Överst till höger syns Johan på hästryggen. Foto: Privat och Adobe Stock (lampa och hästhuvud)
Årets innovatör 2018: Nu har juryn utsett den tredje av fyra finalister i tävlingen "Årets innovatör" inom ridsporten. Stort grattis säger vi till Johan Törnblom i Lund – vars smarta uppfinning skulle öka säkerheten i många svenska ridhus.
Text: Anki Yngve
Saab och utvecklingscentrumet för ridsporten, Ridsportens Innovationer, kommer under 2018 att utse Årets innovatör inom ridsporten.
Juryn bestående av Saabs representant Stefan de Flon, projektledare för Ridsportens Innovationer (Madeleine Malmsten och Ricky Strandberg), Ridskolan Strömsholm (Karin Morgan), Hippson (Johan Sjögren) och dressyrryttaren Malin Rinné har nu utsett den tredje av fyra finalister (läs om den första här och den andra här).
Denna gång går finalplatsen till Johan Törnblom, vars idé och konstruktion löser ett vardagsproblem som mer eller mindre alla ryttare känner igen.
Du är väl med i tävlingen?
Ytterligare en finalist kommer att utses innan tävlingen avgörs under Sweden International Horse Show i slutet på året. Läs hur du nominerar dig och din innovation här!
Kontrollansvar på ridklubb väckte idén
Hej Johan, grattis, hur känns det?
– Klart att det känns bra, det är väldigt roligt att bli uppmärksammad för det man hittar på!
Vem är du?
– Jag är en 35-åring som kommer från Östergötland, men är inflyttad skåning. I mitt ordinarie arbete projektutvecklar jag bostäder och lokaler, så jag är civilingenjör och samhällsbyggare. Sedan är jag hobbyryttare också och har tävlat upp till 1,30-hoppning. Just nu har jag dock tagit en paus i ridningen, jag har små barn och jobbet tar mycket tid.
Hur kom du på din idé?
– Jag har varit i byggbranschen i tio år och tycker om att klura på problem, bland annat har jag jobbat med rid- och lantbruksanläggningar på ett tidigare jobb. Och i mitt förra arbete sysslade jag med projektledning på beställarsidan, exempelvis var jag projektledare och kontrollansvarig enligt plan- och bygglagen när Klagshamns ryttarförenings nya ridanläggning i Malmö projekterades och byggdes.
– Som kontrollansvarig ska man gå i god för att alla lagkrav är uppfyllda och det var faktiskt under det projektet som idén väcktes. Eftersom ingen på marknaden kunde leverera en sådan lösning jag var ute efter till Klagshamns ridhus bestämde jag mig för att utveckla den själv. Men just där fick vi tyvärr installera vanliga skjutportar i stället.
Berätta om din innovation.
– Det är ett gångjärn för ridhussargdörrar, som gör att sargdörren bli lätt och säker att öppna och stänga även för barn eller personer med funktionsnedsättning. Jag har hängt mycket i ridhus och vet hur det är. Sargdörrarna är stora och tunga, de kan väga hundra kilo och små barn passerar in och ut – dessutom tillsammans med hästar. Det blir farligt när dörren smäller igen, en sådan här lösning kan minimera olycksrisken.
– Sedan är det inte idén i sig som är grejen utan utformningen. Sjukt många 3D-printningar senare tror jag att jag har kommit fram till en riktigt bra produkt, även om den inte är 100 procent klar. Man kan tycka att ett gångjärn är en enkel sak, men min variant har en ganska hög grad av ingenjörskonst bakom sig. Jag vill passa på att tacka Ulf Mossberg som har hjälpt mig under processen och som har varit bollplank, en übersmart ingenjör jag kom i kontakt med via nätet.
Du menar att många ridhus i dag inte håller sig inom lagens ramar?
– I och med mitt jobb vet jag att det finns väldigt höga krav när vi bygger bostäder och lokaler, exempelvis vad gäller tillgänglighet och utrymning vid brand. Ridanläggningar har samma krav på sig, men de efterlevs kanske inte i samma utsträckning. Om sargdörren är så stor och tung att den knappt går att öppna för ett barn, hur ska det då gå att ta sig ut vid en brand?
– Jag tror att det finns en skriande marknad. Dels byggs det en hel del nya ridhus, dels är många befintliga ridanläggningar förfallna och behöver renoveras. Kommunerna står inför stora upprustningar och bör säkerställa att lagkraven uppfylls. Inte minst vad gäller säkerheten och tillgängligheten för barn och personer med funktionsnedsättning.
– Generellt sett är ridanläggningar enkla byggnader, de är alltså inte komplicerade rent byggtekniskt. Men det som bör vara i fokus är höga krav på arbetsmiljö och miljö för djuren. Ridsporten är stor och många som vistas på ridanläggningarna är unga, då bör det vara extra höga krav på säkerheten. Där finns det mycket kvar att göra.
Har du fler idéer på gång?
– Jag har faktiskt tagit fram ett par andra uppfinningar tidigare i livet. Bland annat startade jag och några kollegor ett företag som skulle utvinna energi ur gödsel och så har jag utvecklat en ny höpåse. I min värld är dock inte problemet idéerna utan genomförandet. Det finns hur mycket idéer som helst, ridsporten är inget undantag, det bor en uppfinnare i varje utövare. Utmaningen är finansiering och stöttning, alltså att få hjälp under processens gång.
– Egentligen är själva idén bara tio procent, resten är hårt slit och arbete. Det handlar om att ta fram produkten, skydda sina immateriella rättigheter, kommersialisera och dra in kapital. Att komma med bra idéer är lätt, det är att utföra dem som är det svåra. Därför är en sådan här tävling guld värd, sådant behövs det mer av! Man behöver hjälp på traven.
Fotnot 1: Av IP-skäl (intellectual property, alltså immaterialrätt) kan vi inte visa bilder på Johans produkt i dagsläget.
Fotnot 2: Johan Törnblom var delförfattare till Svenska ridsportförbundets ”Hästanläggningar – en guide” som du kan läsa här.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!