Nyheter
Publicerad: 2019-05-06
Emilia rider igen efter svåra bilolyckan: ”Det känns helt overkligt”
För en tid sedan berättade Hippson om den satsande hästtjejen Emilia Dexhav som förlorade sitt ena underben i en svår trafikolycka. Nu har hon äntligen fått rida igen, här berättar hon om känslan och vägen tillbaka till livet.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Emilia har alltid haft hästarna nära, hon satsade helhjärtat på att driva gården Stall Allatorp och hade målet inställt på att en dag rida de högsta klasserna. Men så i slutet på oktober förra året förändrades allt. Emilia var, tillsammans med flera vänner, på väg hem efter en kväll på stan. Bilen de färdades i fick troligen vattenplaning på E6 och olyckan blev mycket svår.
Emilia klämdes fast och hon fick omfattande skador. Efter fem dagar på sjukhus kom beskedet – att hon var tvungen att amputera sitt högra ben.
Lång läkningsprocess
Med bilolyckan förändrades livet under loppet av några sekunder. Nu har det gått mer än sex månader sedan händelsen, och Emilia läker mer och mer för varje dag.
– Ganska direkt efter att jag kom hem från sjukhuset åkte jag på en inflammation i märgspiken i underbenet. Detta resulterade i nya operationer och många sjukhusbesök, det var som att vi bodde på sjukhuset igen. När de hade fått bukt med inflammationen konstaterades det att mitt lårben hade satts ihop snett, med ett rotationsfel. Lårbenet fick då sågas av helt på nytt och vridas rätt, det var inte lätt att rotera tillbaka benet då de inte hade mitt andra ben eller fot att jämföra med, samt att det har varit så pass trasigt. Men läkarna är väldigt nöjda med resultatet, berättar Emilia.
Flera andra åtgärder har vidtagits för att hon ska läka på bästa sätt. Bland annat har knäet öppnats upp.
– Jag kommer bara att kunna böja det 120 grader, men det räcker och kommer att fungera bra ändå. Framöver kommer de också att behöva se över min hälsena som förmodligen gick av i olyckan, plus att stumpen ska opereras igen. Vi kom dock överens med läkarna och kirurgen om att vänta med den operationen, eftersom alla vill ge mig en chans att känna på livet lite, förklarar Emilia.
Njuter verkligen i stallet
Hon bor i en lägenhet på gården Allatorp tillsammans med sin pojkvän Adam. Där har hon hästarna nära, men att ta sig till stallet i rullstol är svårt.
– Det är först nu jag kan vara i stallet lite oftare eftersom smärtan börjar bli mer överkomlig. Men det är svårt att ta sig ner dit. Någon måste bära mig upp och ner då jag inte har fått min hiss ännu, som vi väntar på. Det är även svårt att rulla i gruset till stallet. Men när jag väl är där så njuter jag av varje sekund.
Emilia kämpar varje dag för att bli starkare så att hon kan rida igen.
För ungefär en vecka sedan var Emilia och hennes pappa hos en ortopedtekniker, för att diskutera en framtida protes till det amputerade benet.
– Jag sa till honom att jag ville ha en protes direkt, annars skulle jag bygga en egen av en träpinne. Han tittade på mig och sa ”så klart att du ska ha en protes”. Teknikern satte i gång direkt och fixade en startprotes som jag ska börja med. Jag fick även ta mina första steg med hjälp av ett gåbord efter att ha suttit ner i sex månader. Det var en otrolig känsla!
Tävlingsponnyn kom hem
Emilia börjar nu känna att allt går åt rätt håll. Hon har många engagerade vänner och en fin familj bakom sig som stöttar henne. Men även hästarna betyder så klart väldigt mycket.
– De betyder allt, hästarna ger mig motivation till att nå mina nya mål. Jag tror faktiskt inte att jag hade klarat mig utan dem, det skulle bli otroligt tomt.
När det så hade gått sex månader efter olyckan var det enligt läkarnas ordination okej att sitta upp på en hästrygg igen. Efter olyckan – då Emilia var mitt uppe i en väldigt tung period – fick familjen möjlighet att ta tillbaka hennes gamla tävlingskompis och läromästare, ponnyn Buster.
– Vi sålde honom till Norge för sex år sedan efter att vi kommit fyra i GP-Ponnyn i Scandinavium. Hade vi inte haft Buster hade jag nog inte ridit ännu. Det kändes helt overkligt att sitta upp och jag sov på rosa moln den natten, säger Emilia.
"Ingenting är omöjligt"
Nu har hon fokus på att läka ännu mer och att sedan komma i gång med ridningen ordentligt.
– Jag ska försöka hitta balansen och ett nytt sätt att rida på, som passar mig och mitt nya jag. Jag har tillgång till en lugn och stabil läromästare hemma på mina föräldrars gård, som väntar på mig tills jag är redo. Så länge rider jag på Buster. Min övertygelse är att ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. Jag vänder det negativa till något positivt och tror att man kommer längst så.
Emilia har många följare på Instagram där hon delar med sig av sin väg tillbaka.
– Jag är så tacksam för alla som stöttar mig och alla fina meddelanden jag får. De värmer enormt. Jag skulle verkligen vilja rikta ett stort tack till alla!
Följ Emilia på Instagram via @emiliadexhav.
Missa inte den fina filmen om Emilias väg tillbaka, gjord av Esther Högdahl:
Tidigare på Hippson.se:
Satsande hästtjejen Emilia förlorade benet i en trafikolycka
Liknande webbartiklar
- Efter sparken mot huvudet – Meia tog SM-brons: ”Har en vilja och envishet av stål”
- Emilia Dexhav satsar mot Paralympics 2024: "Hästarna är den bästa medicinen för mig"
- Satsande hästtjejen Emilia förlorade benet i en olycka: ”Jag ska upp i sadeln igen”
- Häst fastnade över boxdörr – räddningstjänsten fick rycka ut
- Att rida eller inte rida under coronapandemin: ”Är ingen högrisksport”
- Förlamade Marléne satsar på dressyren: “Kan inte tänka mig ett liv utan hästar”
- Stigbyglar med fokus på säkerhet
- Fortsatt riskfyllt att hantera hästar
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!