Nyheter
Publicerad: 2020-02-25
Arkivfoto: Adobe Stock
Fel att behandla häst med ”bränning” – veterinär får erinran
En veterinär som behandlade en häst med så kallad bränning får en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämnden konstaterar att metoden är smärtsam för hästen, samt att den inte överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Hippson har vid flera tillfällen rapporterat om veterinären, som själv lade ut bilder på sociala medier när han hade behandlat en häst med så kallad ”bränning”.
Det är länsstyrelsen som har anmält veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. De menar att det kan finnas skäl att utreda om den utförda veterinärmedicinska behandlingen överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Länsstyrelsen anmäler veterinären för att ha behandlat en häst med en metod som enligt Hästsektionens normgrupp, inom Sveriges veterinärförbund, inte rekommenderas i modern hästsjukvård.
Uppfattningen om värdet går isär
Veterinären tar upp att det i anmälan hänvisas till ”hästsektionens normgrupp”. På normgruppens hemsida fastslås att en norm är en rekommendation som inte har någon juridisk förankring. Att frångå en norm kan därför inte per definition anses som en felaktig behandling. Veterinären menar också att den valda behandlingsmetoden finns beskriven i veterinärmedicinsk litteratur, samt att metoden används av många veterinärer även om uppfattningen om metodens värde går isär och att vissa veterinärer väljer att inte använda den.
Veterinärens egen erfarenhet av bränning vid gaffelbandsskada är god och behandlingen ska ha utförts helt i enlighet med beskrivning från litteraturen, med sedering och bedövning. Veterinären delar dock Jordbruksverkets och länsstyrelsen uppfattning att det är bra att det klargörs hur man ska se på behandlingsmetoden, men anser att det är djupt felaktigt att det görs genom ett ärende mot en enskild veterinär.
Är smärtsamt för hästen
Jordbruksverket har också yttrat sig i ärendet, de delar länsstyrelsens uppfattning att det är angeläget att Ansvarsnämnden utreder frågan om behandlingsmetoden är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Ansvarsnämnden konstaterar att veterinären medvetet har använt en behandlingsmetod som är kontroversiell och som, enligt den aktuella normgruppen, inte kan rekommenderas i modern hästsjukvård. Nämnden skriver också i sitt beslut att metoden är smärtsam för hästen och att det inte finns bevis för att den ger en snabbare läkning.
Nämnden tilldelar därför veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran.
Bränning är en gammal metod som innebär att man har ett brännjärn och gör brännsår i huden på hästens ben, antingen med punkter eller med nålar som går ner i huden till underliggande vävnad. Syftet uppges vara att skapa en process som ska akutisera ("provocera") den ursprungliga kroniska skadan genom att skapa en kraftig inflammation i huden.
Det finns ingen evidens för att den här typen av behandling fungerar. I dag används den inte mycket, men fortfarande utförs bränning och även den liknande behandlingsformen blistring – då framför allt på travhästar. Men tidigare har den varit relativt vanligt förekommande även på ridhästsidan.
Källa: Peter Kallings, bland annat FEI-veterinär och numera även förbundsveterinär på Svenska ridsportförbundet.
I samband med vårt specialnummer om klimat och miljö slår vi ett extra slag för återbruk av utrustning.
Hitta utrustning på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Utrustning".
All utrustning hittar du HÄR
taggar
Liknande webbartiklar
- Veterinär får erinran efter misskött tandoperation
- Veterinär får erinran – dömde ut häst på otillräcklig grund
- Behandling med otillåtet medel och brister i journalföring – tre veterinärer får erinran
- Veterinär ställde fel diagnos på halt häst – får erinran
- Hovslagare får erinran efter vredesutbrott på häst i samband med skoning
- Hovslagare får erinran för verkning av fånghäst
- Sommarbetet slutade i förskräckelse
- Veterinär gav hästar narkotikapreparat avsedda för människor
- Veterinär misstänks ha spridit resistenta bakterier – tre hästar smittade
- Häst opererades i fel ben – veterinär får erinran

DNA-prover för att följa kvarkabakterierna
Kvarka är en fruktad sjukdom med utbredd spridning. Forskare har med hjälp av DNA-tester följt hur kvarkabakteriens olika stammar sprids.
"Att arbeta med kvarka på detta sätt är ett nytt forskningsområde"

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!