Foto: Privat (Sandra till häst), Denise Granat/Linköpings universitet (överst) och Adobe Stock (under)
Årets innovatör 2018: Den fjärde och sista finalisten i tävlingen ”Årets innovatör” inom ridsporten är nu utsedd. Stort grattis säger vi till Sandra Pantzare, vars innovationsprojekt syftar till att arbeta fram sensorer för att förebygga hältor.
Text: Jennie Börs
Saab och utvecklingscentrumet för ridsport, Ridsportens Innovationer, kommer under 2018 att utse Årets innovatör inom ridsporten.
Juryn bestående av Saabs representant Stefan de Flon, projektledare för Ridsportens Innovationer (Madeleine Malmsten och Ricky Strandberg), Ridskolan Strömsholm (Karin Morgan), Hippson (Johan Sjögren) och dressyrryttaren Malin Rinné har alltså utsett Sandra Pantzare till den sista av fyra finalister (läs om den första här, den andra här och den tredje här).
Stallfunderingar ledde till ex-jobb
Hej Sandra! Grattis till finalplatsen – hur känns det?
– Tusen tack! Det känns fantastiskt roligt, bara att det anordnas en sådan här tävling är hur kul som helst. Vi är dessutom i final i en annan väldigt tekniktung tävling, Swedish Embedded Award, med samma projekt. Så det känns kul att kunna delta med samma innovation i två helt olika tävlingar. Det visar på att "horsetech" är på ingång!
Vem är du?
– Jag är 26 år gammal och uppväxt i Gnarp i Hälsingland. Ridit har jag gjort i princip lika länge som jag har kunnat gå och jag har även ägt häst själv, så hästarna har alltid varit en stor del av mitt liv. På gymnasiet läste jag naturprogrammet och tog sedan tre sabbatsår med arbete utomlands.
– Teknikintresset fick jag i samband med att jag började studera till civilingenjör inom elektroteknik vid Linköpings universitet i Norrköping för fem år sedan. I dagsläget har jag en anställning hos RISE Acreo, också i Norrköping, som jag fick genom mitt innovationsprojekt och där det nu drivs.
Hur kom du på din idé?
– I stallet där vi har haft våra hästar under alla år finns det flera travhästar, det var därifrån idén kom för ett och ett halvt år sedan. Många av travhästarna tränas och tävlas precis som elitidrottsmän, vid belastningar på den nivån drar många på sig förslitningsskador som inte upptäcks i tid. Det var genom hästintresset i kombination med min civilingenjörsutbildning och att mina föräldrar är sjukgymnaster som idén väcktes.
Berätta om din innovation.
– Tillsammans med min klasskompis Elin Wollert arbetade jag under vårterminen 2018 med att testa konceptet att trådlöst mäta krafter under en hästs hovar, detta som vårt examensarbete. Hälta är ett av hästsportens största problem och tanken är att med hjälp av tryckelektronik placera kraftsensorer under hovarna på hästen. På så sätt kan man se hur en häst belastar och fördelar vikten mellan hovarna, för att därigenom dra slutsatser och följa hästens rörelsemönster.
– Sulan, eller skon, sätts på hoven i samband med skoning och ska sitta permanent. På så vis kan vi till exempel ta reda på vilket rörelsemönster vi vill eftersträva i träningen, samtidigt som det går att se eventuella avvikelser. Det gör att man i ett tidigt skede kan hitta den primära skadan och sätta in behandling i god tid.
– Tanken är att systemet ska kunna användas i vardagen av vem som helst, i jämförelse med de många bra hjälpmedel som i dag endast finns att tillgå vid kliniker. Nu kan du i stället ta med tekniken hem till ditt eget stall, viktigt blir dock att ta hjälp av en kunnig veterinär eller hovslagare för att kunna tolka insamlade data på ett korrekt sätt.
Se Elin och Sandra berätta mer om sitt examensarbete:
Din idé är, som Hippson tidigare berättat, lite lik vårt aprilskämt från i år. Vad var din reaktion när du läste den artikeln?
– När vi hade kommit halvvägs in i examensarbetet skickade min dåvarande handledare och nuvarande projektledare artikeln till mig. Jag satte kaffet i halsen när jag läste den där på morgonen och tänkte att okej, då lägger vi vårt projekt på hyllan.
– Jag kände ju att vår idé var bra och man hade haft drömmen att potentiellt kunna livnära sig på det här. Samtidigt tyckte jag att det var kul att någon annan hade lyckats åstadkomma detta eftersom det, precis som vår innovation, skulle göra nytta för hästarna. Sedan läste jag till slut rubriken igen och förstod att det bara var ett aprilskämt och att det som beskrevs var ”lite för bra för att vara sant”. Då visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta!
Hur tycker du att ridsporten ligger till vad gäller innovationer?
– Hästsporten över lag, både rid- och travsport, ligger extremt långt efter i jämförelse med andra idrotter. Det finns jättemycket innovationer att realisera inom hästsporten och det är riktigt kul att det har dragit i gång nu, samt att jag själv faktiskt får vara med i de svängarna.
Om vi tänker framåt, vill du fortsätta jobba med detta?
– Det här är mitt första arbete efter min civilingenjörsexamen och det är mitt drömjobb. Det finns inget annat som skulle vara roligare än just det jag gör. Sedan är det kul att det smittar av sig, folk blir glada när man har idéer där man ger tekniken ett syfte.
– Hos RISE Acreo jobbar vi nu också med att avdramatisera det här med teknik. Just för att få tjejer, främst hästtjejer, som inte har ett teknikintresse att få upp ögonen för tekniken och se den som ett verktyg att lösa problem. Förhoppningen är att de ska få en ”aha-upplevelse”, samt kunna göra det själva. Vilket är en annan del av vad jag älskar med det här jobbet, då jag själv kan identifiera mig med dem vi vill nå ut till och förklara att här finns ditt drömjobb.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!