Nyheter
Publicerad: 2019-10-01
Göran Åkerström om arbetet med distansen: ”Har en lång väg framför oss”
Den senaste tiden har kritiken mot distansen eskalerat internationellt. Hästar skadas och dör i sporten utomlands, något som upprör många. Göran Åkerström, chefsveterinär på FEI, jobbar med att komma till rätta med problemen.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher och Svenska ridsportförbundet (porträttet)
Hej Göran, vad är din roll nu när distansen synas i sömmarna?
– När det gäller distansritt handlar min roll som FEI:s ”veterinary director” väldigt mycket om forskning och utveckling, utbildning och inte minst införandet av nya kontrollsystem för grenen.
Konkret, vad är det som gör att distansen synas internationellt? Kan du ge exempel på vad som görs med hästarna som inte är okej?
– Några av de veterinärrelaterade problem som har lett till den här granskningen av distansritt är en relativt hög förekomst av katastrofala skador, brott mot våra antidopnings- och medicineringsregler, dålig efterlevnad av obligatoriska viloperioder och otillåtna veterinärbehandlingar.
Vad har gjorts tidigare?
– FEI har länge och proaktivt, genom regeländringar och revisioner, försökt att möta de utmaningar som distansrittens snabba tillväxt och utveckling har medfört. Processen är demokratisk för att tillvarata synpunkter från alla intressenter inom distansritten. Detta tar naturligtvis tid, men är nödvändigt för att inkludera alla och därigenom få en större acceptans och effekt av reglerna.
– Massor av arbete har lagts på distansritten genom regeländringarna 2005, 2009 och 2013. Dessutom presenterade The Endurance Strategic Planning Group en färdplan med långtgående initiativ 2014. Trots alla dessa åtgärder har det blivit alltmer uppenbart att mer behöver göras, så nu har vi tagit nya tag.
– I oktober 2018 bildade FEI en tillfällig distanskommitté som har genomfört en djupgående analys av reglerna. Dess uppdrag är att finna det mest effektiva sättet att ta tillbaka distansritten till sina rötter, där hästvälfärd och horsemanship står i fokus, och bort från den allt mer racinginriktade sport den har utvecklats till. Samt att göra detta utan att förlora tävlingsmomentet.
Och nu, vad görs?
– I samband med FEI Sports Forum 2019 presenterade kommittén 16 förslag på förändringar med bland annat utrustningsregler, hårdare straff mot djurplågeri, riktade tävlingsuppehåll, max antal startande i en tävling och regler kring tränarens roll. Man föreslår också hur reglerna ska införas utifrån ett hästvälfärdsperspektiv. Utöver de 16 förslagen föreslås också åtgärder för att optimera prestationen hos FEI:s ”officials” – exempelvis vad gäller utbildning, utnämningar, rotation på tävlingspositioner och utvärdering av deras arbete.
– Kommittén föreslår en helt ny regelbok för distansritt. Förslaget har varit ute på remiss hos de nationella ridsportförbunden och eventuella ändringar kommer att diskuteras under en särskild "Endurance Rules Session" i Moskva, innan det går upp för röstning i FEI:s generalförsamling i november.
– Utöver detta har FEI:s veterinärkommitté tagit fram ett protokoll för att upptäcka hästar med nedsatt känsel i benen, så kallad ”hyposensitivity”. Syftet är att upptäcka nervblockade hästar, stoppa dem från att tävla och på så sätt skydda dem från skador. Detta är något som min avdelning för närvarande jobbar intensivt med att införa.
En svensk distansryttare, Emma Svanäng Jinnestål, har gått ut med att hon bojkottar tävlingar där de så kallade grupp 7-länderna deltar – något Hippson tidigare har rapporterat om. Hur tänker du kring det?
– Självklart har alla ryttare rätt till en egen åsikt, men FEI:s grupp 7 består av 18 länder och jag tycker inte att alla kan dras över samma kam. Personligen tror jag inte att en bojkott är rätt väg att komma till rätta med distansrittens problem.
– Långsiktigt effektiv förändring är endast möjlig genom att ryttarna arbetar tillsammans med sina nationella förbund, för att stödja regeländringar och sanktioner som är riktade direkt mot kärnan av sportens problem. FEI jobbar stenhårt med att komma till rätta med distansproblemen, men är också väldigt medvetna om att vi har en lång väg framför oss.
Om fler bojkottar, vilka konsekvenser får det för sporten i stort?
– Jag tror inte att en ryttarbojkott kommer att lösa problemen. Man måste arbeta aktivt, vilket är det FEI gör för att få tillbaka distansritten på rätt spår.
Hur ser du på det här med pengarna inom distansen, hur mycket är det de som styr och är det i så fall på hästarnas bekostnad? Hur försvåras er granskning med tanke på dessa stora pengar?
– Jag kan försäkra alla om att det finns en stor beslutsamhet inom FEI när det gäller att få bukt med distansrittens problem och det syns genom de tydliga åtgärder vi föreslår. Vi gör det för hästarnas skull och också för att stärka den ”sociala licens” att tävla med hästar som är nödvändig för en hållbar utveckling av alla våra ridsportgrenar. Enbart pengar kan aldrig garantera att distansritten utvecklas i rätt riktning.
Vad händer när en häst dör efter målgång, som i den internationella klassen i Euston Park i samband med EM?
– Vi samarbetar alltid nära med organisationskommittéerna, med såväl förberedelser som genomförande av FEI-tävlingar. I händelse av ett tragiskt dödsfall på en FEI-tävling måste en obduktion alltid genomföras. Prover tas också för dopnings- och medicineringskontroll. Organisationskommittén ansvarar för att transportera hästen till obduktionen som alltid bekostas av FEI. Veterinäravdelningen arbetar sedan direkt med obduktionslaboratoriet.
Kan FEI stoppa de ifrågasatta tävlingarna på något sätt, eller kommer de att fortsätta hållas?
– Det är väldigt viktigt att de nya regelförslagen för distansritten antas av de nationella ridsportförbunden vid FEI:s generalförsamling i november. Detta för att distansritten ska kunna ha en hållbar framtid som uppfyller FEI:s kärnvärden i fråga om hästvälfärd och tävlingar på lika villkor.
Behövs denna översyn när det gäller de andra disciplinerna också?
– Vi ser kontinuerligt över regelverkens relevans och effektivitet inom alla grenar och sakområden.
Diskussionen finns ju även kring andra grenar. Till sist kommer det kanske handla om huruvida det är okej att vi tävlar med hästarna över huvud taget. Hur tänker du om det?
– Precis som FEI så är jag för ett ansvarsfullt användande av hästar för sport. Det ansvarsfulla användandet måste genomsyra alla reglementen, enskilda regler och processer, hela tiden med målet att höja nivån på hästvälfärden i hela världen. Som jag ser det lever tävlingshästar ett bättre liv i dag än någonsin tidigare i vår gemensamma historia. I de flesta fall sköts de synnerligen väl och hästen som art hade förmodligen haft en undanskymd roll om det inte hade varit för hästsporten.
– Vårt jobb är att se till att hästarnas välfärd prioriteras före kommersiella och tävlingsmässiga intressen – och att de är skyddade av regler som kontinuerligt granskas, utvärderas och inte minst införs korrekt. Som jag ser det är detta enda sättet vi kan behålla rätten till en ”social licens”, alltså att på ett ansvarsfullt sätt använda hästar för sport.
Hitta din nästa hoppstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Hoppning" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Distansryttarens rekordavstängning hävs: "Extremt besvikna"
- Distansryttare får rekordstraff – häst avlivades under tävling
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Hästar döda efter distanslopp
- VM-distansen börjar om efter problem vid starten: "En förvirrad start"
- Kungligheter kommer till SM: "Sätter upp egna toaletter och tält med bekvämligheter"
- Tre hästar döda vid distanslopp i Dubai – inga svenskar tävlar i området
- Hållbar häst – lär av distansryttaren: ”Måste genomsyra hela ditt tänk”
- Dagen efter distans-EM och bronsmedaljen: ”Det är helt fantastiskt”
- Suzannas resa mot det mongoliska derbyt har börjat: ”Otroligt spännande”

