Få hästmänniskor har nog missat att det råder höbrist i landet. Hö har importerats från grannländerna, samtidigt som vallfoder från äldre skördar letas fram.
– Just nu är det extra viktigt att ha en grovfoderanalys, säger foderrådgivare Eva Dahlström.
Text: Jennie Börs
Foto: Adobe Stock
Eva Dahlström är foderrådgivare på Oberoende foderråd, samt foderexpert hos Hippson. Även i vanliga fall förespråkar hon att ha en analys på sitt grovfoder, men i dessa tider menar hon på att det är extra viktigt.
– Det behövs en analys för att man ska veta vad man behöver komplettera grovfodret med. Kanske har man till och med fått tag på ett parti som har så pass bra värden att det går att dryga ut fodret med halm, säger hon och fortsätter:
– Analysen är lika viktig oavsett om det handlar om att komplettera eller dryga ut.
Dryga ut med halm eller lucern
Att dryga ut grovfodret kan vara en god idé för att det ska räcka längre. Det kan göras med endera halm eller lusern (hackat strå), beroende på vilka värden som finns.
– Allt beror på hästen och om man behöver mer eller mindre näring. Har grovfodret god kvalitet används halm, medan lucern som hackat strå är bra om det saknas näring. Lucernen är ju som ett grovfoder, så det kan man lägga till, säger Eva.
Viktigt att tänka på om man drygar ut med lucern är dock att hålla koll på vilka mineralfoder hästen får i övrigt.
– Lucern innehåller mycket kalk, då ska man inte ge ett mineralfoder med mycket kalk utöver lucernen. Oftast är det fosfor som behövs i stället, säger Eva.
Att det råder höbrist är något hon som foderrådgivare märker av. Många hör av sig till henne för att fråga hur de ska göra – framför allt vill hästägare ha hjälp med analyserna.
– Det rotas fram lite alla möjliga grovfoder just nu, även från förra året och så där. Ibland har folk fått tag på foder med lite udda värden och då hör de av sig för att få råd kring hur foderstaten ska sättas samman för att fungera, säger Eva.
Successiv övergång med stabil bas
En risk när det råder höbrist är att vissa hästägare enbart får tag på små partier med grovfoder, vilket kan bidra till flera och täta foderbyten. I en sådan situation rekommenderar Eva att vara försiktig vid varje foderbyte.
– Fodret behöver bytas ut successivt för att hästens mage ska vänja sig, så att man slipper magproblem. Hästen behöver minst en vecka, men gärna två, för att vänja in sig på det nya grovfodret, säger hon.
Förutom en successiv invänjning rekommenderar Eva att ha en stabil foderstat, bortsett från grovfodret, som grund.
– Jag tror att det är bra att ha en stabil grund med ett och samma kraftfoder, så att det inte blir att både kraftfoder och grovfoder byts varenda gång. Man kan även ha en grund med något foder som är snällt för magen. Som till exempel linfrökaka, lite olja eller Betfor, säger hon.
Foderleverantör importerar hö från Danmark
Extrem brist på hö i Mellansverige: ”Det är så att man vill gråta”
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!