Nyheter
Publicerad: 2022-07-05
Foto: Linnea Lindahl och Falsterbo Horse Show
Falsterbo tillbaka till hundra procent
Årets upplaga av Falsterbo Horse Show blir speciell på flera sätt. För första gången sedan pandemin är evenemanget tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100-årsjubileum. Dessutom presenteras flera nyheter, bland annat gällande stora förändringar för den populära hunting-klassen.
Text: Linnea Lindahl
Vid en presskonferens på tisdagen presenterades planen inför årets Falsterbo Horse Show, som nu ska få fira det 100års-jubileum som de såg fram emot att arrangera år 2020. När pandemin slog till beslutade man sig för att arrangera SM i hoppning i Falsterbo utan publik. År 2021 blev det en show i något mindre skala, med endast 500 personer i publiken per dag. En storskalig show har inte arrangerats sedan 2019.
I år väntas ungefär 60 000 besökare, 700 funktionärer och över 200 utställare på mässan.
– Det känns väldigt bra. De här tre åren, sedan 2019, känns som en evighet sedan när man är van vid att köra showen varje år, säger Jana Wannius, president för tävlingarna.
Stort intresse
En nyhet är att det kommer att vara en fölauktion i samarbete med Holsteiner-förbundet. Den kommer att äga rum på lördagskvällen den andra helgen, efter derbyt. Precis som tidigare år blir det även unghästklasser, amatörtour, elitallsvenska, derby, hunting, Nations Cup samt Grand Prix i både hoppning och dressyr.
– Det internationella intresset från ryttarna har varit enormt i år. Vi har fullt i både hoppning och dressyr och har ryttare som väntar på att få komma in, så det kommer vara fullt hus med bra ryttare som kommer, säger sportchef Josephine Sjölin.
Större säkerhet i huntingen
Huntingen har i år fått ett nytt koncept med en satsning på höjd kvalité och säkerhet. I hunting-klassen ska ekipagen ta sig igenom en bana med främst fälttävlanshinder, men även en del banhoppningshinder, som är utspridda över hela tävlingsområdet. Dels inne på de olika arenorna, men även runtom läktarna ute i terrängen. Publiken kan följa ritterna via jumbotronen från läktaren.
– I år har vi gjort flera stora förändringar, säger Jan Jönsson som är ansvarig för klassen. Han fortsätter:
– Vi har gjort en uppdatering av banan då 90 procent av hindren är nya. Vi har byggt tio stycken nya fasta hinder med hjälp av professionella banbyggare. Staffan Lidbeck är bandesigner och sitter dessutom i FEI:s säkerhetskommitté och har därmed stora säkerhetsaspekter i åtanke.
Ytterligare en förändring handlar om startfältet. I år har arrangören bjudit in ryttare till klassen, istället för att ha en öppen anmälan där ryttarna kan anmäla sig själva. Årets startfält består av 15 ryttare med tidigare erfarenhet från fälttävlan, varav flera är VM-aktuella. Detta hoppas man ska höja kvalitén.
Starkt lag i nationshoppningen
Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona har tagit ut flera svenska ryttare som kommer att rida vid årets Falsterbo Horse Show. Under Falsterboveckan kommer han dessutom att tillkännage årets VM-lag.
– Det är alltid svårt att plocka ut ekipage till att få rida vid de svenska stora tävlingarna. Det är stort tryck och jag tror att i år har det varit extra svårt. Det är många som vill rida, säger han.
När Nations Cup i hoppning avgjordes i Falsterbo senast år 2019 så vann det svenska laget. Förbundskaptenen hoppas att Sverige kan stå som regerande mästare ett år till.
– Vi har ett starkt och intressant lag inför årets Nations Cup. Fem ryttare är tilltänka för nationshoppningen, men fyra kommer att rida i slutändan. Det handlar om Peder och Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Angelie von Essen och Wilma Hellström. Det blir en spännande dag. Om det är någon nationshoppning som vi vill vinna extra mycket så är det den här, säger Ankarcrona.
Falsterbo Horse Show pågår under nio dagar den 9-17 juli.
Tidsprogram
taggar
Liknande webbartiklar
- Tisdag i Falsterbo – det händer i dag
- Internationella ryttare till Falsterbo presenterade
- EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo: ”Vill alltid hålla på med hästar”
- Familjen Heed om nya ponnytävlingen: "En naturlig sak att tävla i"
- Ryttaren som föll i huntingen vårdas fortfarande på sjukhus
- Tacka Nababette Z för att Henrik kom till Falsterbo
- ”En häst för de riktigt stora klasserna”
- Tre glada unga ryttare tog emot Ajax-stipendiet
- Kajsa Björe om sexårsvinnaren: "Hon har en otrolig vinnarskalle"
- Kyras frack dyrast i Falsterbos välgörenhetsauktion

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!