Nyheter
Publicerad: 2019-05-06
Emilia rider igen efter svåra bilolyckan: ”Det känns helt overkligt”
För en tid sedan berättade Hippson om den satsande hästtjejen Emilia Dexhav som förlorade sitt ena underben i en svår trafikolycka. Nu har hon äntligen fått rida igen, här berättar hon om känslan och vägen tillbaka till livet.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Emilia har alltid haft hästarna nära, hon satsade helhjärtat på att driva gården Stall Allatorp och hade målet inställt på att en dag rida de högsta klasserna. Men så i slutet på oktober förra året förändrades allt. Emilia var, tillsammans med flera vänner, på väg hem efter en kväll på stan. Bilen de färdades i fick troligen vattenplaning på E6 och olyckan blev mycket svår.
Emilia klämdes fast och hon fick omfattande skador. Efter fem dagar på sjukhus kom beskedet – att hon var tvungen att amputera sitt högra ben.
Lång läkningsprocess
Med bilolyckan förändrades livet under loppet av några sekunder. Nu har det gått mer än sex månader sedan händelsen, och Emilia läker mer och mer för varje dag.
– Ganska direkt efter att jag kom hem från sjukhuset åkte jag på en inflammation i märgspiken i underbenet. Detta resulterade i nya operationer och många sjukhusbesök, det var som att vi bodde på sjukhuset igen. När de hade fått bukt med inflammationen konstaterades det att mitt lårben hade satts ihop snett, med ett rotationsfel. Lårbenet fick då sågas av helt på nytt och vridas rätt, det var inte lätt att rotera tillbaka benet då de inte hade mitt andra ben eller fot att jämföra med, samt att det har varit så pass trasigt. Men läkarna är väldigt nöjda med resultatet, berättar Emilia.
Flera andra åtgärder har vidtagits för att hon ska läka på bästa sätt. Bland annat har knäet öppnats upp.
– Jag kommer bara att kunna böja det 120 grader, men det räcker och kommer att fungera bra ändå. Framöver kommer de också att behöva se över min hälsena som förmodligen gick av i olyckan, plus att stumpen ska opereras igen. Vi kom dock överens med läkarna och kirurgen om att vänta med den operationen, eftersom alla vill ge mig en chans att känna på livet lite, förklarar Emilia.
Njuter verkligen i stallet
Hon bor i en lägenhet på gården Allatorp tillsammans med sin pojkvän Adam. Där har hon hästarna nära, men att ta sig till stallet i rullstol är svårt.
– Det är först nu jag kan vara i stallet lite oftare eftersom smärtan börjar bli mer överkomlig. Men det är svårt att ta sig ner dit. Någon måste bära mig upp och ner då jag inte har fått min hiss ännu, som vi väntar på. Det är även svårt att rulla i gruset till stallet. Men när jag väl är där så njuter jag av varje sekund.
Emilia kämpar varje dag för att bli starkare så att hon kan rida igen.
För ungefär en vecka sedan var Emilia och hennes pappa hos en ortopedtekniker, för att diskutera en framtida protes till det amputerade benet.
– Jag sa till honom att jag ville ha en protes direkt, annars skulle jag bygga en egen av en träpinne. Han tittade på mig och sa ”så klart att du ska ha en protes”. Teknikern satte i gång direkt och fixade en startprotes som jag ska börja med. Jag fick även ta mina första steg med hjälp av ett gåbord efter att ha suttit ner i sex månader. Det var en otrolig känsla!
Tävlingsponnyn kom hem
Emilia börjar nu känna att allt går åt rätt håll. Hon har många engagerade vänner och en fin familj bakom sig som stöttar henne. Men även hästarna betyder så klart väldigt mycket.
– De betyder allt, hästarna ger mig motivation till att nå mina nya mål. Jag tror faktiskt inte att jag hade klarat mig utan dem, det skulle bli otroligt tomt.
När det så hade gått sex månader efter olyckan var det enligt läkarnas ordination okej att sitta upp på en hästrygg igen. Efter olyckan – då Emilia var mitt uppe i en väldigt tung period – fick familjen möjlighet att ta tillbaka hennes gamla tävlingskompis och läromästare, ponnyn Buster.
– Vi sålde honom till Norge för sex år sedan efter att vi kommit fyra i GP-Ponnyn i Scandinavium. Hade vi inte haft Buster hade jag nog inte ridit ännu. Det kändes helt overkligt att sitta upp och jag sov på rosa moln den natten, säger Emilia.
"Ingenting är omöjligt"
Nu har hon fokus på att läka ännu mer och att sedan komma i gång med ridningen ordentligt.
– Jag ska försöka hitta balansen och ett nytt sätt att rida på, som passar mig och mitt nya jag. Jag har tillgång till en lugn och stabil läromästare hemma på mina föräldrars gård, som väntar på mig tills jag är redo. Så länge rider jag på Buster. Min övertygelse är att ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. Jag vänder det negativa till något positivt och tror att man kommer längst så.
Emilia har många följare på Instagram där hon delar med sig av sin väg tillbaka.
– Jag är så tacksam för alla som stöttar mig och alla fina meddelanden jag får. De värmer enormt. Jag skulle verkligen vilja rikta ett stort tack till alla!
Följ Emilia på Instagram via @emiliadexhav.
Missa inte den fina filmen om Emilias väg tillbaka, gjord av Esther Högdahl:
Tidigare på Hippson.se:
Satsande hästtjejen Emilia förlorade benet i en trafikolycka
Liknande webbartiklar
- Efter sparken mot huvudet – Meia tog SM-brons: ”Har en vilja och envishet av stål”
- Emilia Dexhav satsar mot Paralympics 2024: "Hästarna är den bästa medicinen för mig"
- Satsande hästtjejen Emilia förlorade benet i en olycka: ”Jag ska upp i sadeln igen”
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- Att rida eller inte rida under coronapandemin: ”Är ingen högrisksport”
- Förlamade Marléne satsar på dressyren: “Kan inte tänka mig ett liv utan hästar”
- Stigbyglar med fokus på säkerhet
- Fortsatt riskfyllt att hantera hästar
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”

Tre travbanor satsar på breddtour
I Arena Triple Tour kan ryttare på 120-nivå tävla om rejäla prispengar på tre av landets travbanor med samarbete med ridsporten.

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!