När det lilla fölet Iggy Pop blev moderlöst strax efter födseln ryckte geten Sheshe in. I dag är de bästa vänner och Sheshe höll Iggy sällskap även på fölvisningen.
Text: Ida Röök
Foto: Jan Eisner
Bilderna är tagna när Iggy Pop gick sin fölbedömning för ett par veckor sedan, geten Sheshe höll henne sällskap – precis som den har gjort under hela hennes tid i livet. Bakom deras vänskap finns det dock en sorglig historia, Iggy förlorade nämligen sin mamma kort efter att ha kommit till världen.
– Stoet drabbades av fång sent i dräktigheten. När Iggy väl föddes handlade det om dagar innan vi blev tvingade att ta bort hennes mamma, berättar Katarina Antens-Miller.
Katarina flyttade från Sverige på 1990-talet och bor numera på en gård i New Jersey. Där föder hon upp SWB-hästar och är även ordförande för SWANA, The Swedish Warmblood Association of North America.
– Vi har ingen stor uppfödning av SWB-hästar här utan brukar få ungefär ett eller två föl per år.
Sheshe var ett fint stöd på fölvisningen.
Katarina har själv tävlat upp till Grand Prix och mamman till fölet, L.A. Baltic Morningstar, var en av hennes bästa hästar samt ett fint avelssto. Men hon drabbades dessvärre av fång sent in i dräktigheten.
– Vi arbetade stenhårt tillsammans med veterinärer och hovslagare för att göra hennes liv så bra som möjligt fram till fölning. Men när Iggy väl hade kommit fick vi snart inse att det inte fanns något mer att göra för hennes mamma.
Sista alternativet
Katarina började söka efter en amma till Iggy över i stort sett hela USA.
– Jag och mina vänner hjälptes åt att ringa runt för att få tag på en amma. Det var väldigt svårt och vi fick inga napp alls. Det var tufft, men vi var beredda att göra allt för att rädda henne och det är klart att det allra bästa hade varit att finna en häst som kunde bli hennes amma.
Det visade sig vara omöjligt, trots att Katarina har mycket kontakter med ridsportfolk över nästan hela USA. Men snart fick hon nys om en get som tidigare hade fungerat som barnvakt åt moderlösa föl.
– Det var det sista alternativet som kom upp och för mig var det inte ett svårt beslut att fatta, jag var desperat och ville att Iggy skulle få en ”barnvakt” när hon förlorade sin mamma.
Sagt och gjort, geten Sheshe hämtades till gården, Iggy var i början väldigt skeptisk till sin nya vän.
– Det tog ett par dagar och det syntes verkligen på Iggy att hon förstod att geten inte var hennes egen artfrände. Men ganska snart vände det och de började närma sig varandra allt mer.
Svårt att skiljas åt
Nu är de två i princip oskiljaktiga. Hästen och geten följer varandra överallt, de sover och äter tillsammans.
– Visst är det ett ganska udda par men de tycker verkligen om varandra. De leker en del även om Iggy verkar förstå att geten inte riktigt kan leka på samma sätt som hon själv gör.
Iggy föddes i april och nu har det äntligen löst sig när det gäller hennes framtid.
– Vi har efter många om och men fått tag på ett annat föl som ska vänjas av snart och som hon kan gå med sedan. Men vi får se vad hon säger om att skiljas från geten, det blir nog svårt för henne, säger Katarina.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!