Fölet Serena med sin adoptivmamma Show Me Yer Spin.
På hästgården Smedjegårdens Cowhorses i Ronneby blev den harmoniska tillvaron plötsligt utbytt i veckan. Det två månader gamla hingstfölet blev moderlöst, men räddningen fanns närmare än man först anade.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
För Therese Jörgensen, som äger hästgården med ett drygt 20-tal hästar, är minnesbilderna fortfarande färska när vi pratar om händelsen.
– Ägaren rusade in till mig, helt förkrossad och skrek att hästen är död. Hennes älskade häst. Det är så sorgligt.
Chockerande upptäckt
Vad som hände i hagen vet de inte. Ingenstans kan man se något tecken på vad som har kunnat gå fel.
– Hon går i en flock med avelsston och föl. Kvällen innan tittade vi till alla precis som vi brukar och även på morgonen. Vi märkte inget ovanligt då, men på eftermiddagen kom hästägaren och såg sitt föl men inte sin häst, berättar Therese.
Hon började leta i hagen och bakom skogsdungen låg stoet på marken.
– Fölet, Serena, var i närheten av sin mamma och gick mellan hötussarna och henne för att dia. Hon har nog dött knall och fall, det finns inga skador i marken.
Lilla fölet Serena med sin mor innan stoet dog.
Fokus på fölet
Serena ville inte lämna stoet, men när man tog in ett annat sto och föl följde hon med.
– Vi började fundera på hur vi skulle gå till väga. I boxen visade stoet att hon inte var intresserad av att ta hand om två föl.
Direkt ringde man veterinären för att få hjälp med mjölkersättning och la ut en efterlysning på Facebook för att söka efter en amma.
– Så står vi där mitt i all panik och kommer på att vi ju har ett annat sto, Show Me Yer Spin.
Det är Thereses paintsto som hon har haft i över 13 år. Nu är hon 25 år gammal och pensionerad efter ett framgångsrikt liv på tävlingsbanorna, sedan har hon även verkat som avelssto.
– Hon har alltid varit den kloka. Veterinären sa till oss att det kommer aldrig att gå. Men vi släppte in henne i boxen, hon tittade på fölet, sedan på oss och så på fölet igen. Därefter sa hon okej, jag tar hand om det här, berättar Therese med både stolthet och lättnad i rösten.
Sätter mer och mer mjölk
Målet var att fölet skulle ha ett sto att ty sig till, men Show Me Yer Spin tog sitt jobb på största allvar och började sätta mjölk under natten. Nu, efter några dagar, har hon rejäla juver och ammar sitt föl.
– Fölet följer henne som att hon vore hans mamma sedan alltid.
De går just nu själva för att knyta banden till varandra, men målsättningen är att de ska få komma ut till flocken igen.
– Show Me Yer Spin har fått en ny livsuppgift. Hon har verkligen fått en gnista i blicken igen och känner sig nog ung på nytt.
Vet ni varför stoet avled?
– Nej, vi har inte haft någon åska eller något som kan förgiftat henne i hagen. Det rör sig nog om naturliga orsaker. Kanske en aortabristning.
Publicerat av Therese Jörgensen Tisdag 14 augusti 2018
Det blev en nionde plats för Rose Mathisen med Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Judy Reynolds, Irland, bryter den tyska dominansen med en tredje plats
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon tränar piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se, om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips, under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Det finns många bra övningar för att träna på tempo. Till exempel att sätta upp låga hinder längs långsidan och variera antalet språng däremellan.
På lördagen följde Rolf-Göran Bengtsson, på lovande Oak Grove's Carlyle, upp fredagskvällens fjärdeplats med en andraplacering över 1,50-hinder.
Efter ett par sköna semesterveckor som Sara har tillbringat i solen, och Marco på spa, är de på gång igen. Hoppträning och skogsturer har stått på schemat.
Janika Sprungers VM-häst Bacardi VDL ägdes av Georg Kähny, nu har Jan Tops köpt hästen. Dock vet man ännu inte vem som blir topphästens nya ryttare.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Med anledning av det aktuella smittoläget i Stockholmsområdet har SvRF infört ett frivilligt tävlingsstopp. Nu höjs röster för att detta ska utökas.
Till SVT Nyheter: ”Finns risk att man söker sig till angränsande distrikt”
Emelie Eriksson lämnade storstaden för att flytta till Dalarna och plugga häst. Där blev hon kvar och startade eget med fyra fyrbenta kollegor.
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
Viktoria Carlerbäck är ny landslagsledare för ungdomslagen i fälttävlan, nu har hon kommit i gång med sitt arbete. Här berättar hon om uppdraget.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Den populära hoppserien Swedish 7-Star Spring Tour får en fortsättning under 2019. Samtliga tävlingar i touren ges femstjärnig status.
När Erika Jäderbergs häst insjuknade i vad som konstaterats vara EHV-4 startade en mängd ryktesspridningar. Det känns trist, menar hon.
Många vidtar åtgärder för att förhindra att smittorna sprids
Baltimore 1178 tävlades framgångsrikt av Malin Baryard Johnsson. För två år sedan blev han valack, nu står det dock klart att han bär anlag för WFFS.
Konstnärerna Jenny och Thomas reste till USA för att lära känna och kämpa för de vilda mustangernas bevarande. Här berättar de om upplevelserna.
Visar sina bilder och målningar på utställning: ”Många som kämpar”
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.