Nyheter
Publicerad: 2020-04-07
Hästägaren Roger Ljung i karantän i Spanien: ”Visst är man orolig”
Roger Ljung och hans fru Marianne driver hästgård i Spanien. Där är det nu totalt ridförbud och hästägare får inte åka till sina fyrbenta vänner på grund av coronaviruset. Roger följer utvecklingen och känner en oro för det som händer.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Roger Ljung och hans fru Marianne flyttade till Spanien för 17 år sedan. De köpte då ett vinfält och byggde en hästgård, den ligger ungefär tolv mil söder om Madrid. Där har coronaviruset slagit till med full kraft.
– Ja, vi befinner oss i ett av de värst drabbade områdena. Det är verkligen fruktansvärt det som sker och det går inte riktigt att ta in när man ser dödssiffrorna stiga hela tiden. Det är en som en dålig skräckfilm allting, ofattbart, säger han.
Jobbar från marken
På gården har de just nu fyra hästar, varav en inackorderad.
– Ägaren till den hästen har inte varit här på tre veckor. Hon får inte åka hit, det råder totalt ridförbud så vi arbetar just nu hästarna från marken. Jag har förståelse för att ridförbudet kom till, sjukvården har inte kapacitet att ta emot några skadade människor just nu som kanske har ramlat av en häst. Vi kan inte belasta sjukvården på det sättet, så att jobba hästarna försiktigt från marken är ett måste, säger Roger och fortsätter:
– Jag har hört om folk som trotsat ridförbudet och har fått böter.
Runt omkring hans gård finns flera stora stuterier. Deras verksamhet som involverar människor utifrån ligger helt nere.
– Det är bara gårdsägarna och de anställda som får ta hand om djuren, inga utomstående. Det är klart att det påverkar alla, men jag tror samtidigt att många känner att de får bättre kontakt med sina hästar nu.
Tänker på de äldre
För Roger är vardagen med hästarna sig lik, även om de just nu alltså inte rider.
– Vi kan ta hand om dem som vanligt. Men vi har en häst som är såld till Sverige, transporten får dock vänta eftersom det inte går att få till alla dokument som behövs för att ställa den på en lastbil.
Häromdagen var han och hans fru inne i byn för att handla, allt sker systematiskt. Kundvagnar spritas före och efter användning och avstånd till andra hålls.
– Alla tittar på varandra som att man bär på pesten eller något. Det är klart att man är orolig för sin egen skull också, men framför allt är det ju de äldre man tänker på. Vi handlade så att vi klarar oss i två veckor framöver. Hästfoder har vi tagit hem en större mängd av och skulle det ta slut tror jag att vi kan få det levererat ändå.
Roger följer också utvecklingen i Sverige, hans dotter bor här och han har många vänner som han håller kontakten med på hemmaplan.
– Allt kommer att påverkas under en lång tid framöver, det diskuteras ju om Sverige har tagit för lätt på det här. Men jag kan inte säga vad som är rätt och vad som är fel. Jag kan bara se hur det har gått i Spanien där det till en början var en del kritik mot hur smittan hanterades. Nu har vi uppemot 10 000 döda. Vi får verkligen hoppas att Sverige inte går samma öde till mötes.
HITTA DIN DRÖMHINGST PÅ HIPPSON MARKET!
På Hippson Market finns det fler än 150 avelshingstar att välja mellan. Det är superenkelt (och beroendeframkallande) att bläddra igenom dem.
Till avelshingstarna på Hippson Market
De senast inlagda avelshingstarna:
Stuteri eller hingsthållare?
Har du själv avelshingstar och vill dra nytta av den uppmärksamhet vi kommer att ge denna kategori på Hippson Market de kommande veckorna? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att komma i gång! Det hela är mycket enkelt och prisvärt. Vi lägger upp de första annonserna åt dig, så du behöver inte göra någonting alls om du inte vill.Låt Hippson Market hjälpa dig marknadsföra dina hingstar!
Liknande webbartiklar
- Att rida eller inte rida under coronapandemin: ”Är ingen högrisksport”
- Shirehästen Kenny har tröttnat på isoleringen – tar internet med storm
- Beridna högvaktens parader inställda: ”Hästarna får samma motion och uppmärksamhet som vanligt”
- Återbetalning av licenser och fortsatt verksamhet för ridskolorna
- Vädjar till ryttare att låta bli att rida
- Tävlingsstopp till sista maj
- Corona-pandemin: Ridning förbjudet i Spanien
- Restriktioner lättas i tredje steget
- Alla tävlingar för barn ställs in från 1 mars
- Beridaren: ”För fyraåringarna har det bara varit positivt med inställda tävlingar”

19 ekipage startar i Gædingalist på Wången
Den allra första stora Gædingalist-tävlingen i Sverige arrangeras på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar.

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!