Nyheter
Publicerad: 2019-11-27
Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
För tre år sedan drabbades tioåriga Stina Olsson av en allvarlig och sällsynt sjukdom, hon blev deprimerad och hade svårt att hitta glädjen i livet. Hästarna räddade henne och hjälpte henne tillbaka – både fysiskt och psykiskt.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Katharina Olsson, Stinas mamma, berättar att allt började med att hennes dotter fick väldigt ont i ena benet – detta var 2016. Stina började halta och de sökte hjälp från vården.
– Efter många turer och olika gissningar kring vad det kunde vara fick vi till sist diagnosen Perthes sjukdom. Det är en väldigt ovanlig diagnos som vanligtvis har drabbat överaktiva pojkar i åldern tre till sex år, säger Katharina.
Perthes innebär att blodtillförseln i benvävnaden försämras så att vävnaden inte får den näring den behöver och förstörs. Stinas ena höftkula hade vittrat sönder och hon hade flera frakturer runt lårbenet, vilket gjorde att hon hamnade i rullstol.
– Det tyckte hon var oerhört jobbigt. Hon mådde väldigt dåligt psykiskt av att inte kunna vara med på samma sätt som tidigare. För ett barn i nioårsåldern är det inte lätt att hamna i rullstol och att hela tiden ligga många steg efter sina kamrater. Det var tufft för oss att se henne så nere, berättar Katharina.
Ridskolans personal var lyhörd
Efter flera operationer sa läkarna att det var väldigt viktigt med aktiv rehabilitering – simning, cykling eller ridning skulle vara det bästa för Stina.
– Eftersom Stinas storasyster har haft ett stort hästintresse föll valet på ridning direkt. Vi tog kontakt med Ljusdals ridklubb och de hjälpte oss så att Stina skulle kunna komma i gång. De var helt fantastiska och väldigt lyhörda inför Stinas behov.
På ridklubben fick dottern rida säkra och trygga ponnyer, bara att få vara i stallet hjälpte henne att få livsgnistan tillbaka.
– Hon fick nya vänner i stallet och det var fantastiskt för oss att se hur hon sakta men säkert kom tillbaka till sitt gamla jag, säger Katharina.
Med tanke på att Stina blev mycket bättre av ridningen kom så idén om att köpa en egen ponny till henne upp.
– När hon hamnade i rullstol blev hon fruktansvärt deprimerad. Men särskilt när hon rider är hon som alla andra, hon har fått jobba mycket med sitt självförtroende och det har verkligen hästarna hjälpt henne med, säger Katharina och fortsätter:
– För att Stina ska behålla rörligheten behöver hon träna och aktivera sin kropp. Men det är så mycket hon måste välja bort. Hon kan inte hoppa studsmatta till exempel. Det som är naturligt för andra barn att göra, det går inte för Stina. Det har varit väldigt tufft för henne att acceptera, men hästarna har hjälpt henne med det.
Visar spontan sprallighet
Stina fortsatte på ridskolan och Katharina såg vilken nytta hästarna gjorde för henne, inte minst med det mentala. Hade Stina varit frisk hade troligen inte idén om att köpa en egen ponny till henne kommit upp så tidigt.
– Men jag ser verkligen att hon brinner för det här med hästarna, att det gör henne gott. Så varför ska hon inte ha en egen ponny då?
Athena kom därmed in i familjen. Och under sommaren har de lärt känna varandra mer och mer.
– Jag kan inte minnas att jag har sett den här spontana spralligheten hos Stina på flera år, hon är så glad varje gång vi är i stallet, säger Katharina.
Athena är trygg och stabil, men visst finns oron att Stina ska ramla av och slå sig.
– Vi får ofta den frågan, om vad som händer då. Men vet du, den dagen, den sorgen. Vi kan inte neka henne det här nu med tanke på hur bra hon mår. Om det kommer bakslag eller om det händer något, då får vi ta det då. Det går inte att sätta ord på eller beskriva hur det är att se Stina och Athena tillsammans, det är svårt att hålla tårarna tillbaka. För det finns så mycket glädje och den kommer från hjärtat – på riktigt.
Hoppning är allra roligast
Det märks också på Stina att hon är riktigt kär i sin älskade ponny.
– Hon är en liten B-ponny och vi brukar mest köra dressyr. Men jag tycker det är roligast att rida ut och att hoppa. Jag vill kunna hoppa en meter kanske. Jag tycker om hästarna för att de är snälla och roliga och de får mig att må bra, säger hon.
Mamma Katharina berättar vad Stina har sagt till henne efter en dag i stallet.
– Hon sa ”Vet du mamma vad som är så bra med Athena? Jag kan ha haft en riktigt dålig dag i skolan, men när jag rider så får jag någon slags magi i kroppen.”. Jag ser den här magin på långa vägar. Det är fantastiskt.
Liknande webbartiklar
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”
- Carolina förlorade sin bästa vän på ett fruktansvärt sätt: ”Ett trauma”
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- Dressyrryttaren Johanna allvarligt skadad i trafikolycka: ”Vägrar släppa ridningen"
- Hästarna hjälpte Åsa efter hjärnblödningen: ”Tårarna sprutade när jag kunde rida igen”
- Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”
- Styrbjörn, 87 år: "Alla problem försvinner när man kommer upp på hästen"
- Forskningskollen: Går det att göra ensamboxar mindre dåliga?
- Amanda fick hjälp av hästarna: "De fick mig att gå upp ur sängen"
- Pilates för ryttare

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!