Nyheter
Publicerad: 2019-03-27
Ebony Horse Club från England är med i projektet, och syns även i SVT:s nya hästserie "Flocken" i vår.
Europeiskt ungdomsprojekt ska göra stallet tillgängligt för fler
De flesta av oss ställer sig nog bakom påståendet att tiden i stallet får oss att må bra och att hästarna gör att vi utvecklas som människor. Nu ska projektet "Saddle Up!" skapa förutsättningar för att fler ungdomar i Europa ska kunna ta del av stallets alla fördelar.
Studier visar att unga från socioekonomiskt privilegierade grupper är starkt överrepresenterade inom landets ridklubbar, liksom unga som är svenskfödda och/eller har svenskfödda föräldrar. Den bilden har i stort sett varit oförändrad under de senaste 25 åren, när de första studierna gjordes. Projektet "Saddle Up!" vill ändra på detta. Syftet är att skapa möjligheter för fler unga i Europa att upptäcka och få ta del av stallets alla fördelar, oavsett förutsättningar.
– I stallet kan man behöva göra riskbedömningar, fatta snabba beslut och vara lösningsinriktad. När du kommunicerar med en häst måste du även vara tydlig och konsekvent, egenskaper som kan komma väl till pass till exempel på en arbetsplats, säger Li Åsebring, projektledare för initiativet "Saddle Up!", i ett pressmeddelande.
Samarbetar med ridklubb i England
I projektet samarbetar ungdomar utan tidigare hästerfarenhet med unga som är vana att rida och hantera hästar. Tillsammans ska de inte bara lära sig mer om hästar och ridning, utan även få fördjupad kunskap om entreprenörskap, idéutveckling och ledarskap. Under ett år samarbetar den internationella ungdomsverksamheten i Solna stad med Hufvudsta ridskola och Ebony Horse Club från England, vars inkluderande ungdomsverksamhet är uppmärksammad världen över.
I april kommer 20 ungdomar från Sverige och England att delta i en veckas aktiviteter, både på och utanför stallbacken. De ska bland annat få träffa problemlösaren och hästtränaren John Rickett, GP-ryttaren Nina Rademaekers, hovslagaren Lars Andersson och veterinären Eva Olsson.
Främjar psykisk och fysisk hälsa
Forskning visar att stallmiljön främjar entreprenöriellt tänkande och ledaregenskaper. I stallet kan unga människor tillsammans med andra erbjudas möjligheter för personlig utveckling och välmående. Dessutom tränas förmågan att på ett naturligt sätt ta eget ansvar och att vara rättvis, både i relation till djuren och andra människor. Studier visar även att ridning har stor positiv inverkan på både psykisk och fysisk hälsa och ridning används därför ofta som ett verktyg inom rehabilitering. Terapeutisk ridning kan hjälpa till att hämma stress och ångest, samt öka självkänslan. ”Saddle Up!” finansieras genom EU-programmet Erasmus+.
Hitta ditt stos drömmatch på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin "Avelshingstar | Dressyr".
Samtliga hingstar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp sina hingstar på Hippson Market. Du behöver bara registrera ett företagskonto och skapa annonser för dina hingstar.
OBS! För att dina hingstar ska visas i Hippsons övriga kanaler måste du ha ett premiumkonto. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Ebony Horse Club besöker Sverige i projektet Saddle Up: ”Har redan fått nya vänner”
- Sju nya forskningsprojekt får medel 2021
- Ungdomar vill göra skillnad för Stenungsunds ridklubb
- Pilotprojekt ska motverka övervikt hos hästar
- Projekt kan belönas med 100 000 kronor: ”Hästen hjälper så många människor”
- Säkerhetsprojekt ska förebygga incidenter: ”Viktigt att sikta mot större medvetenhet”
- Föreningar kan söka nytt projektstöd
- 20 unghästar uttagna till fälttävlansprojekt
- Ryttarförening vill förebygga psykisk ohälsa
- Initiativet ”Schysst stall” ska förhindra sexuella trakasserier

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Aliwa, 6 år, kommunicerar fint med Chino
För två år sedan fick vi se Aliwa rida shettisen IrreVirr i halsrem. I veckan har hon lotsat runt mammas dressyrponny Chino på samma sätt.
Mamma Tanja: "Hon har växt otroligt mycket på dessa ridpass"

Då blir din häst aggressiv
Bakåtstrukna öron och hugg i luften. En arg häst kan vara skrämmande, men tar du de första signalerna på allvar kan du förhindra att beteendet förvärras.
"Aggression är ett beteende, inte en egenskap eller ett temperament"

Gräset är alltid grönare på andra sidan
När elen är borta passar fölet – smidig och obrydd dyker han enkelt under till andra sidan stängseltråden och tillbaka igen.

Ingen omhoppning för von Eckermann
Henrik von Eckermann med King Edward visade än en gång att de är snabba när Rolex Grand Prix avgjordes vid Royal Windsor Horse Show.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!