Nyheter
Publicerad: 2019-07-21
Carl Hedin, Ulla Håkanson, Victoria Almgren och Karl-Henrik Heimdahl ingick i panelen.
För mycket energi in och för lite ut ger "knäppa" hästar
Vid Agrias traditionella frukostseminarium i samband med Falsterbo Horse Show var årets tema "Hela dagen i hagen – för fler hållbara hästar". Det var en namnkunnig panel med mängder av erfarenheter som var enade om att hästar behöver få röra sig mycket, men kanske inte nödvändigtvis i en lösdrift.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock och Annika Grundberg
Ledda av moderatorn Karin Moberg Granström berättade dressyrryttarna Carl Hedin och Ulla Håkanson, hoppryttaren och unghästutbildaren Victoria Almgren och veterinär Karl-Henrik Heimdahl hur de ser på lösdrift, hagvistelse och sommarbete.
Hästar är gjorda för att röra sig
Heimdahl började med att slå fast vissa fakta.
– Hästar är stäppdjur. Det är naturligt för dem att röra sig över stora ytor för att söka efter mat. Hela deras kroppsfysiologi är gjord för att vara i rörelse och det är deras naturliga tillstånd. Man kan inte avla bort något som tagit tusentals år att bygga upp. De grundläggande behoven försvinner inte.
Däremot menar han att vi kan få hästarna att acceptera ett annat sätt att leva. Men bara för att de accepterar detta betyder det inte att de mår bra. En käpphäst för Karl-Henrik är det här med kraftfoder. Ofta har vi en övertro på vikten av mycket kraftfoder, men det kan snarare stjälpa än att hjälpa menar han och förklarar.
– När man ger mycket energi in, i form av kraftfoder, och det är lite energi ut för att hästarna inte rör sig tillräckligt, då skapar man hästar som är "knäppa i roten". Olater är ett sätt för hästen att visa att den är understimulerad.
Hur stora hagar hästarna behöver råder det delade meningar om. Det skiljer sig också kraftigt åt vad det finns tillgång till i olika delar av landet och mellan gårdarna.
– Det beror på. Dels hur mycket man jobbar med hästen, dels utifrån individen. Man måste kunna läsa sin häst och se vad den behöver.
Jordbruksverkets tidigare rekommendation på hagmått, med ett minimum på 30 gånger 10 meter, ger inte Heimdahl mycket för.
– Det är väldigt minimini i min värld. I min värld behövs det ett hektar för tre till fem hästar, det är egentligen inte så mycket. De ska kunna bralla utan att skada någon för att det är för trångt.
Så håller ryttarna i panelen sina hästar
Victoria Almgren är en av våra mesta unghästutbildare av hopphästar.
– Vi är väldigt noga med att våra hästar får vara just hästar. De äldre tävlingshästarna är ute varje dag minst halva dagen. Våra tre- och fyraåringar går på lösdrift med fri tillgång till grovfoder. Jag har tio till tolv hagar, både större och mindre, släta och kuperade. Vi läser av vad hästen trivs bäst med helt enkelt.
Även hästarna hemma hos dressyrryttaren Carl Hedin går ute på dagarna.
– Alla våra hästar är ute hela dagarna. De får frukost ute och kommer in sent. På sommaren går de i gräshagar två och två.
Carl har sin bas i Särö söder om Göteborg. Där är det lermark och det sätter begränsningar för hagarna.
– På grund av underlaget har vi hästarna i grushagar på vintern. Men så fort gräshagarna håller går de där.
Carl säger att hästar som han har i träning under kortare perioder får gå ensamma och detsamma gäller hemma hos Victoria.
– Jag har aldrig haft en hästägare som inte vill ha sin häst i hagen, säger Carl.
Dressyrnestorn och tävlingsryttaren Ulla Håkanson har bara fyra hästar hemma i stallet.
– Jag har bara fyra hästar, två av dem är 27 år och de rids ut varannan dag. De går i hagen varje dag, vi har sandbotten, det var ett av skälen till att vi köpte just den gården. Men de går ensamma av säkerhetsskäl, hagarna ligger dock intill varandra så de ser ju varandra hela tiden.
På benen har hästarna hår
Karin Moberg Granström frågar panelen om deras hästar har skydd i hagen.
– Jag är inte så mycket för täcken. De klarar sig bra utan förutom när det är väldigt, väldigt kallt. Om de springer mycket på sommaren kan de vara påverkade av insekter. Då kan man lägga på ett insektstäcke och kanske låta dem gå ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen, säger Ulla som berättar att hennes tävlingshäst har skydd på frambenen i hagen.
– Vi har inga skydd på hästarna i hagen. Det tar bara tid att sätta på och ta av, säger Carl och detsamma gäller hos Victoria:
– Vi har inga skydd. Det kan hända att vi sätter på boots om de lätt trampar av sig skorna eller benskydd om de har ett överben på insidan av benet.
Traumaskadorna ökar på sommaren
Statistik visar att traumaskadorna ökar med 32 procent på somrarna, så är sommarbete farligt?
– Det är klart att det finns risker med att släppa ihop hästar på bete. Det gäller att hitta grupper av hästar som är harmoniska tillsammans. Se också över betet, kontrollera staketen och ta bort sådant som kan vara farligt. De kan skada sig ändå, men då har man minskat risken. Det gäller att de har rejält med yta så att de kan sparka och puckla på varandra som de gör utan att det händer något. Särskilt om man släpper ihop nya hästar, då blir det lite fight, säger Karl-Henrik.
Hos Victoria, som har stora sommarbeten, går hästarna två och två.
– Vi släpper ihop hästarna två och två och de får stå bredvid varandra i stallet ett par dagar innan. Hästar som är hos oss för träning kortare tider släpper vi inte ihop med andra.
Carl lämnar sina hästar hos sin mamma och pappa vid deras sommarstuga.
– Jag lämnar hästarna hos mina föräldrar i Falkenberg där de går på bete. Hemma är vi begränsade av underlaget och leran. Men så länge vi kan använda gräshagarna går de två och två, säger han.
Lösdrift inte lösningen för alla
Victoria har sina unghästar i lösdrift. I övrigt har ryttarna i panelen sina hästar traditionellt på box. Både Flyinge och Strömsholm har byggt lösdrifter till skolhästarna, men projektet har inte utvärderats ännu.
– Vi väntar på utvärderingen av Flyinges och Strömsholms lösdrifter. Det har varit en del problem med bland annat skador och att hovarna slits. Hästar behöver tid att anpassa sig och jag tror att man ska låta hästar gå på lösdrift från det att de är unga om det ska fungera. Jag tror att det är svårt att få hästar som stått uppstallade i många år att anpassa sig. Så jag tror inte att lösdrift är lösningen för alla hästar, säger Heimdahl.
Carl håller med.
– För unghästar tror jag att det är bra, men inte för de äldre tävlingshästarna. De reser mycket och tas ut ur gruppen för att släppas in igen någon eller några veckor senare. Det skapar oro i gruppen tror jag, säger han och Victoria håller med.
– Jag håller med Carl, jag tror att lösdrift fungerar bra när gruppen av hästar är konstant. Det jag ser som mest positivt hos våra unga hästar som går på lösdrift är att de går ute dygnet runt och att det inte blir lika tungt att mocka. Det negativa är att de fäller senare men det positiva överväger.
Något som blivit populärt är så kallad "active stable" där hästarna utfodras i foderautomater som är placerade så att de måste röra sig mellan grov- och kraftfoderstationer.
– Lösdrift är inte en riskfri miljö, men att hästar rör sig är alltid bra. Att hästar står i active stable kanske inte är så aktivt ändå. Det är lite som att man gör en hage med lite foderautomater i. Själv föredrar jag att de har tillgång till stora hagar, säger Heimdahl.
Hästens uppväxt som försäljningsargument?
Bryr sig hästköparen om hur hästen vuxit upp, frågar Karin Moberg Granström.
– Nej. Vi köper många hästar från Europa som inte växt upp som våra uppfödningar. De har kanske inte haft möjligheten att röra sig så mycket, svarar Victoria.
– Jag tror att det är en prisfråga. Kunder med mindre pengar ställer mer sådana frågor. För de som köper dyra hästar handlar det mer om hästens kvaliteter än uppväxt. Så uppfattar jag det, säger Carl.
Men Karl-Henrik poängterar att hur hästen haft möjlighet att röra sig redan som föl spelar stor roll för framtiden.
– Hur hästen har växt upp och rört sig spelar stor roll. Man vet att redan som föl är rörelse viktigt för utveckling av ledbrosk och skelett. Att de får röra sig mycket hela vägen fram till att man börjar jobba med dem är otroligt viktigt. Det är uppfödarens ansvar att se över vilka förutsättningar vi ger fölen.
Ulla framhåller vikten av varierat arbete för ungdomarna, både de två- och fyrbenta.
– Unga hästar och unga ryttare ska syssla med allt möjligt. Ta det lugnt med de unga hästarna. Fyraåringar behöver inte tävla.
Och Karl-Henrik upprepar sin käpphäst:
– Ger man för mycket energi in och för lite energi ut, då får man ridbarhetsproblem. Då hjälper det inte med besök hos veterinären. Så se över kraftfodret.
Hitta (eller sälj) din nästa pryl på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Utrustning | Alla".
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons i någon av underkategorierna till "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Sunda hästar är glada hästar som presterar
- Kastrering av hingst – så funkar det
- Tips för skapandet av en lyckad lösdrift
- Vad det dräktiga stoet behöver i höst
- Håll koll på hästens hull på sommarbetet
- Reservationer i hästförsäkringen – kan man köpa ändå?
- Så undviker du att hästen får en hovböld
- Drömhästen måste passera nålsögat – veterinärbesiktningen
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Ulla Håkansons ridning har analyserats med app: ”Att rida utomhus ger sundare hästar”

