Nyheter
Publicerad: 2020-04-23
Häst skadad efter import från Island: ”Ohållbar situation”
Häromdagen importerades ett gäng hästar från Island med flygplan. Minst en av hästarna hade en omfattande skada när den landade på svensk mark. Nu har en debatt om tillvägagångsättet med att flyga hästar från Island startat.
Text: Ida Röök och Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
År 2016 blossade en debatt om importen av islandshästar upp, efter att en häst som kommit med flygplan brutit benet och fick avlivas. Debatten ledde till att regler för rutiner vid transportering av hästar via flyg från Island till viss del ändrades. Nu kommer vittnesmål om att fler hästar har skadats när de har flugits hit.
Det var häromdagen som en hästägare åkte till Norrköpings flygplats för att hämta hem sitt sto som importerats från Island. Stoet hade skadat hoven illa under resan.
Den tidigare landslagsryttaren i fälttävlan, Sabina Swärd, var också på plats eftersom hon skulle hämta en hingst som hon köpt på Island. Hon vittnar om att det rann blod från containern där stoet som nämns ovan hade stått, plus att det var trångt i containrarna.
– Jag stod och tittade medan de lastade av och hästarna står som packade sillar med fem i varje container. Jag såg också flera som hade sår på sina huvuden när de kom ut, men jag kunde inte från mitt håll uppskatta hur allvarliga dessa skador var, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker att det här måste ändras så att det inte står så många hästar i samma container. Detta måste hanteras så professionellt som möjligt för hästarnas skull. Islandshästar är väldigt tåliga psykiskt, men så som situationen är nu är det ohållbart.
"Sällsynt med större skador"
Icelandair cargo, som är det flygbolag som transporterar hästar från Island till Sverige, uppger att olyckor väldigt sällan händer. Den uppfläkta hoven kommer troligtvis från att hästen inte har raspats ordentligt inför resan, menar transportören.
När hästarna lyfter från Island är de uppdelade i containrar med maximalt fem hästar i varje. Är det hingstar med reser de för sig och då maximalt fyra i en container.
– Vi flyger aldrig med hingstar utan att separera dem, säger Guðmundur Jón Helgason från flygbolaget.
Helgason menar att det väldigt sällan inträffar större incidenter under flygningarna. Men om det gör det så delar de ansvaret med ägarna.
– Vi är inte ansvariga för mindre skador. Men händer det större incidenter tar vi del i det. Det beror på vad som har hänt och vi har en dialog med veterinär och hästägare. Vi vill så klart ta ansvar och inte agera oansvarigt. Men det är väldigt, väldigt sällsynt med större skador.
Helgason har hört talas om den skadade hoven från förra veckan.
– Det är sådant som kan hända. Dagen före flighten tas hästarnas skor av. Om de inte har raspats ordentligt, utan har flikiga kanter, kan det lätt hända att de fläker upp hoven så som den här hästen har gjort. Den har troligtvis fått skadan när den sparkat i containerväggen. Det är sådant som händer, men det händer väldigt sällan, säger han och tillägger:
– Vi vill verkligen göra allt för att hästarna ska resa så bekvämt som möjligt.
Fotnot: Hippson har sökt Jordbruksverket, Distriktsveterinärerna och flygplatsens ansvariga, och ber att få återkomma när vi har fått svar.
Hitta ditt barns nästan stjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Visade sabotage på ridskola på Snapchat – kunde identifieras
- Nytt förslag kan sätta stopp för ledsagarhästar på flyg
- Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan
- Tillåtet att flyga med ledsagarhäst i USA – Flirty hängde med matte upp i luften
- Nora Åkerfeldt befann sig mitt i stormen på Island
- Många hästar har avlidit i extrem storm på Island
- Dags för islandshästarnas världscup – SVT sänder live
- Isländsk ryttarprofil blir professor i ridkonst – utbildning får välbehövlig förstärkning
- 237 islandsekipage är redo för SM: ”Fantastiskt se sådan bredd”
- Sofia studerar till ridinstruktör och tränare med fokus på islandshästar – på Island

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!