Nyheter
Publicerad: 2022-09-18
Fortsättning för "Vidare från travbanan" – fler hästar ska omskolas
Projektet "Vidare från travbanan" föll väl ut. Travhästarna som påbörjade sin omskolning i somras har sålts på auktion. Två nya hästar har tagits med i projektet, som får en fortsättning men i en något uppdaterad form.
– Vi kommer fungera mer som ett kontaktnät nu, som en "spindel i nätet", säger Caroline Jöhncke.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Det är vännerna Linn Andersson, Caroline Jöhncke och Pia Selin som startat föreningen "Vidare från travbanan" där de i somras drev projektet "Omskola en travhäst". De vill att travhästar ska få ett bra liv efter karriären och samtidigt önskar de bistå hästbristen inom ridsporten. Läs Hippsons intervju med dem här. I somras var fem travhästar hos beridare för att påbörja sin omskolning. Fyra av dem såldes på auktion i slutet av augusti, den femte gick tillbaka till ägarna. Redan nu står det klart att projektet fortsätter fast i en uppdaterad form.
– Vi är jätteglada att det har gått så bra. Flera köpare som var med och budade på hästarna, men som inte fick dem, har hört av sig och frågat om det finns fler. Det är också spekulanter som hört av sig till beridarna och sagt att de är intresserade om de får in nya travhästar, säger Caroline Jöhncke.
Hästarna som var med i projektet har nu fått nya hem där de ska fortsätta utbildas till ridhästar.
– Någon har blivit en riktig familjehäst, två gick till två yngre tjejer och en stannade kvar hos beridaren och köptes av en tjej i hennes stall. Så det blev hennes första egna häst.
Som en "spindel i nätet"
Initiativtagarna har valt att se över vissa delar av processen inför fortsättningen. Två hästar är med i projektet just nu, som följer det nya upplägget.
– Vi kommer fungera mer som ett kontaktnät nu, som en "spindel i nätet", och en garant för både hästägare och framtida köpare. Hästägare kan vända sig till oss och berätta att de har en travhäst som de vill omskola, sen får de betala en fast kostnad till beridaren på 7 500 kronor exklusive moms per månad. Sedan går hela försäljningssumman till ägaren, förutom 10 procent som går till beridaren. Vi provar på det här sättet i fortsättningen. Det handlar främst om att det har varit mycket jobb för oss, vi gör det här ideellt utöver våra heltidsjobb, säger Caroline.
Travhästarna som de tar upp i projektet genomgår en besiktning innan de kommer till beridaren. Sedan kommer de att vara till salu för ett fast pris på 40 000 kronor redan från dag ett. De kommer att utbildas av beridarna och efter två månader säljs de, som inte ännu blivit sålda, på auktion.
Beridare måste uppfylla kriterier
Föreningen har också uppdaterat kriterierna för vem de kommer att förmedla som beridare. Den som är intresserad får ansöka om en "Vidare från travbanan-certifiering" och föreningen har i dagsläget avtal med flera stycken. De vill gärna se en större spridning av beridare runt om i landet.
– Vi tror inte på något sätt att hästarna är färdigutbildade efter att ha varit hos beridarna i två månader, men de har fått grunderna vilket gör det lättare för nästa ryttare att ta över.
Några som kommer att ta emot travhästar från projektet i framtiden är Stina Lilje och hennes hästskötare Emmie Eriksson.
– Vi är så klart jätteglada över detta, jag själv hade alltid Stina som förebild när jag tävlade, och det finns ingen som har så välskötta hästar till start som Emmie, säger Caroline.
Att de väljer att ge sig in i projektet har med en bakgrund med travhästar att göra.
– Efter en uppväxt med travhästar hemma på gården känns det som ett roligt projekt. Har hjärtat i både travsport och hoppning, så cirkeln blir sluten igen med båda delarna, skriver Stina och Emmie i en kommentar till Hippson.
Stina och Emma.
"Som hobbyhästar är de fantastiska"
Föreningen hoppas på att få in fler samarbetspartners i framtiden. Nyligen var de på möte med Svensk Travsport.
– Jag skulle jättegärna se att Svensk Travsport stöttade, de var positiva till projektet men det är klart att det finns flera olika vägar att gå så vi får se vad som händer. Sponsorerna som var med i första omgången har varit superpositiva och alla fick tillbaka det de la in, säger Caroline.
En av sakerna som glatt henne mest under projektets gång är hur måna hästägarna är om att deras travhästar ska få ett bra nytt hem.
– Jag är väldigt glad att se hur viktigt det är för hästägarna inom travet att deras hästar får det bra. De vi har haft kontakt med är så himla glada och nöjda över det här, de är glada att deras hästar får leva ett värdigt och härligt liv. De verkligen älskar sina hästar fastän de har lämnat travbanan.
– Och hästarna är verkligen jättegulliga. Som jag sagt tidigare, de har ett oförtjänt dåligt rykte. De förtjänar ett bra liv och som hobbyhästar är de fantastiska.
Till föreningens hemsida
Tidigare på Hippson.se:
Projekt med omskolade travhästar snart i hamn
Marielle Eriksson omskolar två travare i sommar: "Jättekul att se hur de utvecklas"
Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Oförtjänt dåligt rykte"
Liknande webbartiklar
- Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
- Marielle Eriksson omskolar två travare i sommar: "Jättekul att se hur de utvecklas"
- On Track Piraten – från travstjärna till hopphäst: "Jättefin att rida"
- Projekt med omskolade travhästar snart i hamn: "En spännande vecka"
- Vill stärka pensionerade travares position: "Saknas en tydligare struktur"
- Ung finsk travkusk i dramatisk omkullkörning och räddning
- Tre nya forskningsprojekt beviljade för ökad välfärd för travhästar
- Alva och Läckerols resa blev en tecknad serie: "Jag blev väldigt starstruck"
- Här får travhästarna en ny karriär – Essunga ryttarförening får stipendie
- Travhäst dog under lopp på Åbytravet

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!