Nyheter
Publicerad: 2021-11-24
Peder och Lisen Fredricson är självklart på plats.
Festligheterna är i full gång
Så har festdeltagarna gjort entré på röda mattan och festligheterna kan börja. Utmärkelser delas ut och prestationer hyllas. Hippson bjuder på en bildkavalkad från festligheterna.
Foto: Jennie Börs
Årets bragd stod det svenska hopplandslaget för. Här är Os-hästarna i käpphästformat.
Motiveringen till Årets bragd: "Med blytunga namn i laget kom Sverige till Tokyo som en av förhandsfavoriterna. Ändå överträffade de det mesta hoppsporten skådat i modern tid och lämnade resten av världstoppen stående bredvid i ren beundran. De var mer än ett guldlag, de var en enhet i ett och samma andetag. Sällan har ordet magiskt känts mer rätt."
Peder Fredricson har gjort Årets prestation. Motivering: "I Tokyo blev han den första ryttare på 97 år att ta individuell medalj på samma häst två OS i rad. Sedan säkrade han under maximal press ett historiskt lagguld, som siste ryttare ut i en knivskarp omhoppning mot USA. Bara en månad efter den urladdningen red han hem ett individuellt EM-brons, tog hem hela GCT och blev Sveriges andra världsetta genom tiderna."
Djursholms ridklubb är Årets ridskola. Motivering: "Med hållbarhet, säkerhet och hästvälfärd i varje detalj och rutin har Djursholms Ridklubb utbildat ryttare och hästmänniskor i generationer. Djursholms RK är också ett utmärkt exempel på hur ridskolan, föreningen, ungdomssektionen och tävlingssektionen jobbar tillsammans för en verksamhet i världsklass. Inte minst under pandemin då alla slöt upp, ställde om och hittade digitala lösningar för rid- och hästkunskap. Hos Djursholms RK, ett stenkast från Stockholms innerstad, går hästarna i flock i stora hagar. Här finns en ridlärarstyrka av högsta klass och fritidsledare som står för trygghet och fixar hästis, läxis och käppiskul.
Sedan i 2021 sitter skylten ”kvalitetsmärkt ridskola”, stolt på Djursholms ridskolas stallvägg."
Hanna Etzner är hästskötare åt mamma Louise och en stor del i framgångarna. Hanna är Årets hästskörare. Motivering: "Medaljframgångarna för paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson är en ren familjeaffär. Bakom senaste silvret i Paralympics i Tokyo var det dottern Hanna som ryckte in som hästskötare, coach, hjälpreda och assistent när mamma Louise gav sin in i den paralympiska elden för andra gången. Hanna var ett ovärderligt stöd för hela teamet i Tokyo. Och när Louise bröt foten veckorna innan start, var det Hanna som satt upp och såg till att stilige Goldstrike DJ var i silverform."
Han var inte i en bom under hela OS, Henrik von Eckermanns fantastiska fux King Edward. Förra helgen vann de Global Champions Tour Super GP. King Edward är kung helt enkelt – och Årets häst. Motivering: "Liten häst som i Tokyo blev en av de största hopphästarna genom tiderna. Lagguld och fyra totalt. Men framför allt, ensam om att klara alla sina sex rundor utan att riva ett enda hinder. En bedrift som bara två OS-hästar klarat tidigare. Vi bara älskar denna magiska ”ponny” med det stora hjärtat av renaste OS-guld och mottot The sky is the limit."
Henrik von Eckermann på plats för att ta emot King Edwards utmärkelse.
För andra gången tilldelades Louise Etzner Jakobsson utmärkelsen Årets kämpe. Hon berättade för Ryttargalans gäster om vägen till Paralympics i Tokyo där hon länge saknade en häst för mästerskapet. När väl det var på plats bröt hon benet sju veckor före tävlingarna. Trots det klarade hon av att prestera på topp och ta en individuell silvermedalj – en riktig kämparinsats! Pristagaren i kategorin utses av Patrik Kittel som också delade ut priset.
Krister Svedberg, uppfödare av Catch Me Not S (SWB f. 2006 e. Cardento u. Ralmea ue. Ramiro's Son) är Årets uppfödare. Motivering: "Stoet störde flocken och fölet gick inte att fånga. Inte vad en uppfödare drömmer om. Men att lägga Cardento på det skarpa stoet var helt rätt tänkt. Skickligt förvaltad genom åren är Catch Me Not S i dag en av världens bästa hästar och efter EM-bronset i september rankades Krister Svedberg som tredje bästa uppfödare i världen (av WBFSH)."
Från en veteran till en annan. Riksidrottsförbundets ordförande tillsammans med Bengt Sånesson som fick ta emot Ryttargalans hederspris. Bengt Sånesson sitter i Svenska ridsportförbundets tävlingssektion, är A-domare, överdomare i hoppning och domarutbildning. Han är mannen som kan TR på sina fem fingrar.
Klart att det är hästar på plats på en Ryttargala – käpphästar.
Vad vore Ryttargalan utan Henrik Johnsson som konferencier? Ingen aning!
Hoppryttaren Filippa Enmark är Årets komet, priset som delas ut av Tidningen Ridsport. Ur motiveringen: "Filippa Enmark har bland annat dubbla SM-guld och ett lagbrons i ungdomsryttarnas Nations Cup-final på meritlistan. Hon har även plockat topplaceringar i Torstensons ungdoms-GP och GHS Young Rider Cup och ingår i landslagets B-trupp.
