Nyheter
Publicerad: 2020-07-29
Foto: Adobe Stock
Förödande konsekvenser om förslagen blir verklighet
Den utredning som gjorts av Miljödepartementet för att ta fram nya regler för att minska övergödningen i svenska marker har skapat oro bland hästfolk. Det föreslås snudd på ogenomförbara regler rörande hagar för hästar. Men än så länge är det långt från beslut och alla har möjlighet att lämna synpunkter på utredningen som är ute på remiss.
Text: Annika Grundberg
Miljödepartementet har gjort en utredning (SOU 2020:10) inför en eventuell framtida lagändring för att minska övergödningen av våra marker. Bland det som tas upp i utredningen är övergödning från hästgödsel och ett antal åtgärder föreslås. Bland annat begränsning av antalet hästar i hagar och att marken i hästhagar måste ha växttäcke. Förslag som gjort att många inom hästvärlden har reagerat. Bland remissinstanserna finns Hästnäringens nationella stiftelse, Svenska ridsportförbundet, Ridskolornas riksorganisation och LRF. Remisstiden går ut i slutet på augusti och därefter ska utredningen lämnas över till Jordbruksverket för framtagande av ett lagförslag.
– Många av de olika åtgärder och förslag som beskrivs i den så kallade ”Övergödningsutredningen” kan få mycket stora och negativa konsekvenser för hästnäringen om de skulle bli verklighet, säger Karolina Lagerlund, HNS vd, som tillsammans med LRF häst och flera andra hästorganisationer arbetar på ett yttrande i den remissrunda som just nu pågår.
Alla kan ge synpunkter på utredningen
– Betänkandet innehåller flera rekommendationer och förslag från utredaren. En slutsats är förslaget om att det ska tillsättas en ny utredning, Jordbruksverket i samverkan med SLU, för att ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Betänkandet har inte lämnat skarpa förslag för direkt lagstiftning, vilket det lite olyckligt rapporterats om och som skapat extra oro, säger Karolina.
Att utredningen nu börjat uppmärksammas allt mer är bara positivt tycker Karolina.
– Det är positivt att det skapas en allmän opinion mot det som utredningen beskriver, säger hon.
Bland annat har en namninsamling startats där över 15 000 skrivit under för att protestera mot förslagen i utredningen. Tanken är att namninsamlingen sedan ska skickas in som ett yttrande på remissen.
Och för den som vill lämna sina synpunkter på förslagen i utredningen går det bra fram till och med den 31 augusti.
– Alla som vill kan lämna yttrande på utredningen, inte bara den som fått den som remissinstans, säger Karolina.
Fakta:
I utredningen punktar man upp åtgärder för att minimera näringsläckage från hästhagar, dessa åtgärder är:
- Öka hagutrymmet, alternativt minska hästbeståndet
- Se till att hagen är väldränerad
- Att rotera mellan olika hagar så att vegetationen återhämtar sig
Vidare beskriver man hur hagmark ska placeras, utformas och ha för storlek för att åtgärderna ovan ska anses uppfyllda:
- Om hästar har stora ytor att vistas på minskar risken för söndertramp av vegetation. Ett intakt växttäcke är en väsentlig och viktig del för att minimera näringsläckaget från hagar. Den hästtäthet som en hage tål beror i hög grad på platsspecifika förutsättningar såsom markförhållanden, dränering och nyttjandegrad.
- Mark bör inte användas som hästhage i mer än tio år eftersom ackumulationen av näringsämnen då blir för stor, men även här har markförhållanden och belastning betydelse.
- För att minimera näringsläckage från hagar rekommenderas att hästtätheten i hagar inte bör överstiga två till tre hästar per hektar, och att hagar ska ha minst 80 procent intakt växttäcke, tio procent kan ha ett förtunnat växttäcke, men inte mer än tio procent bör vara söndertrampat. För att kunna fastställa kvantitativa riktlinjer behöver effekten av hästtäthet och grad av upptramp, för olika markförhållanden, på näringsläckage undersökas mer.
Till regeringens hemsida och info om hur man lämnar yttrande
Läs hela utredningen
Till namninsamlingen
Liknande webbartiklar
- Radioinslag: Gödselutredningen engagerar
- SvRF utreder missförhållanden hos ridklubb
- Miljardkostnad att bygga bort spiltor
- Ögat måste träna för att hinna se på vilket ben hästen haltar – här kan du öva
- Ytterligare två hästar döda efter svåra olyckan – veterinären på plats berättar
- Utredning om hästmisshandel och sexism på hästgymnasium
- Hältutredning och ridprov – steg för steg
- Vill veta hur det ser ut på hästnäringens arbetsplatser
- Undersökning visar fortsatt personalbehov – men få har resurser att anställa
- Ny rapport samlar statistik över svensk hästavel

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!