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.

35 svenska medaljer på NM för islandshäst
Sverige dominerade på Nordiska mästerskapen för islandshästar på Åland. Det svenska laget tog 35 medaljer, varav 12 var guld.

Nya namn i svenska hopplandslaget
Svensk hoppsport är minst sagt i hetluften med ryttare i den absoluta världstoppen. Landslagsledningen har nu presenterat nya namn.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
När deltagarna till nästa säsong av tv-programmet Mästarnas mästare på SVT presenteras, är ridsporten representerad bland idrottarna.
Hoppningens Maria Gretzer möter nio andra idrottare i tv-rutan

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Stort firande när Jens kom hem till Löberöd
När Jens Fredricson kom hem till skånska Löberöd fick han ett rejält välkomnande av byborna. Byns alla flaggor hissades i sommarkvällen.
Se Sydsvenskans intervju med en av Sveriges VM-guldmedaljörer

Individuella lösningar kan bli framtiden
Barfotastudien har pågått i närmare ett år. Ett första preliminärt resultat bekräftar det man redan vet – att järnskon begränsar hovens funktion.
"Ser klart en hämmande effekt av en skodd hovs förmåga att röra sig"

»Hästen får aldrig bli en slav«
Han reser jorden runt med sina lusitanohästar och är en av ryttarna bakom föreställningen Apassionata. Luis Valença är något av en legend.
Valenças vill att träningen ska kännas rolig och aldrig bli enformig

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!