Nyheter
Publicerad: 2021-12-03
Foto: Adobe Stock
Ett hästjobb som gick med plus
Det kom ett mejl till Hippson. En läsare vill dela med sig av sin positiva erfarenhet av en anställning som hästskötare. Hon beskriver hur hon fick tid över för att både ta hand om och tävla sina egna hästar.
"Här kommer en positiv berättelse bland allt negativt om hästskötare inom hästnäringen.
Jag hade alltid sagt att jag aldrig skulle jobba med hästar. Enbart för att jag visste vilka förhållanden en hästskötare hade. Jag tog dock chansen en gång när jag blev erbjuden och ångrar det inte.Jag jobbade halvtid med vit lön enligt kollektivavtal. Arbetet var förlagt till tre dagar i veckan. Från 7 till 14, ibland tidigare beroende på när jag blev klar.
Utöver det ingick det att följa med på tävling en till två kvällar i veckan. Vissa veckor blev det ingen tävling. Vissa veckor var det tävling under arbetstid. Men inga extra dagar krävdes för att ta igen den förlorade arbetstiden. Ingen extra ersättning utgick på tävling utanför ordinarie arbetstid mer än en stor god måltid. Jag tränade min egen häst under arbetstid. Vi åt både frukost 20 minuter och minst 30 minuters lunch under arbetsdagen. Inget löneavdrag vid dom få dagar frånvaro jag hade på grund av sjukdom eller olycka då jag inte var arbetsför. Jag kunde under arbetstid utan avdrag på lönen åka och tävla med min egen häst, tävla med andras hästar, åka hem tidigare för att ta hand om mina egna hästar hemma innan tävling när jag inte hade någon annan som kunde skotta deras skit. Jag kunde också sköta om mina egna hästar om de tävlade samtidigt som arbetsgivarens hästar. Någon gång, ytterst få, jobbade jag någon annan dag om jag var förhindrad på grund av mitt eller mina egna hästars tävlande. Med tanke på hur mycket fritidssysslor jag gjorde på min arbetstid och att det vardagliga arbetet inte tog de 20 timmar i veckan jag fick lön för tyckte jag att det gick jämt upp med de kvällar som spenderades på tävlingsbanan utan ersättning. En gång räknade jag på det och jag gick inte minus. Jag tänker fortfarande tillbaka på den tiden som ett lyx. Nu kan jag inte tävla längre då det är ett helvete att få ledigt med kort varsel och ingen människa vill byta turer. Jag vet dock att alla inte har haft samma tur som mig."Det här är den tredje delen i vår serie om arbetsförhållandena i stall inom häst- och ridsporten. Hippson har fått ta del av många berättelser om arbetsförhållanden som inte varit bra. Men vi vill också höra om de goda exemplen. Vill du dela med dig av dina erfarenheter, mejla oss på redaktion@hippson.se, självklart går det bra att vara anonym.
Tidigare på Hippson.se
"Varför dra på sig offerkoftan"
Arbetade 70 timmar i veckan
Hannas första hästjobb troligtvis det sista
Liknande webbartiklar
- "Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns"
- ”Varför dra på sig offerkoftan”
- Arbetade 70 timmar i veckan
- Hannas första hästjobb troligtvis det sista
- "Ett riktigt hästjobb" för förbättrade arbetsvillkor
- Dammig arbetsmiljö för ridlärare kan vara hälsofara
- Attraktivt jobb trots brister i arbetsmiljön
- Säkerhetsprojekt ska förebygga incidenter: ”Viktigt att sikta mot större medvetenhet”
- Forskare vill förbättra hästnäringens arbetsmiljö: "Mer mekanisering behövs"
- Kräver arbetsmiljöåtgärder på ridklubb – personal mår dåligt

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!