempel etiska regler, kvalitetskrav och lagkrav ska vara styrande för såväl aktiviteter som anläggningar inom hästnäringen.
Maria Kjellberg, Tjuvkil Mellangård
Maggan Hammarberg, Hammarbergs Gård
Jessica Nordin, Vena Dressyrcenter"
Den nya duon Peder Fredricson och Zacramento fortsätter att hoppa felfritt. På torsdagskvällen blev de tvåor i en 1,45-klass med flera svenska ekipage.
Ägarna till förra årets högst bedömda, dräktiga treårsston belönas med varsitt stipendium. Detta i samband med Bruksprovet i Flyinge.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
En man i 20-årsåldern misstänks för att ha fört in sin hand i en hästs könsorgan, vid flera tillfällen. En granne blev vittne till händelsen.
En veterinär har fått tillståndet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel indraget. Detta efter att han gett läkemedel avsedda för människor till häst.
Lagen i årets Global Champions League-serie är klara. Både Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson är med och rider i ligan, om än i olika lag.
Tävlingen kommer till Stockholm i juni – final i Prag i november
Inbrottstjuvar tömde, natten till torsdag, sadelkammaren i ett stall utanför Smålandsstenar. Bara Cindy Sävströms ridhjälm lämnade de kvar.
Till Värnamo nyheter: "Jag är så förbannad, nästan allt är borta"
I maj är det premiär för ett nytt hästevent i Karlskoga. En mässa med mängder av utställare, genomförd tack vare ett stort ideellt engagemang.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott?
Söndag bjöd SWB Mälardalen in till en löshoppningsclinic hos Stockholm seminstation. Detta med Avelsvärderingsnämndens Mikael Nolin.
”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
I torkans spår har många hästägare problem med grovfoder- och strötillgång. Men det finns ett svenskt alternativ av högsta kvalitet, utan att priset skenar i väg.
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.