Avskedandet av Sylve Söderstrand slog ner som en bomb under måndagskvällen, ryttarna har reagerat starkt och vill ha honom tillbaka. Men enligt Ulf Brömster, SvRF:s ordförande, är en sådan lösning inte aktuell.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher/Svenska Ridsportförbundet
Redan i februari rådde det turbulens kring Sylve Söderstrands uppdrag som förbundskapten, men då gick man ut med att man hade kommit fram till ett avtal som accepterades av båda parter. Söderstrand skulle vara förbundskapten med fokus på seniorlandslaget över OS.
– Då var vi överens på en övergripande nivå, men det var först när vi kom ner på detaljnivå som det blev klart att vi inte är överens. Så man kan säga att vi är överens om att vi inte är överens, säger Ulf Brömster till Hippson.
Vet inte vem som tar över
Nu kommer man att sätta sig ner med den befintliga hoppledningen och lösa ledarfrågan utifrån de resurser som redan finns. Vem som blir förbundskapten framöver vet man inte än.
– Det är något jag inte vill spekulera i, säger förbundets ordförande.
Flera av ryttarna i landslaget har framfört mycket skarp kritik mot att Sylve sägs upp från sitt uppdrag så nära inpå OS, bland annat har ett protestmejl skickats in till förbundet. Detta är underskrivet av flera ryttare. En liknande situation uppstod för några år sedan och då togs Sylve tillbaka som förbundskapten efter påtryckningar från ryttarna. Något sådant är inte aktuellt den här gången, menar Brömster.
– Vi har haft tre förbundsstyrelsemöten sedan i februari och från vår sida finns det ingen sådan diskussion, säger han.
Angående ryttarnas reaktioner säger Ulf:
– Klart att det här påverkar OS och att det blir jätteoroligt. Vår önskan har givetvis varit att det inte skulle bli så här.
Brev en anledning till diskussion
En av diskussionerna man har haft med Söderstrand är rörande ett brev han skrev i augusti adresserat till Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Svenska Ridsportförbundet. Där skriver Sylve bland annat att han anser att HNS bör komplettera inriktningen på utbildningarna vid riksanläggningarna. Mer fokus bör läggas på sporten och på utbildning av tränare och ledare för tävling. Han menar att allt färre blivande tävlingsryttare på hög nivå inleder karriären på ridskolorna, men att den verkligheten inte syns i dagens utbildningssystem.
– Jag tycker det är olyckligt att han skrev brevet, det är en diskussion som vi kunde ha tagit internt. Jag har sagt till Sylve att han inte kan förvänta sig något svar från förbundet och jag har sagt till HNS att de inte behöver svara, säger Brömster, och påpekar att av Svenska Ridsportförbundets 150 000 medlemmar rider mer än 120 000 på ridskola.
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!