Nyheter
Publicerad: 2019-04-13
Hästägare som brinner för ridsporten: "Kontakten med hästar handlar om magi"
Under Gothenburg Horse Show bjöd Lövsta traditionsenligt in till mingel med tillhörande panelsamtal. I år med två betydelsefulla stöttare av ridsporten, hästägarna Antonia Ax:son Johnson och Madeleine Winter-Schulze.
Text: Annika Grundberg
Foto: Haide Westring, Hippson (Tinne och Isabell) och Tomas Holcbecher (Ludger)
Antonia Ax:son Johnson behöver ingen närmare presentation. Förutom att äga Lövsta så har hon ett mångårigt samarbete med Tinne Vilhelmson Silfvén och det var om det samarbetet samtalet skulle fokusera. Madeleine Winter-Schulze är en stor stöttare av ridsporten i Tyskland och främst av Ludger Beerbaum och Isabell Werth. Hon beskriver dem som sina barn. Hon har själv en lång ridkarriär med segrar i tyska mästerskapen i såväl dressyr (1959) som hoppning (1969 och 1975). Samtalet handlade om vad som får dem att satsa på ridsporten ryttarna och modererades av Alexandra Mörner.
Första frågan de fick svara på var varför de valt att sponsra just ridsporten. Madeleine var först ut att svara.
– Det började med att vi sökte ryttare till våra hästar och när vi frågade det tyska förbundet efter en bra ryttare fick vi svaret ”Ludger Beerbaum”. När det gäller Isabell så var jag mycket med dressyrlandslagen när Isabell var ungdomsryttare och jag lärde känna henne. När hon ville bygga upp en egen verksamhet köpte vi ett par hästar som hon red och hon bodde också hos oss något år. Sedan jag miste min make Dietrich för tio år sedan är jag väldigt glad över att ha Ludger och Isabell. De är min familj nu, vi bara passar ihop.
För Antonia handlade det om tradition och en vacker hingst.
– Vi har en stark familjetradition med hästar för det första. Sen handlar det om en mycket vacker hingst, Weltman. Jag ringde Tinne och bad henne testa honom. Redan efter tio minuter klickade det mellan oss, det var ett ”meeting of the minds” och vårt samarbete påbörjades. Det har varit helt fantastiskt så här långt. Redan tidigt formulerade vi visioner och mål. Sen har vi givetvis reviderat dem under tidens gång. Men redan tidigt visste vi att vi ville utveckla svensk och på senare år även internationell ridsport.
En annan viktig del i Lövstas arbete är hållbarhet, man var det första ISO-certifierade stallet i hela världen.
– Vi jobbar steg för steg, det är ingen quickfix, säger Antonia.
Förutom att stötta Ludger Beerbaum och Isabell Werth betyder Madeleine mycket för tysk ridsport.
– Jag har en årlig tävling i min mans minne där segraren vinner en dryg veckas träning hos Ludger Beerbaum, berättar Madeleine som exempel på sitt engagemang.
Enligt många är Madeleine Winter-Schulzes engagemang och support en stor bidragande del i tysk ridsports framgångar.
Att hitta hästägare är en utmaning
Att få hästägare som Antonia och Madeleine är inte alla förunnat. Kanske inte främst för de hästar de kan köpa utan för att de inte säljer. Att kunna behålla en häst långsiktigt över flera mästerskap är svårt när de stora buden kommer.
Hur gör man för att hitta hästägare och nå framgång?
– Det gäller att hitta en sponsor, det räcker inte med en häst. Hitta en bra tränare och se till att ta chansen att visa hur duktig du är. Låt andra veta hur bra du är. Då kommer du till slut att hitta en hästägare men det är inte lätt, säger Madeleine och Antonia fortsätter:
– Om du har en häst har du en oslipad diamant. Det gäller att inse vem hästen är och vem ryttaren är. Ofta är ryttare otåliga att nå framgång. I vårt system får unga ryttare komma och jobba i stallet. De får lära sig allt runt hästen och skötseln av den därefter får de börja rida. Att gå från ung stjärna till vuxen talang är ett stort steg. Man måste vara beredd på besvikelser. Men den ryttare som klarar det klivet kommer också att hitta hästägare.
Deras engagemang i ridsporten är enormt men varför denna kärlek till hästen?
– Kontakten med hästen från att den är ung och se den växa upp och utvecklas, säger Madeleine är fascinationen för henne.
För Antonia handlar det om magi.
– Det är ett mirakel att kunna bli vän med ett djur som väger 500–600 kilo. Det svåra är att prata med ett djur som inte har tal. Du måste hitta på ett helt nytt språk. Jag blir väldigt berörd när jag får den där kontakten med en häst. Det är ett mirakel och handlar om magi för mig.
taggar
Liknande webbartiklar
- Landslagshästarna prisade som "Hästar i världsklass"
- Bildspel: Häng med till Lövstas hingstvisning
- Häng med till Lövsta South - ett drömstall i paradiset
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- Drömmen blev sann för Sara Lord – tar hand om favorithästen "Anton"
- Lövsta-hästarna äntligen på svensk mark: ”Har varit svårt att agera på rätt sätt”
- Lövsta Future Challenge till USA
- Följ med på Lövsta-hästarnas resa till Florida
- Hingsten Weltman 975 har somnat in
- Satsar på världscupfinal med Paridon Magi

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!