Pararyttaren Felicia Grimmenhag har varit engagerad i Musikhjälpen även tidigare år och samlar in pengar via sin bössa ”Hästsekten”. Nu handlar temat om att ingen människa ska lämnas utan vård, vilket är ett ämne som Felicia känner stark koppling till.
Text och foto: Linnea Lindahl
Pararyttaren Felicia Grimmenhag har samlat in pengar till förmån för SVT och Sveriges radios Musikhjälpen både 2018 och 2019. Hennes bössa kallas för ”Hästsekten”, precis som tidigare år. Hon menar att insamlingen fått namnet eftersom hon är en ”inbiten hästtjej”.
– Jag blev inspirerad av Jerringpriset och den debatt som blev efter att Peder fått priset två år i rad. Just att ridsporten skulle vara en sekt, jag har anammat det helt enkelt, berättade hon för Hippson när hon startade bössan för första gången.
"I resten av världen är det inte alla som får vård"
Varje år har Musikhjälpen ett specifikt tema som de insamlade pengarna kommer att användas till. I år jobbar de med att ingen människa ska lämnas utan vård – ett ämne som Felicia själv har stor erfarenhet av efter trafikolyckan då hon förlorade båda benen 2011.
– Utan vård hade jag inte levt i dag. För mig blev det en självklarhet att jag skulle få vård när jag behövde det, men så är det inte för alla. Jag tror att man behöver påminna folk om det. Det är så lätt att man glömmer bort det och tar det för givet när vi har det så bra. Ute i resten av världen är det inte alla som får vård och därför kände jag att det var viktigt att jag engagerade mig, säger hon.
Kan vinna ett coachningssamtal
Förra året skapade Felicias bössa stort engagemang och hon lyckades samla in över 40 000 kronor. I år kan man dessutom vinna ett coachningssamtal med henne.
– Det kan handla om att man vill prata om hur man ska utveckla något speciellt mentalt hos sig själv, eller så kanske du behöver inspiration. Man kan få råd om hur man ska tänka i en viss situation, eller bara om någon vill snacka om livet med häst, säger hon och fortsätter:
– Jag har själv gått kurser i mental rådgivning och läst idrottspsykologi samt föreläser om mental målsättning. Jag är kanske ingen expert, men jag tror att jag kan hjälpa folk att bli motiverade.
Det finns flera andra insamlingar inom hästsektorn. Bland annat står Gothenburg Horse Show bakom en av dem. Tillsammans med Stephanie Holmén lottar de ut en digital clinic och man kan även vinna digitala biljetter till Gothenburg Horse Show 2021.
Till Felicias insamling
Till insamlingen med GHS och Stephanie Holmén
Se alla insamlingar i musikhjälpen
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!