Nyheter
Publicerad: 2022-11-19
FEI och vi alla strävar efter att ha en "happy athlete" – en glad atlet - men många tror inte på det. Arkivfoto: Kim C Lundin
Gillar hästar att användas i sport?
På den frågan svarade hälften av alla tillfrågade: För det mesta inte. Andra hälften svarade: Ja, ofta. Svaren är en del av en stor undersökning utförd av FEI:s nya arbetsgrupp Equine Ethics and Wellbeing Commission. Hästentusiaster i alla former från 25 olika länder har skickat in svar.
Källa: Equine Ethics and Wellbeing Commission (FEI) (2022) Opinions of Equestrian Stakeholders on the use of Horses in Sport: Survey Results (November 2022).
Text: Kim C Lundin
Frågorna i undersökningen handlar bland annat om relationen till hästen, vilken faktor som bäst återspeglar hästvälfärd och hur hästar trivs i sport. Det var även frågor om hur den svarande upplever situationen för hästar i dag och i framtiden. Totalt samlades 27 710 enkätsvar in från hästentusiaster under sommaren 2022. Den största gruppen svarande bestod av lokala tävlingsintressenter (hästägare, ryttare, skötare eller annat) med nära 13 000 svar. Gruppen fritidsryttare eller kusk med 10 600 svar var näst störst. FEI-anknutna svaranden stod för 7 997 svar, cirka 28 procent, och det avser då ryttare som tävlar internationellt, hästskötare, hästägare, tränare, förbundsrepresentanter och personer med officiella uppdrag för FEI.
Vad betyder hästen för dig?
Den första frågan i undersökningen handlade om relationen till hästen. Det fanns sju alternativ att välja mellan: partner, familjemedlem, sällskap, boskap (som i köttproduktion), fritidssyssla, arbetshäst, sport och inkomst/försörjning. Varje svarande kunde välja två alternativ.
De flesta svarade partner följt av familjemedlem. De som uppgivit att de hade någon form av FEI-anknytning har utmärkt sig genom att en fjärdedel säger att hästen representerar sport för dem.
Hur mäter du bäst om hästen mår bra?
Frågan handlade om vilka tecken som bäst beskriver om en häst mår bra eller inte. Varje tecken skulle graderas från helt överens till inte alls överens. De fyra olika indikatorerna var: Mental hälsostatus, fysisk kondition alltså hästens yttre hull och hårrem till exempel, hälsotecken och prestationer. Hela 90 procent var eniga om att hästens mentala hälsostatus var en god indikator på om hästen mådde bra. Nära 65-75 procent ansåg att fysisk kondition och hälsotecken var goda tecken på hästvälfärd. Endast 17 procent ansåg att prestation var ett tecken på att hästen mådde bra. På den mer övergripande frågan om hur läget för hästvälfärd är i dag svarade 78 procent att de anser att hästvälfärden behöver förbättras.
Tror du hästar gillar att användas i sport?
Ur frågan ”I vilken utsträckning tror du hästar tycker om att användas i sport?” med svarsalternativen; Alltid, ofta, ibland och inte alls, kommer det chockartade resultatet. Hela 46 procent av hästentusiaster har svarat att hästen bara ibland gillar att användas i sportsammanhang. Det mer positiva svaret att de ofta gillar att användas i sport har avgetts av 45 procent.
Här har svaren delats upp till att "Alltid" och "Ofta" motsvarar ett: ja, hästar tycker om att användas i sport, medan svaren "Ibland" och "Inte alls" blivit; hästar tycker för det mesta inte om att användas i sport. Här finns en stor skillnad mellan de 28 procent svarande med FEI-anknytning jämfört med de andra kategorierna utan. I alla grupper finns de som svarar ja, hästar tycker om att användas i sport.
Sporthästars välfärdsproblem
Frågan var formulerad: Sammantaget, känner du oro för sporthästars välbefinnande under tävlingsfasen av deras liv? Svaret är att ¾-delar av alla svarande känner oro på en eller annan punkt. Störst oro känner svarande i flera riktigt stora hästnationer såsom Australien, Storbritannien, Nya Zealand, USA, Kanada, Portugal, Frankrike och Irland där över 90 procent svarat att de hyser oro. Sverige kommer på fjärde plats från slutet, här är fyra av fem oroliga för tävlingshästarnas välbefinnande.
Vad är mest oroande?
