Nyheter
Publicerad: 2022-06-17
Arkivfoto: Jennie Börs
Fredag: Nu drar tävlingarna på stadion i gång – här är allt du behöver veta
För tredje gången är det dags att välkomna världseliten till anrika Stockholm stadion för tävlingar när Global Champions Tour kommer till huvudstaden. Fredag kväll rids den första lagomgången i Global Champions League – programmet bjuder dessutom på flera andra höjdpunkter.
I dagarna tre bjuds det på ett fullspäckat program under Stockholm Horse Week med bland annat penningstinna Global Champions Tour och Global Champions Leauge. Tävlingarna gjorde succé på svensk mark för första gången i juni 2019, sedan satte coronapandemin stopp året därpå. Förra året var de femstjärniga tävlingar däremot tillbaka på Stockholm stadion och hölls inför en begränsad publik – men årets upplaga hålls återigen fullskalig utan restriktioner.
GCL inleds fredag
Med start klockan 18.20 rids den första rundan i lagtävlingen Global Champions Leauge i dag, fredag. Klassen sänds bland annat av SVT. Det blir en fartfylld tidshoppning för 16 lag över upp till 1,55-hinder. I varje lag rider två ryttare, dessutom kommer ett antal individuella ryttare till start. Resultaten från dagens klass tar lagen med sig till lördagens avgörande omgång.
Först ut bland svenskarna i lagklassen är Henrik von Eckermann med King Edward. Hans lag Scandinavian Vikings går ut som nummer tre i startordningen och i laget rider även Jordy van Massenhove. Stockholm Hearts har startnummer elva och där ingår Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana och Peder Fredricson/Catch Me Not S.
I Stockholm går den åttonde deltävlingen för året av stapeln och just nu leder Berlin Eagles med totalt 133 poäng, följd av Prag Lions på 131. Stockholm Hearts ligger på en tredjeplats med sina 128 poäng. Poängen från helgens tävlingar delas alltså ut efter lördagens omgång.
Nio svenskar till start
Sverige har nio ryttare som blivit uttagna för att rida de femstjärniga klasserna under helgen. Förutom lagryttarna som startar i fredagens omgång, har även Evelina Tovek och Linda Heed fått plats genom att ingå i Global Champions League. Därutöver har förbundskapten Henrik Ankarcrona tagit ut Petronella Andresson, Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson samt Marcus Westergren.
Innan lagklassen rids på fredagen en inledande 1,45-hoppning i två faser med åtta svenskar till start. I GCL-klassen startar samtliga svenskar, de som inte ingår i lag rider individuellt.
Framtidens stjärnor tar plats
Utöver femstjärniga hoppklasser rids under helgen ett antal klasser där framtidens stjärnor står i fokus. Lövsta Future Challenges är tillbaka och i klassen för U25-ryttare startar såväl svenska som utländska ryttare. I den första klassen som rids på Stockholm stadion under fredagen är det just de unga ryttarna som gör upp över 1,45-hinder. Ytterligare två 1,50-klasser väntar demunder helgen.
Till Lövsta Future Challenges unga hästar har elva svenska hästar kvalificerat sig för att göra upp i årets final. Under helgen få de chans att möta världselitens hästar i samma åldersgrupp under tre klasser, på 1,30 till 1,40-nivå.
Nytt för i år är att tio D-ponny- respektive childrenekipage får chansen att känna på hur det är att rida på en femstjärnig internationell arena genom SHW Young Talents. Fredag samt lördag rids klasserna över 1,20-hinder.
Kunskap från proffsen
Förutom tävlingsklasser bjuds det under fredagen på såväl kunskap som inspiration av ryttarparet Stephanie Holmén och Carl-Walter Fox. Stephanie har stora framgångar från unghästnivå till den absoluta världseliten, medan Carl är en ryttare som synts på de största internationella tävlingarna med unghästar. Temat för dagen är omhoppning och ryttarna utlovar att dela sina bästa tips kring hur de förbereder sig för tidshoppning under en clinic med start klockan 12.20.
Tidsprogram
Start- och resultatlistor
SVT sänder
GCT-TV sänder
Expressen-TV sänder
Discovery+ sänder
Liknande webbartiklar
- Två- och fyrbenta unga talanger till Stadion
- Lördag: Spännande uppgörelser på stadion väntar – här är allt du behöver veta
- Henrik von Eckermann redo för revansch
- Expressen sänder GCT minst två år till
- Strålande svensk inledning i GP-kvalet
- Unga hopptalanger tar plats på stadion
- Återupplev Peder Fredricsons storseger på Stadion – med ryttarens egna kommentarer
- Tävlingarna på Stockholms stadion ställs in
- Hästskötaren Malin Henlöv om helgen på Stadion: ”Nästan för bra för att vara sant”
- Peder gör det igen – nu tillsammans med Christian K

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!