Nyheter
Publicerad: 2020-06-08
Cecilia Bergåkra (vänster i bild) hade koll på Equipe från sjukhussängen när syster Emilia kvalade till SM (höger i bild).
Emilia Bergåkra kvalad till SM i FEI-debuten: ”Red för min syster”
Under helgen öppnade tävlandet för unga ryttare upp efter pandemi-uppehållet. Emilia Bergåkra kvalade till SM på första försöket, som dessutom var ekipagets FEI-debut.
”Jag vill att Cecilia ska veta att vi tänker på henne”, säger Emilia, som ger en stor del av äran till sin storasyster som för tillfället ligger inlagd på sjukhus. Mamma Sigrid Bergåkra berättar mer.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Den senaste veckan har varit omtumlande för familjen Bergåkra. I början av veckan lades äldsta systern Cecilia in på sjukhus med stark huvudvärk, illamående och förlamning i sin högra sida. Efter att ha vårdats på strokeavdelningen i Bollnäs, med misstanke om både hjärnhinneinflammation och borrelia, fick hon återvända hem ett par timmar under fredagen.
Det dröjde dock inte länge förrän personalen på sjukhuset kallade tillbaka Cecilia akut, efter att svaren på proverna hade kommit.
– Efter att bara ha varit hemma i några timmar fick hon åka akut tillbaka till sjukhuset. Då fick hon fortsätta med sin borreliamedicin, men har nu inlett en behandling mot ett virus i ryggmärgsvätskan. Det kan liknas vid bältros, fast att det sker på insidan och påverkar hjärnhinnan, berättar mamma Sigrid Bergåkra.
Lite som att sitta i fängelse
Cecilia behandlas nu med dropp tre gånger om dagen. Tidigare under veckan har hon varit tvungen att ligga inne på sjukhuset i sitt rum hela tiden, men mellan behandlingarna får hon nu gå ut utomhus för att träffa sin familj.
När Hippson pratar med familjen under söndagens eftermiddag sitter Cecilia bredvid sin mamma och syster, men har inte tillräckligt med kraft för att delta i intervjun.
– Det har ju varit lite som att vara i ett fängelse när man har varit inspärrad i ett rum. Men nu får hon gå ut. Hon är fortfarande allvarligt sjuk, men det känns bra att vi får träffas nu, säger Sigrid.
Vinst och SM-kval i debuten
– Vi har valt att rida vidare, eller ”fortsätta simma”, som vi brukar säga när något går emot oss. Emilia valde därför att tävla under lördagen, berättar Sigrid Bergåkra.
Denna helg startade tävlingarna igen efter uppehållet under coronapandemin. Storasyster Cecilia följde Emilias ritt via Equipe från sjukhussängen. Emilia debuterade FEI-program, vann klassen och kvalade till SM med sin ponnyhingst Claus.
– Det var så fint när Cecilia ringde efteråt och Emilia berättade att hon hade kvalat. Jag blev väldigt rörd, säger Sigrid.
– Jag blev så chockad. Visst visste jag att han har tre otroliga gångarter och kan gå hur långt som helst, men att vi skulle kvala på första försöket i FEI-debuten trodde jag inte, säger Emilia.
Claus är en holländsk ridponny som är nio år gammal. När Cecilia var på tävling i Holland för ett par år sedan valde hon att ropa in ponnyhingsten på en auktion.
– Det var ju inte riktigt meningen just då, men det blev fantastiskt bra och nu är vi så glada över att hon gjorde det, säger Sigrid.
Efter att Cecilia ridit ponnyn en del fick Emilia ta över tyglarna. Nu har hon ridit och utbildat Claus i två år.
– De har blivit ett otroligt sammansvetsat ekipage. Det är svårt att ta med den fina känslan man får hemma in på tävlingsbanan, speciellt efter ett så långt uppehåll som vi har haft nu på grund av pandemin. Man har ju kommit av sig lite, men det var skönt att få komma ut ur bubblan med oro och tråkigheter en stund och bara ha roligt, säger Sigrid.
”Sporten har gjort oss peppande”
Det var dessutom Emilias och Claus fjärde start totalt någonsin. Hon tänkte mycket på sin syster och stora förebild när hon red.
– Jag red för min syster. Det är tack vare henne som Claus är i vår ägo och hon har även varit med och utbildat honom när han var ungponny. Jag vill att Cecilia ska veta att det är tack vare henne och att vi tänker på henne, säger Emilia.
Att familjen nu får träffa Cecilia är en stor vinst, lika stor som att kvala till SM, menar de.
– Jag tror att det påverkar allmäntillståndet mycket, att få vara med sin familj. Vi kan hjälpa henne och vara peppande i tillfrisknandet. Jag tror att den här sporten har gjort oss peppande, säger Sigrid och fortsätter:
– Vi har tappat räkningen på hur många gånger vi har befunnit oss i situationer av kaos prestationsmässigt. Jag tror att det är en fördel för oss som håller på med sporten, att vi har en mental styrka och kan stötta varandra.
Efter ritten skickade Emilia följande video till sin syster:
Tidigare på Hippson.se:
Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: "Det värsta var att se hur rädd hon hann bli"
Cecilia Bergåkra åter på sjukhus
Liknande webbartiklar
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Sigrid Bergåkra till SM: "Måste våga utmana mig själv"
- Cecilia Bergåkra drabbad av svår sjukdom: ”Det värsta var att se hur rädd hon hann bli”
- Sigrid om Bonde-äventyret: ”Han stod på framhoppningen och höjde hinder”
- Cecilia har skolan hemma på gården
- Cecilia Bergåkra historisk: ”Det här är bara början”
- Cecilia Bergåkra har kvalat till GP-dressyr: ”Jag kan vara den yngsta någonsin”
- Emilia och Zelma peppar varandra på tävling: "Rid så det ryker"
- Sigrid Bergåkra fick sprallig valack över sig
- Sigrid Bergåkra dagen efter branden i ridhuset: ”Det är fruktansvärt”

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!