Nyheter
Publicerad: 2020-01-05
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Hästar döda efter distanslopp
Fyra hästar har rapporterats med "catastrophic injury" under distanslopp i Förenade arabemiraten förra helgen. Klasserna var nationella men flera utländska ryttare deltog.
Det är Horse and Hound som rapporterar om att fyra hästar fick så kallade ”catastrophic injurys” under två olika nationella lopp som reds den 28 december respektive den 29 december, i Förenade arabemiraten (UAE). FEI:s definition av ”catastrophic injury” innebär att hästen har fått skador så att den, enligt veterinärkommittén, måste avlivas eller att den dött på banan.
Hästarna deltog i lopp som gick över 120 kilometer och reds av ryttare med olika nationaliteter.
Fler nationella tävlingar
Efter händelserna har den brittiska organisationen Endurance GB gått ut med ett uttalande. De konstaterar att trots att tävlingarna var nationella deltog ryttare från många olika länder. Organisationen menar att man bör undvika att delta i tävlingar där det finns oklarheter kring hästarnas välfärd. De vill även att FEI tittar närmare på den här typen av nationella tävlingar, som har internationell inriktning.
En av de avlidna hästarna reds av en nederländsk ryttare, vilket har fått även det nederländska ridsportförbundet att reagera. De tittar nu på hur de ska agera för att neka ryttare från landet att rida nationella klasser i UAE.
Vid FEI:s årsmöte förra året klubbades hårdare regler för distansen på internationella tävlingar. Enligt uttalandet från det nederländska ridsportförbundet har man dock efter detta sett att antalet nationella tävlingar ökat i Mellanöstern.
Läs mer hos det nederländska ridsportförbundet
Läs mer hos Endurance GB
Läs mer hos Horse and Hound
Liknande webbartiklar
- Emma Svanäng Jinnestål: ”Jag skäms över min sport – fast jag inte borde”
- Göran Åkerström om arbetet med distansen: ”Har en lång väg framför oss”
- Distansryttarens rekordavstängning hävs: "Extremt besvikna"
- Distansryttare avstängd i tre år efter dopning
- Distansryttare får rekordstraff – häst avlivades under tävling
- Fyra distansryttare och en tränare avstängda
- UAE överklagar avstängningen
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Gästbloggen: Vad händer med din häst när du dör?
- Tre hästar döda efter att ha blivit förgiftade av tysklönn

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!