Vad händer med din häst när du dör?
Advokat Eva Johansson har skrivit en text om hur du bör förbereda för vem som tar hand om din häst om du dör. Ett svårt, men ack så viktigt ämne.

Två stjärnor hemma igen efter tävling
Både H&M All In och H&M Indiana visade formen under GCT-meetinget i St Tropez, men nu njuter de båda på respektive hemmaplan igen.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Startklart för Nation Cup i Storbritannien
Fälttävlansryttarna fick en stark start i Nation Cup när de tog en tredjeplats. Fyra svenskar baserade i Storbritannien är redo för omgång två.
Förbundskaptenen: "Alla sitter på bra och rutinerade terränghästar"

Räddningstjänsten lyfte häst ur dike
En häst behövde under torsdagen från ett lyftas ur ett dike i Kareby. Räddningstjänsten var på plats med tre enheter, rapporterar Kungälvs-Posten.

Malin summerar storsegern i Frankrike
Ekipaget levererade nolla efter nolla under GCT-tävlingarna i franska St Tropez. Det hela avslutades som bekant med en seger i Grand Prix.
Ryttaren berättar om tävlingshelgen med H&M Indiana för SVT Sport

My Lagerberg tävlar igen trots sjukdomen
Trots sina sju hål i luftstrupen väljer My Lagerberg att satsa helhjärtat på hästarna. Hon är i full gång med att återuppta sin tävlingskarriär.
Ryttaren om vägen tillbaka: ”Rädd för att säga högt att jag ska satsa”

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!