Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Pontus Plantmans häst hittades i ett kärr och blev skickad till djursjukhus av polisen. Där avlivades hästen utan att ägaren informerades. Här berättar hästägaren och polisen mer.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Händelsen inträffade lördagen den 18 juli. Det började som en vanlig sommarhelg, med sol och fint väder. Under förmiddagen åkte Pontus Plantman och hans fru Maria ut till hagen där deras två islandshästar gick tillsammans med en flock får.
– Allt såg fint ut. Vi var där och kollade läget och sedan åkte vi på en utflykt över dagen, säger Pontus.
Dagen därpå, under söndagens morgon, berättade parets son att grannen hade ringt för att berätta att en häst hade varit ute och sprungit i skogen en bit därifrån.
– Det var en bra bit ifrån oss, så vi tänkte att det kan ju inte vara vår häst. Men jag körde ut dit för att kolla, säger Pontus.
När han kom fram till hagen såg han att en grind hade vält och att en av hästarna fattades.
– Fåren och den ena islandshästen stod stilla, inträngda i ett hörn av hagen. Min häst var borta, säger han.
Paret blev oroliga och gav sig ut för att leta.
– Vi körde iväg och letade länge i skogen. Det kändes som om vi hade letat överallt och efter ett bra tag körde vi tillbaka till gården för att ringa polisen. Vi tänkte att vi måste ringa och kolla om någon har sett eller hört något.
När han ringde till polisen fick han veta att hästen hade hittats dagen innan, att den hade blivit skickad till djursjukhuset i Helsingborg och att den var avlivad.
– Jag tappade andan och var helt mållös. Känslan var helt obeskrivlig, säger Pontus.
Frågade hur han ville ha hästen kremerad
Han funderade på hur och varför hästen hade lämnat hagen.
– Eftersom alla lammen var kvar i hagen tvivlar jag på att det varit ett rovdjur som varit där, den hade i sådana fall tagit lammen först tror jag.
Den andra hästen, ett sto, är också kvar i hagen och valacken Höjskjer var väldigt fäst vid henne. Valacken hade varit i Pontus ägo i 19 år och hade nu hunnit fylla 23 år.
– Han skulle aldrig lämna henne frivilligt och han lämnar aldrig gården frivilligt heller, säger Pontus och fortsätter:
– Sedan dröjer det några minuter och då ringer en person som frågar hur jag vill att min häst ska kremeras. Jag var i chock.
Efter ytterligare några minuter anlände en polisbil till gården.
– De sa att hästen var i bedrövligt skick när den hittades och att den hade skit upp till öronen. De antydde att hästen skulle ha varit vanvårdad och ville nu kolla på anläggningen och de andra djuren. Om min häst blivit jagad av något och hamnat i ett kärr så måste han ha blivit blöt och skitig på grund av det. När de såg att de andra djuren mådde bra, var välskötta och inte var vanvårdade, åkte de därifrån.
Pontus har fått höra att polisen försökt att hitta ägaren utan framgång. Han undrar hur polisen har försökt att kontakta honom, då han varken haft några missade samtal, mejl eller sms.
Hade kolik
På djursjukhuset gjorde man bedömningen att hästen var så illa däran att det inte fanns någon annan utväg än att avliva den. Hästen avlivades på grund av kolik och tarmvred.
– I efterhand har jag fått höra om min hästs många egenheter, som de hade fått mer information om ifall de bara hade ringt mig. Till exempel är han en ”enmanshäst” som behöver mycket tillit och inte vill bli fångad i hagen med vanlig grimma, vi brukar använda en repgrimma. När de fångat in honom hade han vägrat att röra sig, jag hade kunnat berätta hur de skulle göra, säger Pontus och fortsätter:
– De beskrev det som att han hade starka smärtsymtom på djursjukhuset och stod och slog med hovarna. Om de hade ringt hade jag kunnat berätta att han hatar att stå på box och därför brukar göra så. Jag har inte fått se någon bild på hästen, ingenting som styrker det de säger. Jag är jätteledsen och känner mig överkörd.
Han funderar på om det har skett en förväxling, då ett annat stall i området har haft djurskyddsärenden.
– Jag tror att de har blandat ihop oss. Men nu kommer jag bara att få en fet räkning.
”Har letat efter ägaren utan resultat”
Hippson har varit i kontakt med polisen angående ärendet.
Lördagen den 18 juli klockan 14.05 ska polisen ha fått ett samtal från en person som hittat den lösa hästen. Hästen var då i dåligt skick och personen hade fångat in den. Hästen ska ha varit svår att få med sig då den inte ville röra sig eller följa med människorna, enligt polisrapporten.
– Polispatrullen har letat efter ägaren men utan resultat. Enligt djurskyddslagen fattade polisen beslutet att kontakta djurambulansen. Hästen fördes till djursjukhuset i Helsingborg och under lördagskvällen fattade man beslutet att avliva hästen, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen region syd.
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!