Fighting Rolandas första, och enda, föl föddes med den ärftliga sjukdomen WFFS.
Förra veckan föddes ett stoföl efter SWB-hingsten Harvy 1327. Direkt kunde ägaren Marie Alexandersson och kompisen Annika Pilblad se att något var fel på fölet. De delar med sig av händelsen, för att uppmärksamma sjukdomen WFFS.
VI VARNAR FÖR OTÄCKA BILDER LÄNGST NER I ARTIKELN!
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
– Det är ingen som anklagar någon, men det är något fruktansvärt som har hänt och kanske kan vi alla lära oss något av det. Fölet ska inte ha fötts utan att få lite upprättelse, säger Annika Pilblad när Hippson ringer upp.
Ingen har kunnat förutspå detta
Varken hingsthållaren eller ägaren hade någon aning om att fölet skulle födas med den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). Men när fölet föddes såg Annika ganska omgående att något inte var som det skulle.
– Fölet kom en månad för tidigt och när jag tog sönder fosterhinnan såg jag att det lilla stoet hade en böld bakom örat, som hade spruckit och nu var ett öppet sår. Hon hade också som en krage med läderhud runt huvudet, berättar hon.
De kunde även se flera småsår runt huvudet och när fölet skulle lyftas fram till stoet såg man att hon hade ett stort sår på bakbenet. Då var veterinären redan på väg.
– Han hade aldrig sett något liknande, inte heller hans son som var med och som även han är utbildad veterinär.
Fölet skrek av smärta
Den lilla fölungen hade bra sugreflexer och fick i sig den första råmjölken, genom att man mjölkade ur och använde en nappflaska. De stora såren syddes ihop och man beslutade sig för att låta fölet vila och för att stoet skulle få lite egentid med sitt föl. När stoet efter drygt två och en halv timma skulle resa sig upp stötte hon dock till fölet, och mardrömmen blev ett faktum.
– Huden bara sprack och fölet skrek av smärta. Jag önskar aldrig att någon ska få uppleva något liknande, det är bland det värsta jag har varit med om, säger Annika.
Veterinären Per Michanek kom tillbaka i ilfart och hade datorn i handen när han kom in i stallet. Under tiden han var borta beslutade han sig nämligen för att ta reda på varför fölet föddes med sår – och var nu fullständigt säker på att avlivning var det enda rätta beslutet.
Stoet tas ur avel direkt
När Hippson pratar med uppfödaren och stoets ägare Marie är hon fast besluten, stoet kommer inte att få fler föl.
– Hon kommer inte att gå i avel något mer. Det är ingen tvekan om saken, säger hon bestämt.
Upplevelsen med fölet var något hon aldrig kommer att glömma, en dräktighet och förlossning utan tecken på att något var fel men där fölets tillstånd var en mardröm.
– Jag har fött upp stoet och köpte hennes mamma från Holland som fyraåring. Troligtvis var även hon bärare av genen, något som gör att den har förts fram hela tiden. Det gör mig orolig, när jag tänker på vad som i det långa loppet kan hända, säger Marie.
Hingstägaren har agerat rätt
Hon tycker att både sto- och hingstägare har ett ansvar i frågan och är tacksam över att Tobias och Krister på Blädde gård har tagit sitt ansvar.
– Jag tycker synd om dem, det här var inget någon förväntade sig skulle hända, påpekar Marie.
Hon har varit i kontakt med SWB och tycker att de tillsammans med Jordbruksverket ska se över hur man bör agera för att förhindra vidare spridning av genen.
– Hur ser det ut om 20 år om vi har hingstar i avel som inte är testade? Här måste vi stoägare vara starka och få hingstägarna till att testa sina hingstar.
Bakom örat hade huden spruckit redan vid födseln.
På bakbenet lossnade huden när stoet stötte till sitt föl.
Tidigare på Hippson.se:
Harvy 1327 bärare av anlag för ärftlig sjukdom: ”Jättetråkigt”
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!