Nyheter
Publicerad: 2020-07-29
Foto: Adobe Stock
Förödande konsekvenser om förslagen blir verklighet
Den utredning som gjorts av Miljödepartementet för att ta fram nya regler för att minska övergödningen i svenska marker har skapat oro bland hästfolk. Det föreslås snudd på ogenomförbara regler rörande hagar för hästar. Men än så länge är det långt från beslut och alla har möjlighet att lämna synpunkter på utredningen som är ute på remiss.
Text: Annika Grundberg
Miljödepartementet har gjort en utredning (SOU 2020:10) inför en eventuell framtida lagändring för att minska övergödningen av våra marker. Bland det som tas upp i utredningen är övergödning från hästgödsel och ett antal åtgärder föreslås. Bland annat begränsning av antalet hästar i hagar och att marken i hästhagar måste ha växttäcke. Förslag som gjort att många inom hästvärlden har reagerat. Bland remissinstanserna finns Hästnäringens nationella stiftelse, Svenska ridsportförbundet, Ridskolornas riksorganisation och LRF. Remisstiden går ut i slutet på augusti och därefter ska utredningen lämnas över till Jordbruksverket för framtagande av ett lagförslag.
– Många av de olika åtgärder och förslag som beskrivs i den så kallade ”Övergödningsutredningen” kan få mycket stora och negativa konsekvenser för hästnäringen om de skulle bli verklighet, säger Karolina Lagerlund, HNS vd, som tillsammans med LRF häst och flera andra hästorganisationer arbetar på ett yttrande i den remissrunda som just nu pågår.
Alla kan ge synpunkter på utredningen
– Betänkandet innehåller flera rekommendationer och förslag från utredaren. En slutsats är förslaget om att det ska tillsättas en ny utredning, Jordbruksverket i samverkan med SLU, för att ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Betänkandet har inte lämnat skarpa förslag för direkt lagstiftning, vilket det lite olyckligt rapporterats om och som skapat extra oro, säger Karolina.
Att utredningen nu börjat uppmärksammas allt mer är bara positivt tycker Karolina.
– Det är positivt att det skapas en allmän opinion mot det som utredningen beskriver, säger hon.
Bland annat har en namninsamling startats där över 15 000 skrivit under för att protestera mot förslagen i utredningen. Tanken är att namninsamlingen sedan ska skickas in som ett yttrande på remissen.
Och för den som vill lämna sina synpunkter på förslagen i utredningen går det bra fram till och med den 31 augusti.
– Alla som vill kan lämna yttrande på utredningen, inte bara den som fått den som remissinstans, säger Karolina.
Fakta:
I utredningen punktar man upp åtgärder för att minimera näringsläckage från hästhagar, dessa åtgärder är:
- Öka hagutrymmet, alternativt minska hästbeståndet
- Se till att hagen är väldränerad
- Att rotera mellan olika hagar så att vegetationen återhämtar sig
Vidare beskriver man hur hagmark ska placeras, utformas och ha för storlek för att åtgärderna ovan ska anses uppfyllda:
- Om hästar har stora ytor att vistas på minskar risken för söndertramp av vegetation. Ett intakt växttäcke är en väsentlig och viktig del för att minimera näringsläckaget från hagar. Den hästtäthet som en hage tål beror i hög grad på platsspecifika förutsättningar såsom markförhållanden, dränering och nyttjandegrad.
- Mark bör inte användas som hästhage i mer än tio år eftersom ackumulationen av näringsämnen då blir för stor, men även här har markförhållanden och belastning betydelse.
- För att minimera näringsläckage från hagar rekommenderas att hästtätheten i hagar inte bör överstiga två till tre hästar per hektar, och att hagar ska ha minst 80 procent intakt växttäcke, tio procent kan ha ett förtunnat växttäcke, men inte mer än tio procent bör vara söndertrampat. För att kunna fastställa kvantitativa riktlinjer behöver effekten av hästtäthet och grad av upptramp, för olika markförhållanden, på näringsläckage undersökas mer.
Till regeringens hemsida och info om hur man lämnar yttrande
Läs hela utredningen
Till namninsamlingen
Liknande webbartiklar
- Radioinslag: Gödselutredningen engagerar
- Miljardkostnad att bygga bort spiltor
- Ögat måste träna för att hinna se på vilket ben hästen haltar – här kan du öva
- Ytterligare två hästar döda efter svåra olyckan – veterinären på plats berättar
- Utredning om hästmisshandel och sexism på hästgymnasium
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Ny rapport samlar statistik över svensk hästavel
- Stall Kungsgården får stipendium av Stefan Johansons Minnesfond
- Digital visningsklass för ungdomar
- Gymnasieutbildning med inriktning häst ändras: ”Det kommer att stärka skolorna”

