Nyheter
Publicerad: 2020-03-11
Foto: Adobe Stock
Fler eller färre fästingar efter den milda vintern?
I stora delar av Sverige har vintern varit mild och snöfri. Det innebär att fästingsäsongen har pågått längre än normalt, men det är inte säkert att vi kommer att få se ovanligt många fästingar i sommar.
Text: Frida Bank
Den blodsugande fästingen brukar gå i dvala på vintern. Men under milda vintrar kan den ibland vakna i förtid, eller vara aktiv längre än vanligt. Giulio Grandi, veterinär och forskare inom parasitologi på Statens veterinärmedicinska anstalt, tror att fler fästingar överlever i år på grund av mildare temperaturer. Men det är inte helt enkelt att sia om hur det blir i sommar.
Innebär en mild vinter att vi kan vänta oss fler fästingar i sommar, eller är det tvärtom?
– Det är okänt faktiskt om vad som kan hända angående fästingar efter en så konstig vinter. Troligen kan större mängder av vanliga fästingar överleva på grund av mildare temperaturer. Å andra sidan har vi sett rikliga mängder av fästingar i vissa delar av Sverige oberoende av vilken typ av vinter det har varit, säger Giulio Grandi.
– Som andra parasiter kan det vara så att ett snötäcke skyddar dem, men det finns inga studier om detta vad jag vet.
Känsliga för köldknäppar
Göran Sahlén, universitetslektor i biologi vid Högskolan i Halmstad, säger till Sveriges Radio att fästingsäsongen har varat längre än vanligt. Det i sig kan dock innebära ett problem för spindeldjuren.
– Om fästingarna är aktiva måste de få energi från någonting. Så om de är aktiva hela vintern går det åt väldigt mycket energi för dem och det är inte bra för att överleva till nästa sommar, säger han till SR.
Forskaren Anders Albrecht säger till Yle att den milda vintern inte kommer att påverka antalet fästingar i sommar.
– Nej, det kommer inte att påverka deras antal nämnvärt. Värmen den här vintern är bra för dem, men om det är snö har de det nog lika varmt under den.
En snöfri vinter kan innebära problem för fästingen, som är mer känslig för snabba temperaturförändringar än minusgrader. Kommer det en köldknäpp och fästingen inte kan skydda sig under ett snötäcke kan de dö, säger han till Yle.
Hästar kan drabbas av anaplasma
Trots sin ringa storlek kan fästingar orsaka stora problem både för häst och människa. En häst som blir fästingbiten kan drabbas av anaplasma (tidigare kallat ehrlichia). Symtom kan vara att hästen tappar matlusten, får feber eller inte vill röra på sig. Andra symtom kan vara att hästen får ökad hjärt- och andningsfrekvens, gula slemhinnor eller svullna ben. Men det är långt ifrån alltid som hästen insjuknar. Symtomen visar sig i akuta fall, berättar Guilio Grandi.
Sjukdomen är relativt vanlig under sommarhalvåret i fästingtäta delar av landet. Ett blodprov kan svara på om hästen har en pågående infektion av anaplasma. Ofta blir den frisk av sig själv inom en vecka. Annars kan veterinärer sätta in en antibiotikabehandling eller behandla med febernedsättande medel.
Behövs fler studier på borrelia
Borrelia är en annan fästingburen bakterie, men det finns inte vetenskapliga bevis på att den orsakar sjukdom hos häst.
I en studie från 2001 visade sig 17 procent av svenska hästar bära på antikroppar mot bakterien. Däremot finns det i dag ingen forskning på svenska hästar med klart fastställd borrelios. Det är därför oklart om hästar faktiskt insjuknar och visar symtom efter att ha blivit smittade av de arter av borrelia som finns i Sverige.
Att undersöka hästen varje dag för att snabbt kunna hitta och ta bort fästingar är ett bra sätt att minska risken för smitta.
taggar
Liknande webbartiklar
- Oftast händer ingenting när hästar får fästingar
- Skydda hästen mot fästingrelaterad sjukdom
- SVA uppmanar hästägare att uppmärksamma nya fästingarter i sommar
- SVA startar ny insamling av ovanliga fästingar
- Så ser du skillnad på fästingarna – Hyalomma springer och är dubbelt så stor
- Unikt fästingfynd på häst: ”Söker kontakt med ägare som hittar ovanlig fästing”
- Fästingringen

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!