De som svarade på enkäten hade över 40 olika kategorier av oroande faktorer. Undergrupper som bett, sporrar, hårt åtdragen nosrem, spö, gramantyglar, stövlar, skor lades samman i en kategori för utrustning, i diagrammet "tack and equipment not specified”. Varje svarande fick välja sina tre största orosmoment. Det som oroar flest är vad hästarna gör under de 23 timmar då de inte rids när de lever ett liv som sporthäst. Lika stor oro finns kring utrustning och tränings- och ridmetoder. Inom gruppen utrustning är det bett, spända nosgrimmor, sporrar och spö som skapar mest orostecken.
Diagram från rapport.
Vad behöver göras för att fortsätta använda hästar i sporten?
De svarande angav att för att hästsportens framtid ska skyddas kommer det att vara viktigt att (1) efterlevnaden förbättras av befintliga välfärdsregler, (2) nya välfärdsregler bör utvecklas enligt ny kunskap från forskning och (3) en tillräckligt hög kunskapsnivå om hästvälfärd för dem som sysslar med hästar.
Vad kommer framtiden att innebära?
Den största andelen av de tillfrågade (77 procent) angav att de trodde att framtidens hästar kommer att vara involverade i sport men med modifieringar för att säkerställa att deras välbefinnande förbättras. I den andra ytterligheten ansåg 4 procent av de tillfrågade att det inte längre kommer att vara acceptabelt att använda hästar i sportsyfte.
Medias roll i att skapa en bild
De som har skapat undersökningen tycks ha haft en uppfattning om att medial uppmärksamhet drivit opinionen i endera riktningen. Frågan löd: Under det senaste året, hur har medias bevakning influerat din uppfattning? Nästan en tredjedel svarade att de är mer oroliga för sporthästars väl och ve. Men, en överväldigande majoritet, totalt 77 procent, svarar att de antingen är helt opåverkade av medias bevakning eller inte influerade överhuvudtaget.
Länksamling med beslut
Samtliga mötesdokument med nya regler
Equine Ethics and Wellbeing Commission
Undersökningens resultat finns publicerat här.
Den nya kommittén instiftades i juni i år och har tio medlemmar där fyra är forskare och externa experter, en är representant för den världsomspännande organisationen World Horse Welfare och resterande fem medlemmar är personer med höga positioner inom FEI som generalsekreterare Sabrina Ibáñez. Under lördagen presenterade prof. Dr. Natalie Waran resultatet från de två stora undersökningar som genomförts på bred front som underlag för kommissionens arbete. Ett arbete som ska fortsätta med fler avrapporteringar under 2023
Tidigare på Hippson.se
"Det kan göras mer när det kommer till att skydda hästarnas välfärd"
"Du har alltid brunnit för de olympiska disciplinerna"
"De första åren var tuffa, jag tvivlade på om jag gjorde ett bra jobb”
Liknande webbartiklar
- Stor undersökning visar bristande förtroende för hästars välbefinnande hos allmänheten
- FEI:s årsmöte över – social licens för ridsport största ämnet
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- "Jag är glad att de börjar tänka om kring reglerna"
- Avstängd ryttare tävlade under falskt namn
- Maria Gretzer avslutar tio år i FEI:s styrelse
- Inställt distans-VM flyttat till Förenade Arabemiraten i februari 2023
- Fortsatt stopp för ryttare från Ryssland och Belarus
- Tävla med nyklippt häst är helt ok – nästan
- Stor hjälpsändning till Ukrainas veterinärer

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.

GHS bereder plats för Tjejjouren Väst
Gothenburg Horse Show har inlett ett nytt samarbete med Tjejjouren Väst för att hjälpa organisationen att nå ut till unga tjejer.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hingstnytt: Skyline to B blir kvar i Tyskland
Carl Hedin väljer bort Scandinavium och SWB Trophy – svenska stoägare missar den store svarte skönheten på svenskt bruksprov.
"Skyline är i Tyskland och har fullt upp med sitt avelsarbete"

Svårt men nyttigt att tänka nytt
Nio ekipage som visade upp sig under clinicen med paret Kyra Kyrklund och Richard White. Här kommenterar tre av dem hur det var och vad de tar med sig.
"Behöver sitta annorlunda i sadeln för att inverka på ett bättre sätt"
Lös digital prenumeration för en krona första månaden
Läs mer: Fullsatt när Kyra Kyrklund och Richard White besökte Billdals RK

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!