Charlotte Fry är världsmästare i kür
En ny dressyrdrottning har korats. Charlotte Fry och Glamourdale har vunnit publikens hjärta och domarnas gillande. Det blev ännu ett guld.

"Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
De tre svenska dressyrryttarna i kürfinal åker hem med en härlig känsla. Nöjda med sina ritter och härligt peppade av publikens jubel.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt
Snart är det dags för den spännande kür-uppgörelsen i Herning. Ladda upp med Charlotte Fry med Glamourdales härliga Grand Prix Special.

Sverige i ledning efter första dagen
Med tre felfria rundor kopplade det svenska laget greppet om lagtävlingen vid VM i Herning. De leder före Frankrike och Belgien.
Peder: "Det är den position vi vill ha och vi ska försöka hålla den"

Sandra Karlsson gör mästerskaps-comeback
År 2013 red hon EM i Herning. Nu är Sandra Karlsson tillbaka på VM-arenan med en ny häst och har ridit sin första start för veckan.
Behöver hjälp med minnet: "Jag läser ridvägarna högt när hon rider"

Jens fixade felfri start för Sverige
VM i hoppning är i full gång med en spännande tidshoppning. Jens Fredricson var först ut av svenskarna och det gick helt enligt plan – felfritt!

Etzner Jakobsson har gjort dagens VM-start
Den första svenska para-ryttaren har ridit in på VM-arenan. Det var inte Louise Etzner Jakobssons bästa dag, men hon är nöjd med flera saker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Ukraina i behov av grovfoder
Läget i Ukraina är fortfarande kritiskt. Donationerna minskar, men samtidigt behöver landet fortfarande stöttning – bland annat med grovfoder.

Trodde cancern skulle stoppa – tog segeryra
Cancerbeskedet höll på att stoppa Pia Youngs planer för fjord-SM, men då ställde vännerna upp. På plats blev Höjgaards Queenie bästa unghäst.
"Har man bara en vilja och vänner så kan man flytta på berg"

Onsdag i Herning – det händer i dag
Mitt i veckan är det så dags för paradressyr- och hoppekipagen att få börja tävla. Samtidigt väntar dressyrens upplösning med kürfinal.
I dag gör paradressyr- och hoppryttarna entré på tävlingsbanorna

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes ridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Hästgård med eget ridhus nära Linköping
I Nykil finns en vackert belägen hästgård i lantlig idyll. På gården finns nio boxar, ridhus, ridbana och ett välplanerad bostadshus.

Svenska hoppryttarna redo för tävling
Tisdagen har varit vilodag rent tävlingsmässigt i Herning. Men för hoppryttarna gavs det möjlighet att komma in och få känna på arenan.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Alla parahästarna redo för tävling
Under tisdagsmorgonen besiktigades parahästarna och samtliga svenska hästar sprang igenom besiktningen utan anmärkning.
Etzner Jakobsson: "Jag ska göra hästen rättvisa och rida så bra jag kan"

Kel och första pedikyren på samma gång
Sandra Åhs Nilsson vill dela med sig av hur ett av hennes föl verkas för allra första gången. Liggandes och med en stor dos kel.

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!