Som junior förlorade Filippa Enmark sin mamma i cancer och hennes pappa fick sadla om från fotbollstränare till hästskötare. Med detta i bagaget har hon fortsatt jobba mot sina högt ställda mål. Hon har omgivit sig med erfarna hästmänniskor och skyndat långsamt, och hon har även tagit hjälp av en mental coach.
Filippa Enmark är en ”hard worker” som själv tagit upp sina bästa hästar från unga och gröna till svår klass – med stort hjärta, mycket pannben och hästarnas bästa för ögonen."
Anna Ringholt från Åby ridklubb är Årets ridlärare. Motivering: "Omtänksamma Anna vill alltid hästarnas bästa och att ryttarna ska känna sig trygga. En suverän pedagog som alltid tar sig tid och ger tydliga svar. Anna har ett stort engagemang i både ridskolan och föreningen och ser till att hela tiden utveckla både sig själv och verksamheten. Hon månar om elever, kollegor och hästar och möter alla som de är. Med stor respekt tar hon hand om sina fyrfota kollegor – ridskolehästarna - och ser till att de har allt de behöver för att må bra och prestera på hästjobbet. Anna är en fantastisk förebild som sprider glädje och kunskap i stallet varje dag!"
Bergsjöholms Valbonne 1376 (SWB hingst f. 2013 e. Blue Hors Zack u. Via Veneto ue. Epson, uppf. Marita Strauch, ägare Patrik Kittel och Masahiro Kosaka) Motivering: "När han visat framfötterna i unghästklasserna, gått unghäst-VM och godkänts för avel av SWB tog hans uppfödare och ägare chansen och ringde Patrik Kittel. Det blev försäljning och nu är målet OS i Paris 2024. Med naturlig talang för piaff och passage och en av världens bästa ryttare i sadeln ser det minst sagt lovande ut."
Patrik Kittel var på plats för att ta emot Valbonnes utmärkelse.
Utmärkelsen Morgondagens stjärna gick till fälttävlansryttaren Sofia Sjöborg. Hon är stationerad i England och så här löd motiveringen: "Hon fick förtroendet att rida individuellt i EM i Schweiz - för seniorer. Och som hon glänste. Bästa svensk efter dressyrens första dag, felfri i terrängen och i banhoppningen och en slutlig 13:de plats. Därmed var U25-ryttaren näst bästa svenska ryttare totalt. Skolad av gurun Michael Jung och bosatt i fälttävlanslandet England kan detta bli hur bra som helst. Debuterade femstjärnig fälttävlan i oktober."
Ridskolehästen Robert (val. f. 01 e. De Niro ue. Bold Irish, uppf. Aja Blomberg) från Hallsta ridklubb kunde inte själv vara på plats för att ta emot priset som årets ridskolehäst. Så här stod det i motiveringen till utmärkelsen: "Hallsta RK satsar på hållbara hästar av hög kvalité. Precis sådana som Robban. Robban kom till klubben som fyraåring från Ackordshäststiftelsen och skolades sakta och grundligt in i jobbet som skolhäst. Idag, 20 år ung, är han fortfarande en friskus och stor favorit. En ovärderlig och okomplicerad läromästare för både nybörjare, pararyttare och dem som kommit långt i sadeln. Robban känner in och anpassar sig så att alla får en fin upplevelse på hans rygg. Att matchas av Robban på klubbtävling är en lyckolott. Medelsvår dressyr och 110-hoppning är en lätt match för veteranen Robban."
Representanter från Hallsta RK på plats för att ta emot Robbans plakett.
Det har blivit en del internationella mästerskapsmedaljer för de svenska landslagen 2021 och det firades så klart.
Maria Grane, B-tränare i hoppning från Hammarö blev årets tränare.
Läs nomineringen: "Hon har utbildat elever till de högsta klasserna i hoppning, och själv ridit Grand Prix (1.50). Maria är en rutinerad och inspirerande tränare som helhjärtat engagerar sig i varje elev. Med en långsiktig plan utvecklar hon ungdomar till goda ryttare med känsla och ansvar för sina hästar. Hon stöttar med tränings- och tävlingsupplägg och coachar sina elever på tävlingar. Maria Grane utgår alltid från det bästa hos varje ekipage, hjälper dem övervinna hinder, hitta sina egna drivkrafter och ta sats mot nya höjder."
Svenska ridsportförbundets championatstecken 2021 gick till Peder Fredricson, Amanda Ingulfson, Patrik Kittel, Johan Herner och Ella Lindblom. Utdelare var Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson med sällskap.
Förbundskapten Henrik Ankarcrona, veterinär Axel Wallman och landslagets equiterapeut Silvia Torresani med sällskap.
Är det gala så ska det glittra.
Dressyrryttaren Lina Dolk med sällskap.
Agneta Aronsson och Ulf Wilken.
Angelica Augustsson Zanotelli med maken Marlon Zanotelli.
Lennart Lindelöw har knutit flugan kvällen till ära.
Patrik Kittel och Marcus Westergren ler i kapp.
Dressage Power på röda mattan.
Malin Baryard Johnsson i vacker klänning.
taggar
Liknande webbartiklar
- Nominera dina förebilder till Ryttargalan
- Ryttargalan – och de nominerade är …
- Dags att nominera till priset Årets tränare
- Dags att nominera Årets ridskolehäst
- Kajsa Boström är årets tränare: ”Känner mig helt omtumlad”
- Malmöklubben blev Årets ridskola
- De gästar digitala Ryttargalan: "Det ska bli härligt att få hylla 2020-års pristagare"
- Vem är den största stjärnan under 2000-talet?
- Nytt datum för digitala Ryttargalan
- Digitala ryttargalan flyttas till nästa år

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!