Kristin och De la Caprizza (e. De la Gardie – Amiral).
Bilder, stamtavlor, tidningsurklipp och gamla minnen. Facebookgruppen "Gamla SWB stammar" har på kort tid samlat över 11 000 medlemmar. Kristin Lára Magnusdottir Helgason startade gruppen och är överväldigad av det stora intresset.
– Det har blivit en plattform för helt fantastiska historier.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Kristin Lára Magnusdottir Helgason bor i Helsingborg och har ridit sedan hon var barn. Hon har länge varit intresserad av de äldre SWB-stammarna, då kallade halvblod, och när hon startade Facebookgruppen var tanken att dela intresset med likasinnade.
– Jag hade räknat med max 100 medlemmar. Hade det blivit 20 hade det varit fantastiskt, jag trodde absolut inte att det skulle ta fart på den här nivån. Det bara hände. Jag är jätteglad för alla människor som delar bilder och historier, det uppskattar jag verkligen, säger hon.
Tidningsurklipp och boktips
Gruppen startades i oktober och har i skrivande stund över 11 000 medlemmar. De diskuterar hingstar, stamtavlor, gör efterlysningar och delar med sig av bilder, tidningsurklipp och berättelser från förr.
– Det är fantastiskt att folk har sparat alla de här gamla tidningsurklippen. Nyligen delade någon ett inlägg där det stod vad en betäckning kostade förr – 40 kronor! En annan berättade hur de cyklade till hingstägaren och att de fikade tillsammans innan det var dags att gå ut i stallet. Då fick de säkert information som man inte kan läsa sig till i en hingstkatalog, berättelser om hur hingsten egentligen var och vad den varit med om. I dag är allt mer kliniskt och inte lika familjärt, säger hon.
Vill sprida hästkunskap till ny generation
I gruppen delas både information och minnen som annars hade försvunnit, menar Kristin. Men den fyller också en annan funktion; att föra god hästkunskap vidare till en ny generation.
– Det finns många tyckare i dag, men i gruppen är det så många människor med gedigen hästkunskap som träder fram. De är kunniga, intresserade och delar verkligen med sig vilket inte minst är bra för en yngre generation ryttare.
– Det här blir också ett sätt att värna den gamla SWB-stammen som försvinner mer och mer. Det är synd. Jag menar att den äldre SWB-stammen gav hållbara hästar med ett annat temperament än vad man ser hos hästar i dag. Nuförtiden är det mest Ferraris, förr var de lite mer som en Volvo. Sen säger jag inte att alla Volvos är lättkörda, men SWB-hästarna förr hade en annan mentalitet och var inte lika känsliga. Det har ju sina fördelar men de kanske inte passar ryttare som är helt gröna.
Studerade stamtavlor
Kristin fick sin första ponny när hon var 13 år. Det var en femårig fjording, som hon har kvar än i dag. Hennes första SWB-häst hette Maritza (e. Martini – Urbino) och det var med henne som avelsintresset tog fart.
– Jag började intressera mig för olika stammar, läste på om olika hingstar och kände sedan igen dem i stamtavlorna hos hästar jag mötte i olika stall. Det var jätteroligt, minns hon.
En sommar jobbade hon hos Malin Carlsson utanför Helsingborg, och då fick hon bland annat följa med till Gränsbo stuteri när stona skulle betäckas.
– Vi bläddrade i hingstkataloger och det var spännande att höra hur Malin resonerade. Jag var väldigt fascinerad och två år senare betäckte jag mitt egna sto, men tyvärr gick det fölet bort.
Letade efter Amiral-avkomma
Sedan dess har det blivit två egna föl. I dag har hon SWB-valacken Gangster (e. Bayron – Opius) som nu är 18 år, samt fyraåriga stoet De la Caprizza (e. De la Gardie – Amiral).
– När jag ville ha nästa stjärna så gav jag mig ut och letade efter avkommor efter Amiral. Till slut hittade jag en som passade min budget, jag vill gärna ha hästar från det att de är unga och själv rida in dem. Nu har inridningen blivit lite försenad, det är en speciell häst, men jag låter det ta tid. Jag vill inte stressa för jag ska behålla henne i hela hennes liv och vi ska ha en lång resa tillsammans, berättar hon.
"Det är ett arv"
Vid sidan av studierna och ridningen blir det många timmars läsande i gruppen för Kristin.
– Det har blivit en plattform för helt fantastiska historier. Jag både skrattar och gråter när jag läser. En annan sak jag tänkt på är att det förr var många svenska halvblod på ridskolor. Nu köper ridskolorna ofta importhästar. Jag förstår ju att de har en budget, men det är synd ändå. Jag tycker att Sverige borde värna mer om SWB-hästarna, och då menar jag de svenska hästarna. Det är ett arv och nu med gruppen har jag förstått att det är många fler som delar min uppfattning.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!